Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til Innst. 270 S (2019–2020) for nærmere informasjon om innholdet i samtykkesaken.

Komiteen viser til at det med bakgrunn i innlemmelse av nytt varemerkedirektiv i EØS-avtalen og tiltredelse til Singaporetraktaten er nødvendig med en del tilpasninger og tilføyelser i en rekke lover. Dette gjelder varemerkeloven, patentloven, foretaksnavneloven, designloven, tvisteloven og tolloven.

Komiteen viser til proposisjonen for ytterligere omtale av de angjeldende forslagene til lovendringer.

Når det gjelder økonomiske og administrative konsekvenser, viser komiteen til at forslaget om endring i foretaksnavneloven tar sikte på en harmonisering med reglene for varemerker. En slik harmonisering er gunstig for næringsdrivende som forholder seg til begge regelverkene.

Komiteen viser videre til at det i proposisjonen er opplyst at forslag til endring i tolloven om tollmyndighetenes tilbakehold av varer som utgjør inngrep i immaterialrettigheter, vil medføre positive konsekvenser for rettighetshaverne ved å redusere kostnadene til tilbakehold og vil samtidig effektivisere ordningen.

Komiteen viser til slutt til at det opplyses i proposisjonen at de øvrige forslagene i det vesentlige går på klargjøring og mindre endringer av gjeldende regelverk.