Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Stine Renate Håheim, Stein Erik Lauvås, Helga Pedersen og Eirin Sund, fra Høyre, Frode Helgerud, Frank J. Jenssen, Bjørn Lødemel og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari og lederen Helge André Njåstad, fra Kristelig Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, fra Senterpartiet, Heidi Greni, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, viser til at det i proposisjonen foreslås å gi kommunene og Husbanken rettslig grunnlag for å hente inn personopplysninger og bruke disse når de behandler søknad om lån og tilskudd, uten at det er nødvendig med samtykke fra søkeren. Her foreslås det et unntak for helseopplysninger, som fremdeles skal baseres på samtykke fra søkeren. Videre foreslås det nye hjemler for å hente inn oppdaterte personopplysninger som kan avdekke om utbetalinger har skjedd på feilaktig grunnlag. Det foreslås også et rettslig grunnlag for Husbanken til å håndtere personopplysninger til statistikk- og analyseformål og forskning. Det foreslås i tillegg et rettslig grunnlag for Husbanken til å bruke personopplysninger til nødvendig testing, feilsøking og feilretting i det digitale saksbehandlingssystemet til Husbanken.

Komiteen mener det er viktig at Husbanken og kommunene får nødvendige hjemler slik at de effektivt kan utføre kontrolltiltak og sikre at støtteordninger kommer dem som trenger det til gode. Komiteen støtter også forslaget til nye hjemler som vil gjøre det enklere å utarbeide statistikk og forskning. Dette er samfunnsnyttig kunnskap som igjen kan bidra til bedre ordninger for dem som trenger det. Komiteen viser til proposisjonen og støtter de foreslåtte endringene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til drøftingen i proposisjonen om innhentingen og anvendelsen av personopplysninger. Flertallet vil påpeke at det ofte er vanskelig å finne den rette balansen mellom effektivitetshensyn og personvern. Flertallet mener at drøftingen og konklusjonene i den fremlagte proposisjonen er gjennomført på en forbilledlig måte. Flertallet har særlig merket seg at departementet i proposisjonen har valgt å ta bort forslaget fra høringen om å gi Husbanken adgang til å hente inn helseopplysninger uten samtykke fra søkeren ved søknader om lån og tilskudd.

Flertallet er enig med departementet i at samtykke ikke er like godt egnet som rettslig grunnlag for å føre kontroll med at utbetalinger er gitt på riktig grunnlag. Samtidig er det et stort inngrep i personopplysningsvernet å hente inn opplysninger om søkeren til kontrollformål der det er grunn til mistanke om misbruk. Departementet foreslår å gi Husbanken rett til å hente inn visse helseopplysninger der mistanke om misbruk foreligger. Denne retten gis på to premisser: Husbanken pålegges allerede på søknadstidspunktet å informere søkeren om at helseforhold vil kunne bli hentet inn uten samtykke, og søkeren skal ha en rett til selv å legge frem helseopplysninger før Husbanken eventuelt kan gjøre det. Flertallet mener en slik prosess på en god måte kombinerer behovet for informasjon mot misbruk av offentlige midler med den enkeltes rett til vern av sensitiv informasjon om seg selv.