Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Ruth Grung, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland,
fra Høyre, Mathias Bernander, Margunn Ebbesen, Kårstein Eidem Løvaas og
Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Kjell-Børge Freiberg og
Morten Ørsal Johansen, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen
og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir
Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig
Folkeparti, Steinar Reiten, viser til representantforslaget
om at Stortinget skal be regjeringen legge fram en stortingsmelding
om norsk næringsmiddelindustri. Næringsmiddelindustrien er vår største
fastlandsindustri, og sysselsetter om lag 51 000 mennesker innen
landbasert industri, sjømatbasert industri og drikkevareindustrien. Næringsmiddelindustrien
representerer dermed et mangfold av bedrifter som er etablert over
hele landet, og er av stor betydning for landets verdiskaping. Bedriftene
foredler råvarer fra bl.a. norsk landbruk og fiskerier og er derfor
av vesentlig betydning også for primærnæringene. Komiteen viser til at næringsmiddelindustrien
i liten grad ble omtalt i regjeringens industrimelding, som ble
behandlet i Stortinget våren 2017, jf. Meld. St. 27 (2016–2017)
og Innst 453 S (2016–2017). Komiteen er kjent med at næringsmiddelindustrien
er en konkurranseutsatt næring som er avhengig av langsiktige, forutsigbare
og konkurransedyktige rammebetingelser. Denne industrien står sentralt
innen bioøkonomien og i det grønne skiftet, og komiteen ser det derfor som
viktig å legge til rette for økt verdiskaping og fremtidsrettede arbeidsplasser
i næringen. Økt produksjon og verdiskaping med utgangspunkt i verdikjedene
for mat vil etter komiteens syn
være en naturlig del av løsningen knyttet til globale utslipps-
og ressursutfordringer, samtidig som det gir fastlandsøkonomien flere
ben å stå på.
Komiteen viser videre til seminaret
som ble arrangert av næringskomiteen 12. april 2018, der en rekke aktører
var invitert for å komme med sine innspill til forslaget om å utarbeide
en egen stortingsmelding om næringsmiddelindustrien. Komiteen har
merket seg at det på seminaret ble gitt stor støtte til at det skal
utarbeides en stortingsmelding om næringsmiddelindustrien, og at
det også ble gitt uttrykk for at en slik stortingsmelding bør omhandle
både landbasert og sjøbasert næringsmiddelindustri.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti støtter
at det legges fram en stortingsmelding om næringsmiddelindustrien,
som omhandler både landbasert og sjøbasert næringsmiddelindustri.
På denne bakgrunn
fremmer disse medlemmer følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om norsk næringsmiddelindustri
som omhandler både landbasert og sjøbasert næringsmiddelindustri.»
Komiteen viser
til at Stortinget tidligere har uttrykt tydelige ambisjoner om å
øke norsk landbasert matproduksjon. Komiteen viser i den forbindelse
til at en samlet næringskomite i forbindelse med behandlingen av
regjeringens landbruksmelding våren 2017 slo fast at «formålet med
å øke matproduksjonen er å øke selvforsyningsgraden, styrke beredskapen
og dekke etterspørselen», jf. Meld. St. 11 (2016–2017) og Innst. 251
S (2016–2017). Også innen sjømatnæringen har Stortinget uttrykt
ambisjoner om å øke verdiskapingen og foredlingen av norske råvarer,
jf. stortingsmeldingen om en konkurransekraftig sjømatindustri,
som ble behandlet i Stortinget våren 2016, jf. Meld. St. 10 (2015–2016)
og Innst. 215 S (2015–2016).
Komiteen mener en melding om
næringsmiddelindustrien må adressere hvordan industrien kan sikres
tilgang på norske råvarer av tilstrekkelig volum og høy kvalitet
fra både fiskeri og landbruk, slik at norske forbrukere kan sikres
trygg mat i tråd med etterspørselen. Komiteen mener forutsigbarhet
for tilgang på norske råvarer som grunnlag for investeringer i næringsmiddelindustrien
må være et sentralt tema som besvares i stortingsmeldingen.
Komiteen ser det også som viktig
at meldingen adresserer utfordringer knyttet til rekruttering av
arbeidskraft, med riktig type kompetanse. Det vises til at NHO Mat
og Drikke i seminaret i komiteen den 12. april 2018 ga uttrykk for
at seks av ti bedrifter har i stor eller noen grad et udekket kompetansebehov.
Komiteen merket seg at det
på seminaret i næringskomiteen ble uttrykt stor bekymring for den
økte konsentrasjonen av makt i dagligvarebransjen, noe som påvirker
næringsmiddelindustrien i stor grad. Komiteen ser det som viktig
at det raskt blir iverksatt tiltak for å motvirke dette, og viser
i den forbindelse til Dokument 8:170 (2017–2018) med forslag om
å balansere makten i verdikjeden for mat og dagligvarer.
Representantforslaget
er nå til behandling i næringskomiteen.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti,
ønsker å peke på at de generelle rammebetingelsene for næringslivet
i Norge er det viktigste også for næringsmiddelindustrien. Forbedrede rammevilkår
og fortsatt fokus på forenkling vil også fremover være det som best
legger til rette for et styrket næringsliv og en styrket næringsmiddelindustri.
Som de fleste bransjer i Norge er også næringsmiddelindustrien midt
oppe i en krevende omstilling. For å klare denne omstillingen og
samtidig drive innovasjon er det flertallets klare oppfatning
at tilpasningene i skatte- og avgiftssystemet har fremmet veksten
og omstillingen.
Flertallet merker seg at regjeringens
forenklingsarbeid fortsetter, og mener dette vil bidra til at også
næringsmiddelindustriens omstilling fortsetter og at innovasjonstakten
øker. Videre vil flertallet også
peke på at Stortinget nylig har behandlet en melding som tar opp
mange av de utfordringene næringsmiddelindustrien er opptatt av,
jf. Meld. St. 11 (2016–2017) Endring og utvikling – En fremtidsrettet
jordbruksproduksjon. Det har videre også nylig vært høringsfrist
på to rapporter fra Nærings- og fiskeridepartementet som berører samme
type problemstillinger: Rapport om etableringshindringer i dagligvaresektoren
og Utredning inngrepshjemmel mot ensidige handlinger. Flertallet forutsetter
at disse rapportene vil være med i vurderingene for de tiltakene
som regjeringen vil foreslå å iverksette for å styrke konkurransen
i verdikjeden for mat (jf. Stortingets vedtak i Innst. 155 S (2014–2015)).
Videre merker flertallet seg
at regjeringen har varslet at det er satt i gang arbeid med en melding
om handelsnæringen, og flertallet forutsetter
at denne meldingen også vil berøre næringsmiddelindustrien.
Komiteen viser
til at næringsmiddelindustrien er en viktig del av de få komplette
verdikjeder vi har i Norge. Næringsmiddelindustrien har høyt investeringsnivå i
norsk fastlandsindustri og er en konjunkturavhengig næring.
Komiteens medlemmer
fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at
problemstillingen om maktforholdet i dagligvarekjeden bare utgjør
en liten del av de rammevilkårene som er viktige for næringsmiddelindustrien.
Komiteen viser
til at næringsmiddelindustrien produserer mat og drikkevarer. Det
stilles derfor strenge krav til matvaretrygghet, og det innebærer
et omfattende kontrollregime. Videre er det en tett kobling og et gjensidig
avhengighetsforhold mellom primærprodusentene og næringsmiddelindustrien
som skiller næringsmiddelindustrien fra øvrig industri. Utfordringer rundt
rekruttering og ikke minst potensialet for automatisering gjør at
en aktiv politikk for denne delen av industrien er særlig viktig.
Komiteens medlemmer
fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har stor tro
på fremtidens næringsmiddelindustri i Norge og mener en helhetlig
og tydelig politikk for dette er avgjørende for å lykkes i et stadig
tøffere marked med press på importvernet og økende grensehandel.
Disse medlemmer viser til konsekvensene
ved den kraftige økningen i sukkeravgiften som et eksempel på hvor
galt det kan gå om man ikke har en helhetlig tilnærming til politikken.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti,
viser til at forslagsstillerne i sin begrunnelse blant annet viser
til at næringsmiddelindustrien påvirkes sterkt av maktforholdene
i verdikjeden for mat, og at de mener at en stortingsmelding om
norsk næringsmiddelindustri må adressere denne problemstillingen. Flertallet viser
til at det samme problemkomplekset også er utgangspunkt for forslagene
som fremmes i Dokument 8:170 S (2017–2018), og at det derfor ikke
er nødvendig å belyse utfordringer rundt maktforholdene i verdikjeden
for mat i en stortingsmelding i tillegg til Stortingets behandling
av et representantforslag om å innføre en lov om god handelsskikk.
Ut fra dette og øvrige merknader til saken mener flertallet at det ikke er behov
for en egen stortingsmelding om norsk næringsmiddelindustri nå.