Innstilling fra næringskomiteen om representantforslag om opprydding av gruveforurensing i Folldal

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen igangsette oppryddingsarbeidet ved Folldal gruver og komme tilbake til Stortinget senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2021 om hvordan dette skal gjennomføres.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til forslag i Dokument 8:152 S (2019–2020) om opprydning av gruveforurensning i Folldal.

Komiteen er kjent med at gruveområdet i Folldal har det største gjenværende utslipp av tungmetaller i ferskvann i Norge. Arealene som gir størst forurensning, er hjemfallsområder til staten, og Nærings- og fiskeridepartementet har vært hjemmelshaver for områdene siden 1990.

Komiteen viser til at Statens forurensningstilsyn i 2003 påla Nærings- og handelsdepartementet å gjøre noe med forurensningen av metaller til elva Folla i Folldal. Det aktuelle vedtaket ble endelig i 2005. Gruvedriften opphørte i 1993.

Komiteen er enig med forslagsstillerne i at det er behov for å gjøre tiltak i Folldal, og påpeker at situasjonen har vært uavklart over lang tid.

Komiteen merker seg at Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) siden 2006 har gjennomført kartlegging av forurensningskilder, utredninger og prøveprosjekter for å teste ulike miljøtiltak i Folldal. Opprydningsarbeidet har tatt tid som følge av at det har vært naturfaglig komplisert, og at mange metoder i prosessen med å finne en løsning har blitt utelukket. Den tidligere gruvevirksomheten i Folldal dekker store områder, og tiltak for å redusere eller stanse forurensningen fra virksomheten er komplekse.

Komiteen viser til at Riksantikvaren i 2018 sendte ut et varsel om en fredningsprosess for Folldal Verk og omkringliggende områder. Fredningsforslaget inkluderer de gamle bergveltene som ligger i områder som har vist seg å være den største forurensningskilden i Folldal. DMF mener tildekking av veltene er det viktigste enkelttiltaket for å stanse forurensningen i Folla. Komiteen merker seg at en fredningsprosess må sees i sammenheng med forurensningstiltakene som skal gjennomføres i området, og at DMF og Riksantikvaren har en dialog om dette.

Komiteen viser til næringsministerens svarbrev av 11. august 2020 (vedlagt innstillingen), der statsråden skriver at departementet vil vurdere konkrete tiltak når resultatet av DMFs planlagte arbeid i 2020 foreligger, og at det skal rapporteres om dette arbeidet til Stortinget i revidert nasjonalbudsjett for 2021.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at det har tatt altfor lang tid, og at regjeringen har vært for passive i saken. Behovet for å rydde opp etter gruvevirksomheten er akutt og må gis prioritet. Det er et stort lokalt engasjement for å komme i gang med oppryddingen.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen igangsette oppryddingsarbeidet ved Folldal gruver og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 med en konkret plan om hvordan dette skal gjennomføres og finansieres.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, merker seg at aktiviteten ved Folldal gruver ble nedlagt i 1993. Nærings- og handelsdepartementet ble i 2003 pålagt å gjøre noe med forurensningen av Statens forurensningstilsyn, og departementet klaget på beslutningen. I 2005 kom vedtaket fra Miljøverndepartementet om at staten måtte stoppe forurensningen fra gruveanlegget. Flertallet understreker at forslagsstillerne, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, fra 2005 til 2013 satt i en flertallsregjering som ikke fulgte opp dette vedtaket, og at de heller ikke løste situasjonen knyttet til Folldal gruver.

Flertallet mener det haster å finne en løsning på forurensningen fra Folldal gruver, og viser til arbeidet som pågår i regi av Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) og Riksantikvaren, og imøteser en rapport på status for løsning og framdrift i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021.

Flertallet tilrår at forslaget ikke vedtas.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen igangsette oppryddingsarbeidet ved Folldal gruver og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 med en konkret plan om hvordan dette skal gjennomføres og finansieres.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:152 S (2019–2020) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Nils Kristen Sandtrøen, Else-May Norderhus, Terje Aasland, Tone Merete Sønsterud, Karin Andersen, Lars Haltbrekken og Arne Nævra om opprydding av gruveforurensing i Folldal – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i næringskomiteen, den 21. januar 2021

Geir Pollestad

André N. Skjelstad

leder

ordfører