Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje
Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein
Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Morten
Ørsal Johansen og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir
Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti,
Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra
Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til Dokument 8:14
S (2020–2021) med forslag om:
-
Forbud mot å selge
importerte produkter av kjøtt, melk, frukt og grønt i samme type
emballasje som norske produkter.
-
Krav av til merking
av antibiotikaforbruk under produksjon av kjøtt- og melkeprodukter
-
Opprinnelsesmerking
på bearbeidede produkter
-
Hvordan merkingen
kan bedres i restaurant- og storhusholdningsmarkedet.
Komiteen viser
også til brev av 28. oktober 2020 fra statsråd Bent Høie. Brevet
er vedlagt innstillingen.
Komiteen påpeker at merking
av og informasjon om mat er svært viktig for at forbrukerne skal
kunne ta informerte og sunne valg i sin hverdag. Merking og informasjon
har betydning for både folkehelsen og for å sikre en bærekraftig
matproduksjon. Komiteen viser til
at regelverket fastsetter krav om både obligatorisk merking og frivillig
merking.
Komiteen viser til at følgende
informasjon er obligatorisk for en matvare: matvarens navn, ingrediensliste,
eventuelle allergener, mengde av visse ingredienser, nettoinnhold,
holdbarhet, lagrings- og bruksbetingelser, navn på produktansvarlig
eller importør, opprinnelsesland eller åsted samt næringsdeklarasjon.
Komiteen viser til kravet om
at matinformasjon og merking ikke skal være villedende. Komiteen viser til
at dette kravet gjelder art, identitet, egenskaper, sammensetning,
mengde, holdbarhet, opprinnelse eller produksjonsmåte og er et krav
som gjelder både obligatorisk og frivillig merking.
Komiteen viser videre til at
norsk regelverk om matinformasjon og merking følger regelverket
i EU gjennom matinformasjonsforordningen, EØS-avtalen og rettsakter
for den felles landbruks- og fiskeripolitikken. Komiteen framhever også at
regelverket er under stadig utvikling for å styrke forbruker- og
helsehensyn.
Komiteen peker på EUs «Farm
to Fork»-strategi for bærekraftige matsystemer som ble lagt fram
våren 2020, hvor matinformasjon er en viktig del av strategien. Komiteen viser
til at det i strategien fremheves at det er behov for mer lettfattelig
ernæringsmerking, mer nøyaktig angivelse av opprinnelse for næringsmidler, lettere
forståelig holdbarhetstid og utvikling av EUs rettslige rammeverk
for at forbrukerne skal kunne gjøre bærekraftige matvalg.
Når det gjelder forslag
1 ovenfor, viser komiteen til
at produsenten og/eller den som importerer varer, er ansvarlig for
at de opplysningene som angis i merkingen, er korrekte og ikke villedende
etter EØS-retten. Regelverket om matinformasjon regulerer ikke hvilken emballasje
som benyttes, men fastsetter hvilke obligatoriske opplysninger som
skal angis i merkingen.
Når det gjelder forslag
2, påpeker komiteen at kampen
mot antibiotikaresistens er viktig, og viser samtidig til at det
i Norge brukes svært lite antibiotika i matproduksjonen. Komiteen viser
til at i dagens system ivaretas mattrygghet knyttet til bruk av
legemidler til dyr, herunder antibiotika, ved at det stilles krav
til veterinære diagnoser, krav til indikasjoner for bruk, krav til forskrivning
og forsvarlig bruk, krav til tilbakeholdelsestider etter behandling
og krav til maksimalt tillatte restmengder i mat og fôr. Komiteen viser
til den nye forordningen om veterinære legemidler, som vil gjelde
i EU fra 2022, og som har som ett av sine formål å bidra til mindre
bruk av antibiotika både innenfor EU og ved import av matvarer av
animalsk opprinnelse fra tredjestater. Komiteen viser til at Norge
er forpliktet til å gjennomføre forordningen, som vil innlemmes
i EØS-avtalens vedlegg slik at den gjøres til en del av vår interne rettsorden.
Når det gjelder forslag
3, viser komiteen til
at tiltak knyttet til opprinnelsesmerking er under utredning i EU
som del av «Farm to Fork»-strategien, og at spørsmålet om merking
på nasjonalt nivå vil kunne være EØS-relevant.
Når det gjelder forslag
4, viser komiteen til
EUs matinformasjonsforordning, som har særskilte bestemmelser om
opplysninger ved omsetning av matvarer som ikke er ferdigpakkede. Komiteen viser
til at det etter denne forordningen kun gjelder et særskilt krav om
å oppgi informasjon om mulig innhold av spesifiserte stoffer eller
produkter som forårsaker allergier eller intoleranser. Komiteen peker
på at Norge står forholdsvis fritt til å vedta egne regler om matinformasjon og
til å bestemme hvordan reglene skal gjøres tilgjengelige. Komiteen påpeker
at slik informasjon eksempelvis kan handle om de enkelte matrettenes
størrelse, ingredienser, opprinnelse eller næringsinnhold. Komiteen viser
til at denne informasjonen kan formidles frivillig, for eksempel
i menyer og brosjyrer eller oppslag ved disken. Komiteen viser til at Norge
ikke har slike nasjonale regler i dag.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstre parti vil
styrke forbrukernes posisjon i matmarkedet. God merking av vesentlige
forhold som opprinnelsesland og bruk av antibiotika er kunnskap som
forbrukerne bør få. Disse
medlemmer peker på at Norges Bondelag i høringen foreslo at
merkingen må være så god at det er umulig å ta feil når forbrukeren står
i butikken. Dette er et utgangspunkt som deles.
Disse medlemmer støtter opp
om de eksisterende merkeordningene og viktigheten av at disse følges
opp på best mulig måte. Disse
medlemmer viser til at særlig for kjedenes egne merkevarer
skjer det en utstrakt forvirring av forbrukerne ved at det veksles mellom
norsk og utenlandsk råvare, og ved at eneste forskjell på emballasjen
er en nøytral tekst med opprinnelsesland.
Disse medlemmer ser at det
kan være utford ringer med å få på plass gode og effektive merke ordninger.
På denne bakgrunn er forslagene i representantforslaget utformet
som bestillinger til regjeringen.
På denne bakgrunn
fremmer disse medlemmer følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen komme tilbake med forslag om forbud mot å selge
importerte produkter av kjøtt, melk, frukt og grønt i samme type
emballasje som norske produkter.»
«Stortinget
ber regjeringen komme tilbake med forslag om krav til merking av
antibiotikaforbruk under produksjon av kjøtt- og melkeprodukter.»
«Stortinget
ber regjeringen komme tilbake med forslag om opprinnelsesmerking
på bearbeidede produkter.»
«Stortinget
ber regjeringen komme tilbake med forslag til hvordan merkingen
kan bedres i restaurant- og storhusholdningsmarkedet.»
Komiteens medlemmer
fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti er opptatt av at
man skal ha god forbrukerinformasjon, slik at forbrukerne har et
godt grunnlag for å foreta velbegrunnede valg. Det norske regelverket
om matinformasjon er i hovedsak harmonisert med regelverket i EU.
De generelle prinsippene og kravene er fastsatt i matinformasjonsfor ordningen
og spesifisert i utfyllende regler til denne forordningen. For visse
matvarer, for eksempel ferskt kjøtt, er det gitt særskilte bestemmelser
om merking som er tatt inn i EØS-avtalen. Regjeringen er opptatt
av å støtte utviklingen av et styrket regelverk i EU. Nye tiltak knyttet
til opprinnelsesmerking er under utredning i EU som en del av «Farm
to Fork»-strategien, særlig med sikte på obligatorisk opprinnelsesmerking
av bestemte matprodukter. Det er grunn til å tro at reglene om opprinnelsesmerking
vil bli strammet inn som følge av disse prosessene. EØS-avtalen
gir klare begrensninger for hvilke obligatoriske merkingskrav medlemsstatene
på nasjonalt nivå kan vedta ut over de harmoniserte krav ene til
obligatoriske opplysninger. Disse medlemmer mener det er
viktig at Norge er aktivt med og påvirker utviklingen av slike regler
i EU, og at det nasjonale arbeidet med opprinnelsesmerking bør følges
opp i tråd med det arbeidet som nå pågår i EU.
Disse medlemmer tilrår at forslaget
ikke vedtas.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet
og Sosialistisk Venstreparti, viser til at bedre opprinnelsesmerking
er nødvendig, da det har blitt avdekket flere saker innen dagligvarehandel
hvor merkingen er mangelfull eller direkte feil.
Flertallet påpeker at forsterket
og forbedret regelverk for opprinnelsesmerking vil bidra til at
forbrukerne i større grad får den riktige informasjonen som markedsføringsloven
forutsetter at forbrukerne skal få.
Flertallet viser til at Vinmonopolet
over flere år har oppnådd svært gode resultater i undersøkelser
på kundetilfredshet. God informasjon til kundene er blant suksesskriteriene.
Flertallet viser til at Vinmonopolet
allerede over flere år har gitt forbrukerne tydelig og god informasjon ved
å merke produktenes opprinnelse med flagg på hyllekanten. Stortingets
utredningsseksjon konkluderer med at det ikke er noen konkrete regler
som er til hinder for at dagligvarebutikkene kan gi forbrukerne
samme informasjon og bruke tilsvarende opprinnelsesmerking også
med tanke på hvor matvarene kommer fra.
Flertallet viser til at en
tilsvarende god merking av mat og drikke i dagligvarehandelen vil
forbedre forbrukerinformasjonen betraktelig. Med slik merking og god
informasjon vil det være lettere for forbrukerne å orientere seg,
være trygge på produktenes opprinnelse og finne produktene de ønsker.
På denne bakgrunn
fremmer flertallet følgende forslag:
«Stortinget
ber regjeringen komme tilbake med forslag til en merkeordning for
mat og drikke innen dagligvarehandelen som tilsvarer den forbrukervennlige
og tydelige opprinnelsesmerkingen som har vært brukt hos Vinmonopolet.»