Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Tore Hagebakken, Ingvild Kjerkol, Tuva Moflag og Tellef Inge Mørland, fra Høyre, Torill Eidsheim, Erlend Larsen, Sveinung Stensland og Camilla Strandskog, fra Fremskrittspartiet, Åshild Bruun-Gundersen og Knut Magne Flølo, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, fra Sosialistisk Venstreparti, Sheida Sangtarash, fra Venstre, Carl-Erik Grimstad, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Geir Jørgen Bekkevold, viser til at kapittel 3 i proposisjonen er en oppfølging av Stortingets vedtak nr. 307 (2016–2017) og vedtak nr. 506 (2017–2018) om å vurdere alle konsekvenser av og nødvendige lovendringer for at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget av alkohol ved norske flyplasser ved utløp av gjeldende anbudsperioder. Komiteen merker seg at andre alternativer til dagens ordning og konsekvensene av disse ikke er tilsvarende utredet, verken juridisk eller økonomisk.

Komiteen viser til regjeringsplattformen, hvor det fremgår at regjeringen vil utrede en ordning der Vinmonopolet kan delta i konkurranse om å drifte taxfree-salget på flyplassene. Komiteen viser til at regjeringen vil avvente denne utredningen før det tas stilling til dette spørsmålet. En forutsetning for valg av løsning er at det ikke går ut over Avinors mulighet til å sikre grunnlaget for en desentralisert flyplasstruktur og de privatdrevne flyplassenes eksistens eller bidra til å svekke grunnlaget for Vinmonopolet.

Komiteen mener det er riktig å avvente ytterligere beslutninger i saken frem til utredningen foreligger. Komiteen viser for øvrig til at det opprinnelig var planlagt muntlig høring i saken, og at det har kommet inn i alt 12 skriftlige høringsinnspill.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at taxfree-ordningen har vært debattert politisk i flere år. Disse medlemmer vil understreke at Stortinget har fattet flere vedtak de siste årene om å få utredet en ordning der Vinmonopolet får overta taxfree-salg av alkohol. Disse medlemmer merker seg at i den politiske plattformen for en flertallsregjering utgått av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, Granavolden-plattformen, ble det kun enighet om enda en ny utredning. Denne gangen skal det utredes en ordning der Vinmonopolet skal delta i konkurranse om å drifte taxfree-salget på flyplassene.

Disse medlemmer viser til at det i statsbudsjettet for 2017 ble lagt fram en helhetlig utredning av taxfree-ordningen inkludert en gjennomgang av de sosialpolitiske perspektivene. Utredningen viste til at taxfree-ordningen ifølge Folkehelseinstituttet er med på å øke alkoholkonsumet, og at en økning i alkoholkonsumet har direkte effekter på folkehelsen. Utredningen inneholdt også en vurdering av de juridiske sidene ved å la Vinmonopolet overta taxfree-salget av alkoholholdig drikke. Utreders konklusjon var at det mest sannsynlig ikke er EØS-rettslige eller andre folkerettslige skranker til hinder for at Vinmonopolets enerett utvides til å omfatte taxfree-salg på flyplassene. Etter utreders mening vil overtakelse av taxfree-salget heller styrke enn svekke begrunnelsen for Vinmonopolet og konsistensen i dagens system. At Vinmonopolets inntekter ved taxfree-salget indirekte eller direkte går til Avinor for drift av flyplasser, antas ikke å være i strid med monopolordningen.

Disse medlemmer stiller spørsmål ved en ordning der Vinmonopolet skal inngå i anbudskonkurranse med andre kommersielle aktører om drift av taxfree-salg, og frykter at dette kan svekke begrunnelsen for å ha en vinmonopolordning i Norge. Disse medlemmer viser til at staten i dag har inntektstap som følge av taxfree-salg av alkohol, og at overskuddet av taxfree-handelen i dag går til private aktører. Disse medlemmer viser til at avtalen med Travel Retail Norway AS går ut i 2022, og at det derfor haster med en positiv avklaring på denne saken.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at Senterpartiet har programfestet at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget av alkohol.