Søk

Vedlegg - Brev fra Kunnskapsdepartementet v/statsråd Jan Tore Sanner til utdannings- og forskningskomiteen, datert 6. juni 2019

Vedlegg
Representantforslag 8:153 S (2018–2019) om å innføre politisk streikerett for skoleelever

Jeg viser til representantforslaget fra stortingsrepresentant Une Bastholm om å innføre politisk streikerett for skoleelever.

Det er viktig for samfunnet at vi har engasjerte barn og unge som deltar i samfunnsdebatten, og som utfordrer oss voksne. Jeg synes også det er flott at ungdom viser engasjement for klimasaken. Regjeringen ønsker innspill fra unge til nye løsninger og ideer for fremtidens klimapolitikk. Vi har derfor gjennomført ungdommens klimatoppmøte i flere byer i Norge denne våren.

Vi lever heldigvis i et velutviklet demokrati hvor ytringsfriheten står sterkt. Barn og unge kan uttrykke sine meninger på mange arenaer. Dette gjelder også i skolen, hvor elevene blant annet har en lovfestet rett til medvirkning.

Skolegang er helt avgjørende for at de unge skal få med seg en solid bagasje videre i livet. For at elevene skal få tilstrekkelig utbytte av opplæringen, er det en forutsetning at de er til stede. Derfor må vi ha fraværsregler som gjør at elevene faktisk møter opp.

Stortingsrepresentantens forslag om å innføre en streikerett vil svekke elevens tilstedeværelse på skolen. Jeg vil oppfordre alle unge til å engasjere seg i viktige politiske saker, men jeg vil ikke oppfordre noen elever til å være borte fra opplæringen.