Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Grethe Andersen, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til Riksrevisjonens viktige oppgave som kontrollorgan for Stortinget og vil understreke betydningen av at Riksrevisjonen har vidtgående fullmakter til å revidere og kontrollere forvaltningen. Med samfunnsmessig stor betydning og relevans som utgangspunktet skal Riksrevisjonen bidra til å sette fokus på resultatene av Stortingets vedtak og forutsetninger.

Komiteen vil berømme Riksrevisjonen for solid arbeid og konstruktivt samarbeid med Stortinget.

For regnskapsåret 2017 har Riksrevisjonen avgitt 217 revisjonsberetninger. Fem av regnskapene inneholdt så vesentlige feil at Riksrevisjonen avga en modifisert uttalelse til regnskapet.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen har presentert resultatene av 16 etterlevelsesrevisjoner i Dokument 1 (2018–2019). Dette er en viktig del av Riksrevisjonens arbeid, som bidrar til å sikre at lover, regler og bruk av bevilgninger, etterleves.

Riksrevisjonen har videre avsluttet og overlevert 22 forvaltningsrevisjonsrapporter til Stortinget i 2018. Av disse omfatter fire flere departementer. Komiteen viser i den sammenheng til sine merknader til fjorårets årsrapport hvor den nettopp understreket betydningen av at Riksrevisjonen foretar undersøkelser og vurderer vesentlighet og risiko på tvers av departementsområdene.

Komiteen viser til de brukerundersøkelsene som Riksrevisjonen har foretatt overfor de virksomhetene som er revidert, og de selskapene som har vært gjenstand for forvaltningsrevisjon. Komiteen mener det er bra at Riksrevisjonen i etterkant følger opp sitt arbeid, og legger til grunn at de læringspunktene man har funnet, raskt blir tatt inn i revisjonens videre arbeid i andre revisjoner.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen vektlegger bedre kommunikasjon mellom hovedkontoret i Oslo og regionkontorene. Den desentraliserte virksomheten er viktig, for på den måten å kunne speile landets virksomheter også i revisjonens rapporter. En ytterligere satsing på infrastruktur og teknologi i Riksrevisjonens virksomhet er derfor avgjørende.

Riksrevisjonen har også i 2018 hatt et betydelig internasjonalt engasjement. Samarbeid med riksrevisjoner i Afrika og Asia, revisjon av internasjonale organisasjoner og erfaringsutveksling og samarbeid med nordiske kollegaer, viser dette. Likeledes er Riksrevisjonens overtakelse av ledelsen av INTOSAIs forum, som blant annet har ansvar for å sikre kvalitet og konsistens mellom revisjonsstandardene, en viktig posisjon i den sammenheng.