Merknad
Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Astrid Margrethe Hilde og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Marianne Haukland, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til representantforslag fra Per Espen Stoknes fra Miljøpartiet De Grønne, hvor forslagsstiller ønsker en verneprosess for viktige hellige fjell i samisk kultur, og begrunner dette med fjellenes status for urbefolkningen og hvordan de nå er kritisk truet, samt at Norge ikke tidligere har fredet slike fjell.
Komiteen viser til at forslagsstiller i første omgang ber regjeringen igangsette en særskilt verneprosess for å tildele fem utvalgte samiske hellige fjell og natursteder et styrket vern etter modell av svenske kulturreservat, ett fra hvert samiske språkområde og utvalgt av Sametinget. Det styrkede vernet er ment å sikre mulighetene for fortsatte religiøse og kulturelle praksiser knyttet til disse hellige fjellene og naturstedene. Komiteen viser til at forslagsstiller også ønsker at man kan høste erfaringer med vernemetodene for senere utredning og videreføring.
Komiteen viser til Meld. St. 16 (2019–2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken, hvor regjeringen har varslet at det skal utarbeides en ny kulturmiljølov. I arbeidet med denne loven vil det være mulig å benytte anledningen til å gi innspill dersom man mener at de eksisterende ordningen i kulturminneloven ikke tar hensyn til hellige fjell og natursteder på en god måte.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener det er naturlig at Sametinget som ansvarlig myndighet tar initiativ til slike prosesser og gir innspill til andre pågående prosesser. I den forbindelse viser flertallet til skriftlig innspill til familie- og kulturkomiteen fra Sametinget og Sametingets melding om kulturminnevern. Meldingen har et eget kapittel som er viet til hellige steder, hvor det blant annet settes opp mål og strategier for Sametingets videre arbeid med dette saksfeltet.
Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig folkeparti mener at muligheten for å ivareta hellige fjell og natursteder i samisk kultur i dag allerede er god, og viser herved til statsråd Sveinung Rotevatns svar til komiteen om dette, datert 6. januar 2021. Kulturminneloven gir i dag vern til slike steder, og kulturmiljøforvaltningen er involvert i prosesser som har til formål å identifisere viktige landskapsverdier med kulturhistorisk innhold. Blant annet gjelder dette Riksantikvarens prosjekt KULA, kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse, og nasjonalparkplanene.
Disse medlemmer viser til at Sametinget har forvaltningsansvar for samiske kulturminner og samisk bygningsvern i hele landet. Samiske kulturminner har status som automatisk fredet etter kulturminneloven § 4 første og annet ledd. Disse kulturminnene er spor etter samisk bosetting og tilstedeværelse, som formidler kunnskap om livsvilkår, ressursbruk, trosforestillinger og landskapsbruk for den samiske befolkningen. Den samiske kulturarven er viktig og gir kunnskap, identitet og opplevelser.
Disse medlemmer viser til Sametingets høringsinnspill av 5. februar 2021 når det gjelder representantforslaget:
«Samiske helligsteder er i liten grad registrert sammenlignet med andre automatisk freda samiske kulturminner. Ved utgangen av 2019 var det oppført 47 offersteiner, 22 offersteder, men bare ett hellig fjell i Riksantikvarens sentrale kulturminnedatabase Askeladden. Dette kan ha sammenheng med at helligsteder kan være vanskelig både å identifisere og avgrense, særlig de som er uten menneskeskapte spor. Registrering og avgrensing av et helligsted må begrunnes. Tilgjengelig kildemateriale er skriftlige og muntlige kilder, stedsnavn og arkeologisk materiale. Alle dokumenterte samiske helligsteder er automatisk fredet etter kulturminneloven, jf. § 4 første og annet ledd. Selv om de ikke er registrert og kartfestet iden nasjonale kulturminnedatabasen, Askeladden, kan samiske helligsteder defineres som automatisk freda.
I Sametingets melding om kulturminnevern er et eget kapittel viet til hellige steder, der det settes opp mål og strategier for Sametingets videre arbeid med dette saksfeltet. Utgangspunktet er at samiske helligsteder skal forvaltes på en helhetlig og forutsigbar måte der dokumentasjon og geografisk avgrensning er basert på en omforent metodikk. På bakgrunn av dette vil Sametinget utarbeide retningslinjer og metodikk for registrering, dokumentasjon, etiske hensyn og kartfesting av samiske helligsteder. Det vil også bli utarbeidet en metodikk for sårbarhetsvurdering.
Dersom Stortinget kan være med på å anerkjenne Sametingets arbeid med samiske helligsteder som støtter bevaringen av disse for kommende generasjoner vil dette være en støtte til vårt videre arbeid. Når det gjelder forslaget om kulturreservat etter svensk modell vil dette bli drøftet som et alternativ for å sikre vern av samiske helligsteder med tilhørende områder samt andre samiske kulturminner. Det forutsettes at et eventuelt videre arbeid rundt dette spørsmålet gjøres etter dialog og konsultasjoner mellom regjeringen og Sametinget.»
Disse medlemmer mener at dagens modell for fredning av samiske kulturminner gir tilstrekkelig vern av samiske helligsteder. Disse medlemmer viser til at det blant mange viktige samiske kulturminner allerede er registrert et hellig fjell i Riksantikvarens database Askeladden. Dermed fungerer dagens modell også for vern av slike typer kulturminner. Disse medlemmer viser til at Sametinget i disse dager jobber med Sametingets melding om kulturminnevern, der et eget kapittel er viet til hellige steder, hvor det settes opp mål og strategier for Sametingets videre arbeid med dette saksfeltet og der utgangspunktet er at samiske helligsteder skal forvaltes på en helhetlig og forutsigbar måte, der dokumentasjon og geografisk avgrensning er basert på en omforent metodikk.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er imot unødvendig vern og restriksjoner som begrenser muligheten til å bruke og forvalte naturområder til det beste for innbyggerne eller i tråd med den private eiendomsretten. Disse medlemmer er imot representantforslaget og vern av fjell basert på deres status som hellige i samisk eller annen kultur.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til innspillet fra Sametinget til komiteen, der de peker på hvor viktige de samiske helligsteder er, og hvordan disse er knyttet til både samisk tro og tradisjon. Dette omfatter naturformasjoner uten menneskeskapte spor, som kan være mindre ting som steiner og trær, eller store områder som elver, fjell og skogområder. Helligsteder kan også bestå av menneskeskapte konstruksjoner. Dette medlem merker seg at samiske helligsteder i liten grad er registrert sammenlignet med andre automatisk fredete samiske kulturminner. Ved utgangen av 2019 var det oppført 47 offersteiner og 22 offersteder, men bare ett hellig fjell i Riksantikvarens sentrale kulturminnedatabase Askeladden. Dette medlem merker seg at Sametinget mener dette kan ha sammenheng med at helligsteder kan være vanskelig både å identifisere og avgrense, særlig de som er uten menneskeskapte spor. De viser også til at alle dokumenterte samiske helligsteder er automatisk fredet etter kulturminneloven, jf. § 4 første og annet ledd. Selv om de ikke er registrert og kartfestet i den nasjonale kulturminnedatabasen Askeladden, kan samiske helligsteder defineres som automatisk freda.
I Sametingets melding om kulturminnevern er et eget kapittel viet til hellige steder, der det settes opp mål og strategier for Sametingets videre arbeid med dette saksfeltet.
Dette medlem støtter og anerkjenner Sametingets ønske om at et eventuelt videre arbeid knyttet til helligsteder skal forvaltes på en helhetlig og forutsigbar måte, der dokumentasjon og geografisk avgrensning er basert på en omforent metodikk, og imøteser Sametingets arbeid med å utvikle retningslinjer for dette. Det er avgjørende at spørsmål knyttet til dette sakskomplekset avgjøres etter dialog og konsultasjoner mellom regjeringen og Sametinget.
På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med Sametinget utrede internasjonale og nasjonale erfaringer med juridiske, institusjonelle, arbeidsmessige og økonomiske modeller for registrering og vern av tradisjonelt hellige samiske natursteder for kommende generasjoner.»
«Stortinget ber regjeringen raskt igangsette et samarbeid med Sametinget for å få vernet et utvalg tradisjonelt hellige samiske natursteder. Det styrkede vernet skal sikre mulighetene for fortsatte samiske praksiser knyttet til stedene, slik at man kan høste erfaringer med vernemetodene for senere utredning og videreføring.»