Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss, Peter Frølich og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Kjell-Børge Freiberg, fra Senterpartiet, Jan Bøhler og Jenny Klinge, og fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, viser til årsrapporten for 2020 fra Stortingets utvalg for rettferdsvederlag. Rettferdsvederlagsordningen er Stortingets egen kompensasjonsordning for urett som er påført en person i tilfeller der det offentlige er å klandre. Ordningen er ikke lovfestet, og det er ingen som har rettslig krav på rettferdsvederlag.
Komiteen vil påpeke at ordningen er ment å være en mulighet for å få en viss økonomisk kompensasjon i saker hvor det er begått urett fra det offentlige, og der det ikke er mulighet til å få dekning på annen måte.
Komiteen merker seg at det i 2020 ble utbetalt 25,2 mill. kroner i rettferdsvederlag. Dette er en økning fra året før på 3,5 mill. kroner. Økningen forklares av utvalget med at gjennomsnittlig utbetaling per sak har vært høyere enn den var i 2019.
Komiteen merker seg at den totale gjennomsnittlige saksbehandlingstiden har økt noe fra 2019 til 2020. Den økte saksbehandlingstiden kan hovedsakelig forklares med utfordringer som følge av covid-19-pandemien.
Komiteen viser til Stortingets vedtak nr. 111 (2020–2021) av 26. november 2020, hvor regjeringen er bedt om å sørge for at rettferdsvederlagsordningen blir bedre kjent, og bedre informert om, som erstatningsordning. Komiteen mener det er viktig at de som bør få erstatning, kjenner til ordningen, og ser frem til å bli orientert om dette arbeidet.