Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Anmodnings- og utredningsvedtak i stortingssesjonen 2015–2016

Dette dokument

Søk

Innhold

Til Stortinget

1. Innledning

1.1 Sammendrag

Stortingets forretningsorden § 14 nr. 9 bokstav b forutsetter at regjeringen legger fram en årlig melding om oppfølging av stortingsvedtak som inneholder en anmodning til regjeringen (anmodningsvedtak), og om behandlingen av representantforslag som er vedtatt oversendt regjeringen til utredning og uttalelse (utredningsvedtak). Ordningen ble innført for at Stortinget skulle kunne føre en bedre kontroll med regjeringens oppfølging av slike vedtak, jf. Innst. S. nr. 168 (1998–99).

Til og med 2014 ble stortingsmeldingen lagt fram samtidig med statsbudsjettet for det kommende året. I Innst. 128 S (2014–2015) til Meld. St. 4 (2014–2015) ba komiteen om at tidspunktet for fremleggelsen av stortingsmeldingen skulle endres. Komiteen mente det vil være mer hensiktsmessig om meldingen ble lagt fram tre måneder senere. På den bakgrunn endret regjeringen tidspunktet for framleggelsen av meldingen.

Regjeringen legger vekt på at Stortinget skal få en tydelig tilbakemelding om regjeringens oppfølging av de enkelte anmodnings- og utredningsvedtak. Tilbakemelding gis i proposisjoner eller meldinger fra fagdepartementene. På den måten får fagkomiteene anledning til en ordinær behandling av spørsmålet om regjeringens oppfølging er tilfredsstillende.

Departementenes årlige budsjettproposisjoner gir en oversikt over hvordan anmodnings- og utredningsvedtakene under det aktuelle departement er fulgt opp. Framstillingen skal også omfatte vedtak fra tidligere stortingssesjoner hvor oppfølgingen ikke er avsluttet.

Antall anmodningsvedtak de siste 10 stortingssesjonene

Stortingssesjon

Antall vedtak

Vedtakspunkter

2006–2007

20

(28)

2007–2008

24

2008–2009

35

2009–2010

8

2010–2011

7

(52)

2011–2012

33

(58)

2012–2013

25

2013–2014

82

2014–2015

192

(195)

2015–2016

393

(477)

Stortingets anmodningsvedtak består på noen områder av mange underpunkter. En summering av underpunkter og vedtak viser at det i sesjonen 2015–2016 var totalt 477 vedtakspunkter.

Statsministerens kontor har innhentet uttalelser fra de respektive departementene om oppfølging og behandling av anmodningsvedtakene fra stortingssesjonen 2015–2016. Svarene er inntatt i kapittel 2 i meldingen.

I kapittel 3 i meldingen gjengis tilsvarende uttalelser fra departementene om oppfølging og behandling av anmodningsvedtak fra sesjonen 2014–2015, hvor oppfølgingen ikke ble avsluttet i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2017.

Det er ikke fattet noen utredningsvedtak i stortingssesjonen 2015–2016.

1.2 Komiteens generelle merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Gunvor Eldegard og lederen Martin Kolberg, fra Høyre, Erik Skutle og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter og Helge Thorheim, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Abid Q. Raja, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Meld. St. 17 (2016–2017) Anmodnings- og utredningsvedtak i stortingssesjonen 2015–2016.

Komiteen har som ledd i sin behandling sendt brev til de stortingskomiteene som er berørt av anmodningsvedtakene. Det er i denne innstillingen vist til uttalelse og merknader fra de andre stortingskomiteene under de enkelte vedtak der det er relevant.

Komiteen har valgt å kommentere vedtak der den mener oppfølgingen ikke er sluttført eller at oppfølgingen ikke er tilfredsstillende. Vedtak som etter komiteens syn er tilfredsstillende fulgt opp, tas til etterretning og omtales ikke i denne innstillingen.

Komiteen mener det er hensiktsmessig at meldingen legges frem i januar det påfølgende året, slik at det kan omtales og gjengis i meldingen dersom et anmodningsvedtak er fulgt opp gjennom omtale og/eller bevilgningsforslag i departementets budsjettproposisjon. Dette bidrar etter komiteens syn til en mer helhetlig rapportering om oppfølging av Stortingets anmodnings- og utredningsvedtak.

I henhold til Stortingets forretningsorden § 14 nr. 9 bokstav b skal kontroll- og konstitusjonskomiteen gjennomgå og gi innstilling til Stortinget om regjeringens årlige melding om oppfølgingen av stortingsvedtak som inneholder en anmodning til regjeringen (anmodningsvedtak), og om behandlingen av representantforslag som er vedtatt oversendt regjeringen til utredning og uttalelse (utredningsvedtak). Ordningen ble innført for at Stortinget skulle kunne føre en bedre kontroll med regjeringens oppfølging av slike vedtak, jf. Innst. S. nr. 168 (1998–99). Det har de seneste årene vært en markant stigning i antallet av anmodningsvedtak. Komiteen er tilfreds med at departementenes årlige budsjettproposisjoner gir en oversikt over hvordan anmodnings- og utredningsvedtakene under det aktuelle departement er fulgt opp.

Komiteen vil i den forbindelse samtidig understreke at det er viktig at fagkomiteene i sine budsjettinnstillinger har en reell vurdering av hvorvidt anmodningsvedtakene er fulgt opp på en tilfredsstillende måte.

Komiteen sender som ledd i sin behandling brev til stortingskomiteene som er berørt av anmodningsvedtakene. Det er i stor grad disse komiteene som har fremmet forslag til anmodningsvedtak i sine komitéinnstillinger, og det er derfor naturlig at de også vurderer regjeringens oppfølging. Følgende stortingskomiteer har ikke hatt merknader til oppfølgingen av anmodningsvedtakene: arbeids- og sosialkomiteen, familie- og kulturkomiteen, finanskomiteen, kommunal- og forvaltningskomiteen og transport- og kommunikasjonskomiteen.

Etter komiteens oppfatning bør det tas opp til overveielse om det er grunn til å opprettholde en ordning der det er lagt til kontroll- og konstitusjonskomiteen å behandle den årlige stortingsmeldingen. En alternativ ordning kunne være at det blir lagt til fagkomiteene å foreta en systematisk oppfølging av relevante anmodningsvedtak i sine budsjettinnstillinger.

Komiteen viser til at antallet anmodningsvedtak har økt betydelig de siste årene. For stortingssesjonen 2015–2016 er det totalt 393 vedtak og 477 vedtakspunkter.

Komiteen viser videre til at næringskomiteen i sitt brev til komiteen av 18. april 2017 har uttalt følgende om økningen av antallet anmodningsvedtak:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, vil bemerke at antallet anmodningsvedtak totalt har økt betydelig de siste årene, og for Stortingssesjonen 2015–2016 er totalantallet på 393 vedtak mot et nivå på mellom 7 og 35 i perioden 2005-2013. Mye av dette skyldes endret parlamentarisk situasjon og grunnlag for regjeringen. Flertallet mener at dette også må kunne forklares ut fra en manglende levering på flere sentrale saksområder fra regjeringens side.

Flertallet viser til at ved siden av rene anmodningsvedtak har det fra regjeringens side lenge vært varslet saker på næringskomiteens område fra regjeringens side, som stadig har vært utsatt. Til tross for at norsk økonomi over tid har vært inne i en krevende periode med høy arbeidsledighet, stort behov for omstilling og etablering av nye arbeidsplasser, har viktige saker som reiselivsmeldingen, industrimeldingen, bioøkonomistrategien og skogmeldingen stadig vært utsatt. Flertallet finner dette uheldig. Også når det gjelder anmodningsvedtak er flertallet av den oppfatning at flere sentrale vedtak ikke følges tilstrekkelig opp verken med henblikk på tid eller innhold.

Komiteens medlemmer fra Høyre og FrP vil bemerke at opposisjonens iver etter å be om ytterligere utredninger, nye strategier og meldinger, har vært enorm. Det gjenspeiler seg i antallet. Det er en mulighet som en parlamentarisk situasjon med en mindretallsregjering, gir opposisjonen. Disse medlemmer vil poengtere at slike anmodningsvedtak belaster den byråkratiske kapasiteten sterkt. Enten det er ytterligere utredninger, nye strategier eller meldinger som ønskes, så må kunnskap innhentes, kvalitetssjekkes, avstemmes og i mange tilfeller høres. Det å utvikle god politikk tar tid og det krever ressurser. Disse medlemmer mener regjeringen håndterer anmodningsvedtakene på en ansvarlig måte.

Disse medlemmer vil bemerke at Norge har stått og står overfor en mer krevende omstilling enn på mange tiår, etter kraftig fall i oljeprisen. Dette burde medføre større fokus på at tiltak iverksettes enn å kreve nye stortingsdokumenter, slik opposisjonen velger å gjøre. Disse medlemmer mener regjeringen er opptatt av å iverksette effektive tiltak i dagens situasjon.»

2. Anmodningsvedtak i stortingssesjonen 2015–2016

2.1 Arbeids- og sosialdepartementet

Vedtak nr. 564, 5. april 2016

«Stortinget ber regjeringen sette ned en bredt sammensatt ekspertgruppe som skal gå igjennom dagens varslingsregler og komme med forslag til hvordan varslervernet kan styrkes.»

Arbeids- og sosialdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Det vises til Prop. 1 S (2016–2017) for Arbeids- og sosialdepartementet, Del II s. 197. Proposisjonen inneholder en beskrivelse av hvordan vedtaket er blitt fulgt opp. Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg i tråd med anmodningsvedtaket og vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte etter vurdering av utvalgets rapport.

Arbeids- og sosialkomiteen har ikke hatt kommentarer til omtalen, jf. Innst. 15 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen merker seg at regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg i tråd med anmodningsvedtaket og vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte etter vurdering av utvalgets rapport. Komiteen avventer dette før anmodningsvedtaket kan utkvitteres.

Vedtak nr. 565, 5. april 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvorvidt vilkårene ‘forsvarlig varsling’ og ‘kritikkverdige forhold’ skaper en for høy terskel for varsling.»

Arbeids- og sosialdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Det vises til Prop. 1 S (2016–2017) for Arbeids- og sosialdepartementet, Del II s. 197. Proposisjonen inneholder en beskrivelse av hvordan vedtaket vil bli fulgt opp. Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg i tråd med anmodningsvedtaket, og vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte etter vurdering av utvalgets rapport.

Arbeids- og sosialkomiteen har ikke hatt kommentarer til omtalen, jf. Innst. 15 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen merker seg at regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg i tråd med anmodningsvedtaket og vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte etter vurdering av utvalgets rapport. Komiteen avventer dette før anmodningsvedtaket kan utkvitteres.

2.2 Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Vedtak nr. 611, 14. april 2016

«Stortinget ber regjeringen levere et tillegg til statsbudsjettet som gir en likestillingsvurdering av statsbudsjettet i sin helhet.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Det vises til beskrivelsen i BLDs Prop. 1 S (2016–2017) side 123 om oppfølgingen av vedtaket. Det fremgår at departementet vil koordinere arbeidet med å lage et eget tillegg til BLDs Prop. 1 S (2017–2018) som gir en likestillingsvurdering av statsbudsjettet under ett.

Familie- og kulturkomiteen har i Innst. 14 S (2016–2017) ikke kommentarer til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen leverer et tillegg til statsbudsjettet som gir en likestillingsvurdering av statsbudsjettet i sin helhet før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 740, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå bruken av tvang når det gjelder barn innenfor barnevernet og fosterhjemsomsorgen.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«BLD har gitt Bufdir i oppdrag å utarbeide og iverksette en plan for oppfølgingen av vedtak nr. 740. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om videre oppfølging av vedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende videre oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 742, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen sikre fosterfamilier med barn med funksjonsnedsettelser trygge og forutsigbare rammevilkår og god og koordinert tilrettelegging.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«Det vises til omtalen under vedtak nr. 753, 31. mai 2016. Temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil oppnevne et offentlig utvalg som skal utarbeide en NOU på fosterhjemsområdet og avventer utredningen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 743, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen sette i gang forskning på hvordan biologiske barn opplever å være fostersøster/bror.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«BLD har gitt Bufdir i oppdrag å utarbeide og iverksette en plan for oppfølgingen av vedtak nr. 743. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om videre oppfølging av vedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende videre oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 744, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen se på tiltak som kan gjøres for hvordan adopterte barn kan få best mulig oppfølging for å sikre en god oppvekst.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«I BLDs Prop. 1 S (2016–2017) side 76 fremgår det at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om oppfølging av vedtaket.

Familie og kulturkomiteen har i Innst. 14 S (2016–2017) ikke kommentarer til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende videre oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 745, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere om også pålagte tiltak kan settes inn uten samtykke under svangerskap for å sørge for tidlig hjelp og forebygge omsorgssvikt for nyfødte.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«I BLDs Prop. 1 S (2016–2017) side 76 fremgår det at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om oppfølging av vedtaket.

Familie og kulturkomiteen har i Innst. 14 S (2016–2017) ikke kommentarer til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende videre oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 746, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvorvidt alle fosterforeldre årlig bør gis veiledning, blant annet om grensesetting.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«BLD har gitt Bufdir i oppdrag å utarbeide og iverksette en plan for oppfølgingen av vedtak nr. 746. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om videre oppfølging av vedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende videre oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 747, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag for Stortinget som sikrer likeverdige økonomiske rammevilkår for fosterforeldre i kommunale fosterhjem.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«Det vises til omtalen under vedtak nr. 753, 31. mai 2016. Temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil oppnevne et offentlig utvalg som skal utarbeide en NOU på fosterhjemsområdet, og at temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen. Komiteen avventer utredningen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 748, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen utrede fosterforeldres pensjonsvilkår med siktemål om at fosterforeldre ikke skal tape på å være frikjøpt på grunn av barnets ekstra behov for omsorg og oppfølging.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«Det vises til omtalen under vedtak nr. 753, 31. mai 2016. Temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil oppnevne et offentlig utvalg som skal utarbeide en NOU på fosterhjemsområdet, og at temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen. Komiteen avventer utredningen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 749, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen om en full gjennomgang av fosterhjemskontraktene, og komme med en løsning som gir større forutsigbarhet enn i dag, herunder bedre rettigheter for fosterforeldrene og en mer formell tilknytning for barnet til fosterhjemmet.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«Det vises til omtalen under vedtak nr. 753, 31. mai 2016. Temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil oppnevne et offentlig utvalg som skal utarbeide en NOU på fosterhjemsområdet, og at temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen. Komiteen avventer utredningen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 750, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen sette i gang et forskningsprosjekt for å se på hva slags ettervern som har best effekt.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«BLD har gitt Bufdir i oppdrag å utarbeide og iverksette en plan for oppfølgingen av vedtak nr. 750. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om videre oppfølging av vedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende videre oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 752, 31. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå regelverket for fosterforeldre som blir uføretrygdet eller får arbeidsavklaringspenger.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«Det vises til omtalen under vedtak nr. 753, 31. mai 2016. Temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil oppnevne et offentlig utvalg som skal utarbeide en NOU på fosterhjemsområdet, og at temaet i dette anmodningsvedtaket vil bli behandlet i utredningen. Komiteen avventer utredningen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 811, 8. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med gjennomgangen av barnevernloven vurdere begrensninger i, eller utsettelse av, pårørendes innsynsrett i journal og partenes innsynsrett i dokumenter i barnevernssaker når det er til barnets beste.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«I BLDs Prop. 1 S (2016–2017) side 84 fremgår det at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om oppfølging av vedtaket.

Familie- og kulturkomiteen har i Innst. 14 S (2016–2017) ikke kommentarer til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 820, 8. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere tiltak for å hindre at man plasserer de som begår seksuelle overgrep og barn som er utsatt for seksuelle overgrep, på samme institusjon. I den forbindelse må man også gå gjennom regelverket for å sikre nødvendige hjemler som hindrer at barn begår nye overgrep mens de bor på institusjon.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«I BLDs Prop. 1 S (2016–2017) side 78 fremgår det at Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) i dag har rutiner for inntak som bidrar til at enheten for inntak unngår å plassere barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep i samme institusjonsenhet som barn som gjør seg skyldig i seksuelle overgrep. Bufetat har god erfaring med samarbeidet med kommunalt barnevern i disse komplekse sakene. Når det gjelder gjennomgang av regelverket for å sikre nødvendige hjemler for å hindre at barn gjør nye overgrep mens de bor på institusjon, vil regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen har i Innst. 14 S (2016–2017) ikke kommentarer til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende gjennomgangen av regelverket før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 832, 9. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen iverksette en levekårskartlegging om flerlingfamilier, enslige med flere barn i småbarnsalder, familier med barn som har alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelser, familier som har alvorlig sykdom hos foreldrene, og andre med spesielle omsorgsbehov.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 26. januar 2017:

«Arbeids- og velferdsdirektoratet vil gjennomføre en slik levekårskartlegging. BLD vil komme tilbake til Stortinget når kartleggingen foreligger.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget om levekårskartleggingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 890, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen utrede og vurdere å fremme forslag til lov om åpenhet om produksjonssteder og etikkinformasjon om vareproduksjon til forbrukere og organisasjoner.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«I BLDs Prop. 1 S (2016–2017) side 108 står det at BLD i første omgang vil få utredet om nasjonalt regelverk eller Norges internasjonale forpliktelser kan være til hinder for, eller kreve bestemte tilpasninger i, en lov om etikkinformasjon. BLD har som mål at utredningen skal være ferdig våren 2017. Denne utredningen vil være grunnlaget for det videre arbeidet med oppfølgingen av vedtaket.

Familie- og kulturkomiteen har i Innst. 14 S (2016–2017) ikke kommentarer til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen etter utredningen kommer tilbake til Stortinget vedrørende den videre oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

2.3 Finansdepartementet

Vedtak nr. 88, 3. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen utrede ulike modeller for skatteinsentiver/skattefradrag for langsiktige investeringer i oppstartselskap bl.a. basert på den svenske investeraravdrag og den britiske SEIS-ordningen og legge dette frem for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.»

Finansdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 LS (2016–2017) Skatter, avgifter og toll 2017, kapittel 21. Det framgår av omtalen at regjeringen mener hensynet til å stimulere til etablering og utvikling av nye bedrifter taler for å vurdere slike skatteinsentiver, men at et konkret forslag må utredes ytterligere før en ordning eventuelt kan innføres. Omtalen ble behandlet i Innst. 3 S (2016–2017) kapittel 21, der komiteen tok omtalen til orientering. Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, fremmet følgende forslag: ‘Stortinget ber regjeringen komme tilbake med konkrete, ferdig utredede modeller til skatteinsentiver/skattefradrag for langsiktige investeringer i oppstartsselskap basert på den britiske SEIS-ordningen, og legge dette frem for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017.’ Finansdepartementet vil følge opp vedtaket i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil følge opp vedtaket i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket utkvitteres.

Vedtak nr. 631, 28. april 2016

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om innsynsrett og klageadgang for kommunene ved fastsettelse av eiendomsskattegrunnlaget for kraftanlegg.»

Finansdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«For å følge opp vedtaket har Finansdepartementet sendt på høring et forslag om innsyns-, klage- og søksmålsrett for kommuner i skattesaker om verdsetting av kraftanlegg. Høringsfristen er 8. mars 2017. Et lovforslag om klagerett mv. vil bli fremmet for Stortinget etter høringen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at et lovforslag om klagerett mv. vil bli fremmet for Stortinget etter høringen. Komiteen avventer dette før vedtaket utkvitteres.

Vedtak nr. 634, 28. april 2016

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte legge fram en sak for Stortinget hvor det foreslås endringer og presiseringer i gjeldende regelverk som sikrer at offentlige midler som går til å kjøpe tjenester fra private eller ideelle virksomheter, går til kostnadseffektiv tjenesteproduksjon av høy kvalitet, samt forslag til hvordan man kan hindre uønsket skattetilpasning i selskap som i all hovedsak er finansiert av offentlige midler.»

Finansdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Regjeringen har påbegynt oppfølging av anmodningsvedtak nr. 634 (2015–2016). Arbeidet er igangsatt ved at berørte departementer er bedt om å vurdere behovet for endringer i regelverk på eget område. Finansdepartementet vurderer selv den delen av vedtaket som omhandler uønsket skattetilpasning. Det er lagt opp til en prosess for dette arbeidet med sikte på oppfølging av vedtaket i forbindelse med statsbudsjettet for 2018.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer oppfølgingen av vedtaket i forbindelse med statsbudsjettet for 2018 før vedtaket kvitteres ut.

Vedtak nr. 761, 3. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen om at neste års gjennomgang også vurderer resultatene fra, og kost/nytte-verdiene av de ulike investeringsstrategiene, både på kort og lang sikt, og fremme eventuelle endringer i lys av disse vurderingene i forbindelse med fondsmeldingen for 2017.»

Finansdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Meld. St. 23 (2015–2016) og Innst. 326 S (2015–2016) om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2015. Vedtaket vil bli fulgt opp i stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2017, som legges fram våren 2018.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at vedtaket blir fulgt opp i stortingsmeldingen som legges fram våren 2018 før vedtaket kvitteres ut.

2.4 Helse- og omsorgsdepartementet

Vedtak nr. 34, 19. november 2015

«Stortinget ber regjeringen sørge for at pasientrettigheter etter spesialisthelsetjenesteloven, slik som rett til å få oppnevnt koordinator og kontaktlege, må gjelde uavhengig av hvor pasienten blir behandlet.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

I høringsnotat av 6. juni 2016 om oppfølging av forslag i Primærhelsetjenestemeldingen og Oppgavemeldingen mv., er det foreslått en endring i bestemmelsen om kontaktlege i spesialisthelsetjenesteloven § 2-5 c. Etter dette forslaget blir det tydelig at både offentlige og private helseinstitusjoner som omfattes av spesialisthelsetjenesteloven skal ha plikt til å oppnevne kontaktlege hvis vilkårene for øvrig er oppfylt. Høringen ble avsluttet 1. oktober 2016 og departementet tar sikte på å følge opp forslaget i en lovproposisjon som fremmes før påske 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet merker seg at retten til å få oppnevnt koordinator ikke nevnes i Helse- og omsorgsdepartementets svar. For pasienter og brukere med behov for langvarige og koordinerte tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven, skal kommunen tilby koordinator. Dette gjelder uavhengig av om pasienten eller brukeren ønsker individuell plan. Den samme bestemmelsen gjelder for spesialisthelsetjenesteloven. Disse medlemmer mener at dersom bestemmelsene i loven skal ha betydning, må alle pasienter med behov for langvarige og koordinerte tjenester, aktivt tilbys dette (og ingen som ønsker en koordinator skal være uten). For at pasienter i spesialisthelsetjenesten skal ha krav på kontaktlege, må det være en «alvorlig tilstand», noe som snevrer inn gruppen pasienter som har rett på denne tjenesten. Det betyr at det vil være mange pasienter med behov for langvarige og koordinerte tjenester, som vil ha krav på koordinator, ikke kontaktlege. Dette bør regjeringen følge opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet vil påpeke at vedtak nr. 34 handler om spesialisthelsetjenesteloven og ikke kommunehelsetjenesteloven. Videre viser disse medlemmer til at det i Prop. 71 L (2016–2017) er foreslått en endring i bestemmelsen om kontaktlege i spesialisthelsetjenesteloven § 2–5 c. Etter dette forslaget blir det tydelig at både offentlige og private helseinstitusjoner som omfattes av spesialisthelsetjenesteloven, skal ha plikt til å oppnevne kontaktlege hvis vilkårene for øvrig er oppfylt.

Disse medlemmer vil samtidig påpeke at retten til å få oppnevnt koordinator allerede er ivaretatt gjennom dagens regelverk. Pasienter og brukere som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har allerede etter dagens lovgivning en rett til å få oppnevnt en koordinator og utarbeidet individuell plan i samsvar med bestemmelsene i pasient- og brukerrettighetsloven, helse- og omsorgstjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven og lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Komiteen anser at vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 91, 3. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen utvikle den gylne regel, slik at den sikrer at intensjonen med regelen følges opp i RHF-ene.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Vedtaket er fulgt opp ved at kravet til oppfyllelse av den gylne regel er endret og justert i oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene for 2016, i tråd med Stortingets vedtak.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at forslaget til statsbudsjett for 2017 videreførte den gylne regel. SAMDATA-tall viser at den gylne regel ikke har virket, men at tvert om det motsatte har skjedd, altså lavere vekst innen psykisk helsevern enn for somatiske sykdommer:

  • Somatikken hadde en økning i kostnadene fra 2014 til 2015 på 1,038 mrd. kroner. Dette tilsvarer 1,1 pst. i faste priser.

  • Psykisk helsevern, barn og voksne, hadde i tilsvarende periode en reduksjon på 44 mill. kroner. Dette tilsvarer en reduksjon på 0,2 pst.

Dette medlem mener den gylne regel ikke fungerer, og at regjeringen ikke har satt i verk tiltak som vil sikre høyere vekst i psykiatrien enn i somatikken. Dette medlem viser også til at når faktorer som ventetid og aktivitet brukes som argumenter for om den gylne regel er oppfylt, er faren stor for at dette blir en konkurranse i rapportering framfor at det faktiske helsetilbudet til psykisk syke blir bedre.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at det i oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene for 2016 står beskrevet at krav til oppfyllelse av den gylne regel er endret og justert i, i tråd med Stortingets vedtak.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Flertallet anser at vedtaket kan kvitteres ut.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Dette medlem mener vedtaket ikke kan anses gjennomført all den tid regjeringen ikke har satt i verk tiltak som vil sikre høyere vekst i psykiatrien enn i somatikken.

Vedtak nr. 262, 14. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen presisere i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene at alle barneavdelinger skal ansette leger med spesialisering innen vold mot barn, sosialpediatere, og at de regionale helseforetakene som følge av spesialisthelsetjenestens sørge for ansvar, skal sikre at alle voldsutsatte barn ved Statens barnehus får medisinsk undersøkelse.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Vedtaket er fulgt opp ved at det i oppdragsdokumentenetil de regionale helseforetakene for 2016 er satt mål om at det skal være ansatt sosialpediatere i alle barneavdelinger. Overgrepsutsatte barn som avhøres ved Statens barnehus skal tilbys medisinsk undersøkelse. Komiteen har ikke hatt merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet viser til at det fortsatt ikke er sosialpediatere ved alle barneavdelinger, og medisinsk undersøkelse ved barnehusene gis et fåtall av barna. I en undersøkelse gjennomført av VG fremgikk det at det i 2015 ble gjennomført 4 725 avhør ved barnehusene, og at av disse hadde 813 fått medisinske undersøkelser – under 20 prosent (VG 10.10.16). Ledelsen ved barnehusene pekte på det de mente var misforhold mellom antall avhør og antall gjennomførte medisinske undersøkelser, og at det ikke er gitt tilstrekkelige midler til å møte et økende antall barn som er utsatt for vold (VG 10.10.16). Disse medlemmer mener det ikke holder å vise til oppdragsdokumentene, og at det er regjeringens ansvar å faktisk sørge for at det blir ansatt sosialpediatere ved barneavdelingene og medisinske undersøkelser ved barnehusene.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Flertallet anser at vedtaket kan kvitteres ut.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen og anser på denne bakgrunn at vedtaket ikke kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 437, vedtakspunkt 2 (2015–2016), 12. januar 2016

«Stortinget ber regjeringen om å legge til rette for at helsepersonell blant beboere på mottak rekrutteres slik at kommunene kan bruke asylsøkere med helsefaglig utdanning som norsk helsepersonells medhjelper.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Helse- og omsorgsdepartementet utreder videre hvordan vedtaket skal følges opp.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen utreder videre hvordan vedtaket skal følges opp og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 542, 17. mars 2016

«Stortinget ber regjeringen gjennom foretaksmøtet og/eller styringsdokumenter sørge for at stedlig ledelse blir hovedregelen ved norske sykehus.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Vedtaket er fulgt opp ved at det i foretaksmøtene til regionale helseforetak i mai 2016 ble stilt krav om at stedlig ledelse skal bli hovedregelen ved norske sykehus. Komiteen har ikke hatt merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at statsråden i oppfølging av Stortingets vedtak om stedlig ledelse har åpnet for at stedlig leder kan defineres som en koordinator uten fullmakter i en tverrgående klinikkstruktur (Stortingets spørretime 8. februar 2017). Denne formen er valgt for utprøving i Helse Møre og Romsdal, som konkluderte slik i sin rapport 8. desember 2016:

‘Delprosjektets løsningsforslag ble beskrevet i rapporten for OU-prosjektet som ble sendt på høring (…). I høringen kom det frem flere kritiske spørsmål, samt velfunderte og gode innspill på den skisserte løsningen for stedlig ledelse. Forslaget om å opprette en ‘stedlig driftsledelse’ ble oppfattet som å kunne føre til at en enkeltperson, i kraft av sin stedlige rolle, skulle kunne overprøve beslutningsmyndighet og vedtak i den ordinære lederlinjen. (…) Den oppdaterte beskrivelsen, som fremstilles i denne rapporten, skal tydeliggjøre at løsningen ikke innebærer at det skapes en alternativ ledelse til klinikkledelsen eller noen form for sykehusdirektør. Det som foreslås er opprettelse av en ny funksjon som har som oppgave å sørge for god koordinering av prosesser og aktiviteter mellom de eksisterende lederne på lokasjonen.’

Dette medlem viser til at statsråden i spørretimen bekreftet at regjeringen mener Helse Møre og Romsdals løsning er i tråd med Stortingets vedtak. Dette medlem mener at Stortingets vedtak om at stedlig ledelse skal være hovedregelen ved norske sykehus, ikke er fulgt opp. Dette medlem vil også vise til at Senterpartiet mener stedlig leder skal ha personal-, økonomi- og personalansvar ved det sykehuset vedkommende leder og har sin arbeidsplass ved.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at det i foretaksmøtene til regionale helseforetak i mai 2016 ble stilt krav om at stedlig ledelse skal bli hovedregelen ved norske sykehus.

Disse medlemmer ønsker samtidig å påpeke at komiteens medlem fra Senterpartiet, under Stortingets behandling av Nasjonal helse- og sykehusplan, fremmet følgende forslag:

‘Stortinget ber regjeringen pålegge de regionale helseforetakene å innføre stedlig ledelse ved alle sykehus og større sykehusavdelinger, og at stedlig leder skal få ansvar for hele virksomheten med både faglig ansvar, økonomisk ansvar og personalansvar.’

Ingen av de andre partiene støttet Senterpartiets forslag.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Flertallet anser at vedtaket kan kvitteres ut.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen og anser på denne bakgrunn at vedtaket ikke kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 544, 17. mars 2016

«Stortinget ber regjeringen om at scenarioene som er beskrevet i Nasjonal helse- og sykehusplan, ikke skal være førende for de lokale og regionale utviklingsprosessene som skal gjennomføres etter at Stortinget har behandlet planen.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Vedtaket er fulgt opp ved at det i foretaksmøtene til regionale helseforetak i mai 2016 ble gitt følgende føring: Konklusjonene i scenariene beskrevet i Nasjonal helse- og sykehusplan skal ikke være førende for lokale og regionale utviklingsprosesser. Komiteen har ikke hatt merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet viser til at disse scenarioene i praksis har blitt førende likevel. For eksempel anfører Helse Vest at de er pålagt å utrede to av sine sykehus, Stord og Odda, med henvisning til Nasjonal helse- og sykehusplan.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at det i foretaksmøtene til de regionale helseforetak i mai 2016 ble gitt følgende føring: Konklusjonene i scenariene beskrevet i Nasjonal helse- og sykehusplan skal ikke være førende for lokale og regionale utviklingsprosesser.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Flertallet anser at vedtaket kan kvitteres ut.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen og anser på denne bakgrunn at vedtaket ikke kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 545, 17. mars 2016

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med egen sak om basestrukturen for luftambulansen i Norge.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Som oppfølging av Stortingets vedtak ved behandlingen av Nasjonal helse- og sykehusplan, ble det i foretaksmøtene til regionale helseforetak i mai 2016 gitt følgende føring: I forbindelse med helseforetakenes arbeid med utviklingsplaner skal de regionale helseforetakene gjennomgå basestrukturen for luftambulanser i Norge. Helse- og omsorgsdepartementet vil legge fram en egen sak for Stortinget etter at regionale helseforetak har gjennomgått basestrukturen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil legge fram en egen sak for Stortinget etter at regionale helseforetak har gjennomgått basestrukturen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 627, 28. april 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere å gi alle kvinner med alvorlig rusmiddelavhengighet tilbud om gratis langtidsvirkende prevensjon.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Kvinner i LAR omfattes av den nasjonale retningslinjen og her vises det til omtalen nedenfor knyttet til vedtak nr. 628 (2015–2016). En ordning med gratis langtidsvirkende prevensjon vil reise juridiske, økonomiske og faglige spørsmål. Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere dette spørsmålet etter å ha høstet erfaringer med gratis langtidsvirkende prevensjon til kvinner i LAR og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil vurdere spørsmålet etter å ha høstet erfaringer med gratis langtidsvirkende prevensjon til kvinner i LAR og komme tilbake til Stortinget. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 629, 28. april 2016

«Stortinget ber regjeringen innføre en enkel og ubyråkratisk ordning som kan gi kvinner i LAR gratis langtidsvirkende prevensjon ved oppstart i LAR.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet foretatt en vurdering av finansieringsansvaret for prevensjon for kvinner i LAR. Denne vurderingen ble oversendt til departementet i juni 2016. Departementet vil i 2017 følge opp at de regionale helseforetakene sikrer at kvinner i LAR får tilbud om gratis langtidsvirkende prevensjon. Komiteen har ikke hatt merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlem fra Senterpartiet registrer at det i oppdragsdokumentene til helseforetakene oppgis at ‘de skal sikre at kvinner i LAR får informasjon om LAR-behandling og graviditet og tilbud om nedtrapping av LAR-medikamenter, og tilgang til gratis langtidsvirkende prevensjonsmidler i regi av LAR’. Dette medlem etterlyser svar på hva som er gjort med finansieringsordningen, og om kvinner i LAR nå har fått en enkel og ubyråkratisk tilgang på langtidsvirkende prevensjon.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Prop. 1 S (2016–2017), hvor Helse- og omsorgsdepartementet stadfester at de i 2017 vil følge opp at de regionale helseforetakene sikrer at kvinner i LAR får tilbud om gratis langtidsvirkende prevensjon.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Flertallet anser at vedtaket kan kvitteres ut.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen og anser på denne bakgrunn at vedtaket ikke kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 662, 18. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen i opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering sørge for at rehabilitering av eldre innlemmes i planen.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering er inkludert i del III, kapittel 8. Vedtaket er fulgt opp ved at opptrappingsplanen er generell og omfatter alle aldersgrupper. Komiteen har ikke hatt merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlem fra Senterpartiet registrerer at eldre ble innlemmet i planen, men at planen ble sterkt kritisert i Stortinget og av tilnærmet samtlige høringsinstanser. Planen var ikke finansiert, og inndekning ble hentet ved å fjerne diagnoselisten for fritak fra egenandel ved fysioterapibehandling.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering omfatter alle aldersgrupper, også eldre.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Komiteen anser at vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 838, 9. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere et krav om at kommunene skal definere hvem som har det overordnede ansvar for hjelpetjenestene til barn og unge.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Anmodningsvedtaket vil bli fulgt opp gjennom arbeidet med en strategi for barn og unges psykiske helse, jf. anmodningsvedtak nr. 840 (2015–2016).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket vil bli fulgt opp gjennom arbeidet med en strategi for barn og unges psykiske helse og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 840, 9. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen innen juni 2017 legge frem en helhetlig tverrsektoriell strategi for barn og unges psykiske helse som omfatter individ og samfunn, og som inneholder både helsefremmende, sykdomsforebyggende og kurative initiativ. I utformingen av strategien skal barn og unges erfaringer og råd inkluderes.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for budsjetterminen 2017 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 15.

Regjeringen vil utarbeide en strategi for barn og unges psykiske helse, som en del av en samlet strategi for befolkningens psykiske helse. Strategien skal omfatte både helsefremmende, forebyggende og behandlingsrettede tiltak, og regjeringen tar sikte på å legge den fram våren 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at helse- og omsorgskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 25. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre er glad for at det legges frem en strategi for psykisk helse, men ønsket primært en egen strategi for barn og unges psykiske helse. Dette fordi strategiene for å fremme barn og unges psykiske helse skiller seg vesentlig fra hvordan man jobber med psykisk helse for voksne. Disse medlemmer har store forventninger til at barne- og ungdomsperspektivet er godt ivaretatt i den varslede planen. Disse medlemmer ser også frem til at strategien skal følges opp av en egen økonomisk forpliktende opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet er fornøyd med at regjeringen har varslet at de i løpet av kort tid vil legge frem en strategi for barn og unges psykiske helse, som en del av en samlet strategi for befolkningens psykiske helse og en påfølgende opptrappingsplan for barn og unges psykisk helse i neste stortingsperiode.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i helse- og omsorgskomiteens brev av 25. april 2017 til komiteen. Komiteen har merket seg at regjeringen tar sikte på å legge fram strategien våren 2017 og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.5 Justis- og beredskapsdepartementet

Vedtak nr. 12, 13. oktober 2015

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak med mulige forenklinger i registrering og mottak av flyktninger, mulige tiltak for å få ned saksbehandlingstider og andre forbedringer som kan korte ned tiden fra ankomst til bosetting.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 152 S (2014–2015) Endringer i statsbudsjettet 2015 under Justis- og beredskapsdepartementet mv. (tilleggsbevilgning som følge av økning i antallet asylsøkere til Norge) og Innst. 20 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet ved Politiets utlendingsenhet har satt ned et prosjekt som skal se på samhandling mellom etatene i asylsaksbehandlingen. De skal særlig se på den innledende registrerings- og mottaksfasen. Prosjektets arbeid vil inngå som en del av grunnlaget for oppfølging av anmodningsvedtaket.

Når det gjelder å sikre raskere bosetting har regjeringen dette som et av sine definerte mål. Det vises til programkategori 06.95.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 324 orientert om oppfølgingen av Stortingets anmodning om å komme til Stortinget med sak om mulige forenklinger i registrering og mottak av flyktninger. Kommunal- og forvaltningskomiteens har i Innst. 16 S (2016–2017) vist til at botiden i asylmottak «påvirkes av en rekke faktorer, der spesielt saksbehandlingstiden i asylsaker, bosettingstakten og returgjennomføringen er viktig».»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet ved Politiets utlendingsenhet har satt ned et prosjekt som skal se på samhandling mellom etatene i asylsaksbehandlingen, og at prosjektets arbeid vil inngå som en del av grunnlaget for oppfølging av anmodningsvedtaket. Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende den videre oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 13, 13. oktober 2015

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av forslag til nye kriterier som gjør det enklere å få midlertidig arbeidstillatelse mens asylsøknaden er til behandling.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 152 S (2014–2015) Endringer i statsbudsjettet 2015 under Justis- og beredskapsdepartementet mv. (tilleggsbevilgning som følge av økning i antallet asylsøkere til Norge) og Innst. 20 S (2015–2016).

11. mai 2016 la regjeringen frem Meld. St. 30 (2015–2016) Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk. Vedtaket er omtalt i kap. 2.3.6 i Meld. St. 30.

Det vises til omtalen i Prop. 1 S (2016–2017) for Justis- og beredskapsdepartementet, s. 325. Forslag til endringer i utlendingslovens bestemmelse om asylsøkeres adgang til arbeid under søknadsbehandlingen har vært på høring. Departementet gjennomgår for tiden høringsuttalelsene. Anmodningsvedtaket er derfor fortsatt under behandling.

Kommunal- og forvaltningskomiteens flertall hadde i Innst. 16 S (2016–2017) ingen merknader til omtalen i Prop. 1 S.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at anmodningsvedtaket fortsatt er under behandling og avventer oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 31, 16. november 2015

«Stortinget ber regjeringen på grunn av den korte tidsfristen og mangelen på høring komme tilbake til Stortinget med en evaluering av lovendringene i løpet av to år. Denne evalueringen må gi rom for en høring.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 16 L (2015–2016) Endringer i utlendingsloven (innstramninger) og Innst. 391 L (2015–2016). Det vises til omtalen i Prop. 1 S (2016–2017) for Justis- og beredskapsdepartementet, s. 325. Arbeidet med å evaluere lovendringene vil skje i henhold til Stortingets anmodningsvedtak. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 323 orientert om oppfølgingen av Stortingets anmodning om å komme tilbake til Stortinget med en evaluering i løpet av to år. Kommunal- og forvaltningskomiteen har i Innst. 16 S (2016–2017) ingen merknader til orienteringen.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket før det kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 47, 26. november 2015

«Stortinget ber regjeringen vurdere tiltak som bidrar til tryggere boligtransaksjoner for både kjøper og selger, herunder det varslede arbeidet om takstmenn, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Dokument 8:68 S (2014–2015) og Innst. 46 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 316 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket før det kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 68, vedtakspunkt 3.1

«Sikre effektiv saksbehandling fra UDI og oppfordre til nye samarbeidsformer mellom UDI og PU og andre relevante etater, for å sikre en mest mulig effektiv og hensiktsmessig saksbehandling.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Det vises til omtale under vedtak nr. 12, 13. oktober 2015.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket før det kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 68, vedtakspunkt 18

«Internasjonale konvensjoner er mindre tilpasset dagens situasjon enn den tid da de ble skrevet. For at både det internasjonale samfunnet og Norge skal være best mulig rustet til å håndtere store migrasjonsbølger, bes regjeringen ta et internasjonalt initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner, for at disse i bedre grad kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet, i samarbeid med andre relevante departementer, arbeider med å gjennomgå aktuelle konvensjoner for å identifisere eksisterende handlingsrom disse konvensjonene gir for en best mulig håndtering av store migrasjonsstrømmer. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 335 orientert om status for oppfølging av anmodningen om å ta et internasjonalt initiativ for gjennomgang av internasjonale konvensjoner. Kommunal- og forvaltningskomiteen har i Innst. 16 S (2016–2017) ingen merknader til orienteringen om oppfølgingen av anmodningsvedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket før det kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 125, 7. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen utrede forslag om dagens praktisering av Dublin III-forordningen i tilstrekkelig grad tar hensyn til behovene til mennesker som er utsatt for menneskehandel.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Abid Q. Raja om å styrke rettssikkerheten og oppfølgingen av mennesker som utsettes for menneskehandel i prostitusjon, jf. Dokument 8:116 S (2014–2015) og Innst. 90 S (2015–2016).

Europakommisjonen la 4. mai 2016 frem forslag til endringer i Dublin III-forordningen. I det foreløpige forslaget innsnevres statenes mulighet til likevel å ta en sak til realitetsbehandling selv om staten ikke er den ansvarlige staten etter regelverket. Endringen skal forhindre sekundærmigrasjon og effektivisere saksbehandlingen. Dersom forslaget vedtas, vil det innebære at medlemsstatene ikke lenger kan gjøre unntak fra Dublin-prosedyren i menneskehandelsaker. Det er ventet at denne prosessen vil bli ferdigstilt i 2017. Endelig utforming av forordningen vil få betydning for utformingen av norsk regelverk og praksis. På det nåværende tidspunkt anses det derfor ikke hensiktsmessig å foreta en utredning av hvorvidt dagens praktisering av Dublin-regelverket i tilstrekkelig grad tar hensyn til ofre for menneskehandel. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med nødvendige endringer i norsk regelverk som følge av endringer i forordningen, når disse er vedtatt i EU. Det vises for øvrig til omtale i Prop. 1 S (2016–2017), punkt 9 sidene 317.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med nødvendige endringer i norsk regelverk som følge av endringer i forordningen, når disse er vedtatt i EU. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 360, 17. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen intensivere arbeidet med å digitalisere straffesakskjeden med tanke på å øke antall rettsmøter med digitale dokumenter.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 1 S (2015–2016) og Innst. 6 S (2015–2016).

I 2017 igangsettes Digitale domstoler. Prosjektet innebærer at saksbehandlingen i de 12 største tingrettene, lagmannsrettene og Høyesterett fulldigitaliseres. Saksbehandlingen før, under og etter hovedforhandling skal foregå papirløst. Det samme gjelder kommunikasjon med eksterne aktører, herunder bl.a. politiet, kriminalomsorgen og advokater. Videre skal det utarbeides en ny løsning for digital informasjonsutveksling av straffesaksdokumenter mellom politiet, domstolene og kriminalomsorgen gjennom Stifinner II. Satsingen på nye saksbehandlingsløsninger i domstolene fullføres i 2017. Regjeringen foreslår å bevilge 28 mill. kroner til Digitale domstoler, 26 mill. kroner til Stifinner II og 34 mill. kroner til nye saksbehandlingsløsninger i domstolene i 2017. Anmodningsvedtaket er med dette fulgt opp.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 319 gitt en beskrivelse av hvordan vedtaket er fulgt opp. Justiskomiteens flertall gir i Innst. 6 S (2016–2017) uttrykk for at ‘komiteen er positiv til regjeringens digitale satsing i domstolene, og at forholdene nå ligger godt til rette for en større økning i heldigitale saker for å få til en effektivisering. Flertallet mener at det må stilles krav til aktørene for å få til en mest mulig optimal effektivisering. Flertallet ber derfor regjeringen sammen med Domstoladministrasjonen i løpet av 2017 gjøre “Aktørportalen” obligatorisk for alle aktører, og slik at færrest mulig unntak gis.’

Regjeringen vil se nærmere på komiteens henstilling.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil se nærmere på henstillingen i Innst. 6 S (2016–2017) fra justiskomiteen og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 362, 17. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen i større grad gi tilskudd til frivillige organisasjoner gjennom avtaler over flere år.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 1 S (2015–2016) og Innst. 6 S (2015–2016).

Justis- og beredskapsdepartementet orienterte i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 319 om at anmodningsvedtaket skulle følges opp ved at departementet i noe større grad ville vektlegge bevilgningsmessig kontinuitet som tildelingskriterium i tilskuddsordningene til frivillige organisasjoner på departementets budsjett.

Justiskomiteens flertall uttrykte i Innst. 6 S (2016–2017) at ‘dette ikke svarer på vedtaket som Stortinget fattet i forbindelse med statsbudsjettet for 2016. Komiteen mener derfor at regjeringen må utarbeide rutiner for å sikre langsiktige avtaler med frivillige organisasjoner, for å sikre at vedtaket blir fulgt opp etter intensjonen.’

Etter regjeringens vurdering vil en innføring av flerårige tilskudd kunne begrense det budsjettmessige handlingsrommet i kommende år. Videre gir dagens ordning med ettårige tilskudd positive insentivvirkninger for organisasjoner som mottar eller ønsker å motta tilskudd, ved at organisasjonenes måloppnåelse evalueres oftere. En omlegging kan videre svekke insentivene til å søke støtte hos private bidragsytere. En innføring av flerårige tilskudd til frivillige organisasjoner i justissektoren ville kunne medføre krav om flerårige tilskudd også i andre sektorer.

Regjeringen vil se nærmere på komiteens henstilling, og vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 434, vedtakspunkt 1

«Sikre effektiv saksbehandling fra UDI og oppfordre til nye samarbeidsformer mellom UDI og PU og andre relevante etater, for å sikre en mest mulig effektiv og hensiktsmessig saksbehandling.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Det vises til omtale under vedtak nr. 12, 13. oktober 2015.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet ved Politiets utlendingsenhet har satt ned et prosjekt som skal se på samhandling mellom etatene i asylsaksbehandlingen, og at prosjektets arbeid vil inngå som en del av grunnlaget for oppfølging av anmodningsvedtaket. Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende den videre oppfølgingen.

Vedtak nr. 436, vedtakspunkt 1

«Lage en oversikt i samarbeid med KS over kommunesektorens økte kostnader knyttet til helse, skole, barnehage og barnevern mv., og komme tilbake til Stortinget på egnet måte i løpet av våren 2016, samt sørge for et forsvarlig økonomisk opplegg der kommunene får kompensert for sine ekstrakostnader. Oversikten skal også omfatte en vurdering av integreringstilskuddet og vertskommunetilskuddet.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Regjeringen la 11. mai 2016 frem Meld. St. 30 (2015–2016) Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk. Det vises til omtale under kap. 2.2.3, kap. 3.2.2 og kap. 3.3.3.

Det vises for øvrig til Kommunal- og forvaltningskomiteens merknader i Innst. 399 S (2015–2016) s. 11.

Det vises til omtale under vedtak nr. 438.1 for styrking av tilskudd til kommuner ved bosetting av flyktninger og omtale under vedtak nr. 435.1. Det vises videre til oversiktstabell i kap. 3.2.2 i Meld. St. 30 (2015–2016) over kommunenes utgifter til bosettings- og integreringsarbeid og utviklingen fra 2009–2014. Beregningsutvalgets kartlegging av kommunenes utgifter for 2015 viser at det samlet sett er en økning i utgifter på 0,7 pst. fra 2014 til 2015. Siden utgiftsveksten ligger under pris- og lønnsveksten i kommunesektoren på 3 pst. i 2015 (kommunal deflator), viser utviklingen en realnedgang fra 2014 til 2015. Det vil si at justert for pris- og lønnsvekst er det en nedgang i kommunenes gjennomsnittlige utgifter fra 2014 til 2015. Utvalgets vurdering er at nedgangen i utgiftene per person i 2015 påvirkes av at andelen førstegangsbosatte i målgruppen for integreringstilskudd økte, samt at bosettingen i gjennomsnitt skjedde senere på året sammenlignet med 2014.

Kartlegging av kommunenes utgifter som vertskommune for asylmottak ble oversendt Justis- og beredskapsdepartementet 2. desember 2016.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 341–342 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Kommunal- og forvaltningskomiteen har i Innst. 16 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at anmodningsvedtaket er under behandling og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 439, vedtakspunkt 10

«Vurdere å øke karenstiden for mulighet til å fremme søknad om statsborgerskap ved straffbare handlinger.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Regjeringen la 11. mai 2016 frem Meld. St. 30 (2015–2016) Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk. Det vises til omtale under kap. 9.1.1.

Kommunal- og forvaltningskomiteen hadde ingen merknader i Innst. 399 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 345 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Kommunal- og forvaltningskomiteen har i Innst. 16 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av anmodningsvedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 444, 12. januar 2016

«Religiøse ledere som gjennom sin virksomhet bidrar til å svekke integreringen, bør ikke få innvilget oppholdstillatelse.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Jonas Gahr Støre, Trond Helleland, Harald T. Nesvik, Knut Arild Hareide, Marit Arnstad og Trine Skei Grande om et felles løft for god integrering, jf. Dokument 8: 37 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling. Regjeringen la 11. mai 2016 fram Meld. St. 30 (2015–2016) Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk. Det vises til omtale under kap. 6.3. I samarbeid med Arbeids- og sosialdepartementet er Justis- og beredskapsdepartementet i gang med arbeidet med å justere regelverket vedrørende oppholdstillatelse for religiøse ledere. Målet er å se om man gjennom utlendingslovgivningen kan bidra til å fremme deltakelse i samfunnet og forhindre radikalisering. Departementet vurderer nå om og i hvilken grad vilkår som kan bidra til dette kan innføres i utlendingslovgivningen.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 349 orientert om oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling, og at regjeringen vurderer om og i hvilken grad vedtaket kan følges opp i utlendingslovgivningen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 505, 1. mars 2016

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om et tidsavgrenset identitetsavklaringsprogram for irakiske statsborgere som har fått avslag på søknad om norsk statsborgerskap på grunnlag av manglende dokumentert identitet. Forslaget omfatter de saker hvor UDI ikke har lagt identitet til grunn som dokumentert, men likevel innvilget oppholdstillatelse.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Truls Wickholm, Åsmund Aukrust, Marit Nybakk, Marianne Aasen, Eirik Sivertsen og Stine Renate Håheim om et identitetsavklaringsprogram for irakere i Norge, jf. Dokument 8:142 S (2014–2015) og Innst. 157 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 349 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Kommunal- og forvaltningskomiteen har i Innst. 16 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av anmodningsvedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 525, 15. mars 2016

«Stortinget ber regjeringen utrede hvordan hovedregelen om ett statsborgerskap slår ut i praksis i en mer globalisert hverdag, blant annet for arbeidsmuligheter og sikkerhets- og kriminalitetsbildet, og eventuelle behov for endringer i statsborgerloven som følge av dette. Regjeringen bes også vurdere om endringer i andre lover kan avhjelpe situasjonen for dem som i dag opplever ulemper ved prinsippet om ett statsborgerskap, fremfor å endre statsborgerloven. En utredning må også inneholde en vurdering av hvilke konsekvenser en eventuell åpning for dobbelt statsborgerskap vil ha for plikter og rettigheter i Norge.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø, Karin Andersen og Ingunn Gjerstad om å opne for moglegheit til å erverve dobbelt statsborgarskap, jf. Dokument 8:10 S (2015–2016) og Innst. 189 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling. Komiteen avventer utredningen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 568, 5. april 2016

«Stortinget ber regjeringen komme med forslag i den kommende Svalbard-meldingen til hvordan økt fiskeri og annen høsting av marine ressurser kan gi positive ringvirkninger for Svalbard.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Meld. St. 10 (2015–2016) En konkurransekraftig sjømatindustri og Innst. 215 S (2015–2016).

Regjeringen la fram Meld. St. 32 (2015–2016) Svalbard 11. mai 2015. Anmodningsvedtak nr. 568 (2015–2016) ble fremsatt i forbindelse med Stortingets behandlingen av Meld. St. 10 (2015–2016) En konkurransekraftig sjømatindustri, 5. april 2016. Det var følgelig ikke mulig å utarbeide forslag i henhold til anmodningsvedtaket i tide til at disse kunne tas inn i Meld. St. 32 (2015–2016). Det er imidlertid vist til vedtaket i meldingen om Svalbard og det varsles her at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om dette, jf. omtale i Justis- og beredskapsdepartementets Prop. 1 S (2016–2017), punkt 9, side 321. Det er for øvrig en egen omtale av fiskerivirksomhet i meldingen om Svalbard. Det vises her bl.a. til at ‘det har tradisjonelt ikke vært kommersiell landing og mottak av fisk og sjømat på Svalbard og den sjømaten som har vært omsatt og konsumert har i hovedsak kommet fra fastlandet. I den senere tid har det vært en økende interesse for å etablere fiskemottak og for å utvikle ulike reiselivskonsepter knyttet til lokalmat som involverer kommersiell landing av fisk og sjømat på Svalbard. På nåværende tidspunkt er det imidlertid usikkert hvor aktuelt det vil være å lande fangst på Svalbard. Det vil avhenge av fiskets art og fiskeflåtens karakter i området.’ Det fremgår videre av meldingen at ‘regjeringen (vil) legge til rette for slik sjømatnæring knyttet til lokalmat og reiseliv’. For øvrig omtale vises det her til Meld. St. 32 (2015–2016). Regjeringen vil som nevnt komme tilbake til Stortinget på egnet måte med forslag til hvordan anmodningsvedtak nr. 568 følges opp.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan vedtaket følges opp. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 806, 8. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang av reglene om bruk, oppbevaring og sletting av overskuddsinformasjon i lys av at omfanget av overskuddsinformasjon har potensial til å øke vesentlig ved gjennomføringen av forslagene i Prop. 68 L (2015–2016), og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 68 L (2015–2016) Endringer i straffeprosessloven mv. (skjulte tvangsmidler) og Innst. 343 L (2015–2016).

Reglene om sletting av opplysninger innhentet ved kommunikasjonskontroll mv. er nedfelt i straffeprosessloven § 216 g. Bestemmelsen ble endret ved lov 21. juni 2013 nr. 86, men er ikke iverksatt. Begrunnelsen for dette er at iverksetting forutsetter at det gis nærmere forskrifter som ennå ikke er ferdigstilte. I lys av Stortingets anmodningsvedtak vil departementet foreta en ny gjennomgang av reglene om sperring og sletting av blant annet overskuddsinformasjon. Departementet tar sikte på å sende forslag til regelverksendringer på høring våren 2017. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 322 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 807, 8. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen sikre at Kommunikasjonskontrollutvalget fører oversikt over antall saker med unnlatt underretning, hvilke straffebud personen har vært mistenkt for brudd på, hvilke typer skjulte tvangsmidler som er tatt i bruk og begrunnelsen for den unnlatte underretningen, slik at det er mulig å følge utviklingen politisk over tid, og unngå formålsutglidning.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 68 L (2015–2016) Endringer i straffeprosessloven mv. (skjulte tvangsmidler) og Innst. 343 L (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 322 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 808, 8. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen foreta en evaluering av Kommunikasjonsutvalget 3–5 år etter lovendringene knyttet til skjulte tvangsmidler er trådt i kraft.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 68 L (2015–2016) Endringer i straffeprosessloven mv. (skjulte tvangsmidler) og Innst. 343 L (2015–2016).

Justis- og beredskapsdepartementet vil foreta en evaluering av Kommunikasjonsutvalget 3–5 år etter lovendringene knyttet til skjulte tvangsmidler er trådt i kraft. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 322 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 809, 8. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang og evaluering av bruken av dataavlesing før det har gått fem år, og på egnet måte presentere resultatet for Stortinget.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 68 L (2015–2016) Endringer i straffeprosessloven mv. (skjulte tvangsmidler) og Innst. 343 L (2015–2016).

Justis- og beredskapsdepartementet vil, etter at reglene har fått virke en tid, vurdere hvordan en evaluering best kan gjennomføres i tråd med Stortingets ønske. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 322 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 810, 8. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag til forbedringer i regelverket for taushetsplikt i saker som omhandler volds- og overgrepsutsatte barn, dersom de ulike utredningene påpeker behov for endringer.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad, Olaug V. Bollestad og Geir Jørgen Bekkevold om behandling av barn og unge som begår overgrep, jf. Innst. 337 S (2015–2016) og Dokument 8:55 S (2015–2016).

Det vises til tiltak 14 i En god barndom varer livet ut. Tiltaksplan for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom (2014–2017). I tråd med tiltaket vil Justis- og beredskapsdepartementet i samarbeid med andre berørte departementer følge opp arbeidet knyttet til bestemmelser om taushetsplikt og opplysningsplikt i forvaltningen. Målet er å komme fram til en entydig forståelse som kan danne grunn for en felles, tverrsektoriell veileder, som i stor grad kan erstatte de eksisterende veilederne på området. Dersom det avdekkes behov for det, kan det eventuelt også gjennomføres endringer i gjeldende lovbestemmelser. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 sidene 322 og 323 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 852, 10. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen sikre at det ikke skal henvises til familiegjenforening i flyktningleire.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 90 L (2015–2016) Endringer i utlendingsloven mv. (innstramninger II) og Innst. 391 L (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 854, 10. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til lovendring om seks års krav til arbeid eller utdanning i Norge før familieetablering kan finne sted.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 90 L (2015–2016) Endringer i utlendingsloven mv. (innstramninger II) og Innst. 391 L (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 859, 10. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med endrede tidsfrister for å søke familiegjenforening.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 90 L (2015–2016) Endringer i utlendingsloven mv. (innstramninger II) og Innst. 391 L (2015–2016). Det vises særlig til merknaden fra komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, om at det ‘bør gis en frist på tre måneder for å fremme søknad om familiegjenforening for personer som er gitt opphold etter utlendingsloven § 28’.

Anmodningsvedtaket er under behandling og følges opp parallelt med anmodningsvedtak nr. 851 om senket underholdskrav. Justis- og beredskapsdepartementet vil tidlig i 2017 sende på høring forslag til endringer i utlendingsforskriften som innebærer at fristen for å fremme søknad om familiegjenforening med flyktning i Norge, for å unngå at det stilles krav om sikret underhold, reduseres fra ett år til tre måneder. Videre vil det i høringsbrevet vurderes endringer knyttet til fristens utgangspunkt, fristavbrudd, søknad på nett, betaling av gebyr mv.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling og avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med endrede tidsfrister for å søke familiegjenforening før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 921, 16. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen etablere en uavhengig tilsynsordning for asylmottaksdrift.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Meld. St. 30 (2015–2016) Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk og Dokument 8:29 S (2015–2016) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Audun Lysbakken om å sikre integrering og Innst. 399 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 935, 16. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget med tiltak for å bedre oppfølgingen av flyktningkvinner som har vært utsatt for kjønnsbasert vold i hjemlandet eller under flukten til Norge.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag om tiltak for kvinner på flukt fra Abid Q. Raja, André N. Skjelstad og Trine Skei Grande, jf. Dokument 8:74 S (2015–2016) og Innst. 414 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 936, 16. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen sikre at ankomstsentre, transittmottak og ordinære mottak tilrettelegges for begge kjønn, og at det tidlig foretas en kartlegging for å avdekke sårbare kvinner med behov for særlig oppfølging.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag om tiltak for kvinner på flukt fra Abid Q. Raja, André N. Skjelstad og Trine Skei Grande, jf. Dokument 8:74 S (2015–2016) og Innst. 414 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 939, 16. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen ta initiativ til felles europeiske retningslinjer som sikrer trygghet, sikkerhet og nødvendig hjelp for kvinner på flukt, herunder adskilte toalett, bad og soveavdelinger for kvinner og menn ved både kortvarig og langvarig innkvartering.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag om tiltak for kvinner på flukt fra Abid Q. Raja, André N. Skjelstad og Trine Skei Grande, jf. Dokument 8:74 S (2015–2016) og Innst. 414 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 944, 16. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen styrke arbeidet med rettighetsinformasjon til dem som får innvilget oppholdstillatelse i regi av aktuelle kvinneorganisasjoner/sivilt samfunn i hele landet i tråd med Likestillingsutvalgets forslag (NOU 2012:15).»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag om tiltak for kvinner på flukt fra Abid Q. Raja, André N. Skjelstad og Trine Skei Grande jf. Dokument 8:74 S (2015–2016) og Innst. 414 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 955, 16. juni 2016

«Stortinget ber regjeringa i styringa av sentralforvaltninga ha som ein føresetnad at ein i alminnelegheit godtek og bøyer seg for oppfatninga til Sivilombodsmannen.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er fra dokumentet «Særskilt melding fra Sivilombudsmannen – Kommunal- og moderniseringsdepartementet følger ikke Sivilombudsmannens uttalelser», jf. Dokument 4:2 (2015–2016) og Innst. 376 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 323 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 1001, 17. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen åpne for at midlene som gis gjennom tilskuddsordningen til spesielle rettshjelpstiltak (kap. 470 post 72), også skal kunne benyttes til rettspolitisk arbeid, ettersom rettspolitisk arbeid er en naturlig del av rettssikkerhetsarbeidet som de frivillige organisasjonene bedriver.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Meld. St. 2 (2015–2016) Revidert nasjonalbudsjett 2016 og Innst. 400 S (2015–2016).

Tilskuddsregelverket for 2017 vil bli revidert slik at det også åpnes for at tilskuddsmidlene kan benyttes til rettspolitisk arbeid. Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 323 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.6 Klima- og miljødepartementet

Vedtak nr. 76, 3. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen stille krav om at alt biodrivstoff som omsettes i Norge skal tilfredsstille EUs bærekraftskriterier.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Stortingets anmodningsvedtak er fulgt opp ved at regjeringen har undersøkt hvilke muligheter som finnes innenfor EØS-avtalen til å stille krav til bærekraft for alt biodrivstoff som blir omsatt i Norge. Et slikt krav kan være i strid med totalharmoniseringsklausulen i drivstoffkvalitetsdirektivet (98/70/EC) artikkel 5, siden drivstoffkvalitetsdirektivet ikke stiller noe slikt krav, jf. omtale i Prop. 1 S (2016–2017) for Klima- og miljødepartementet side 48.

Stortinget hadde i Innst. 9 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av anmodningsvedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Energi- og miljøkomiteen viser til vedtak nr. 76 om bærekraftkriterier på alt biodrivstoff som blir omsatt, og peker på at dette ikke er gjeldende i dag. Komiteen mener det er viktig at dette gjennomføres, og vil igjen anmode regjeringen om å få disse kriteriene på plass for alt biodrivstoff omsatt i Norge.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017. Komiteen anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Vedtak nr. 100, 3. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen sørge for en gjennomgang av Statskog SFs ordinære skogeiendommer for verneverdig skog, og legge til rette for at verneverdig skog i deres eie kan vernes etter naturmangfoldloven».

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Klima- og miljødepartementet har i brev av 9.5.2016 bedt Miljødirektoratet følge opp Stortingets anmodningsvedtak, med utgangspunkt i det samarbeidet med Statskog SF om vern av skog på statsgrunn som pågår, og med sikte på at Statskogs areal kan bidra på en faglig god måte også i det videre skogvernarbeidet.

En gjennomgang av Statskogs ordinære skogeiendommer som Stortinget nå har bedt om, vil naturlig omfatte nye vurderinger av områder som tidligere er blitt kartlagt og som kan være aktuelle for vern, samt ny kartlegging av skog for å identifisere nye områder som er aktuelle for vern. Arbeidet vil følgelig være langsiktig.

Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om framdriften i arbeidet med skogvern på statsgrunn i de årlige budsjettproposisjonene.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til vedtak nr. 100 om å be Regjeringen sørge for en gjennomgang av Statskog SF’s ordinære skogeiendommer for verneverdig skog, og legge til rette for at verneverdig skog i deres eie kan vernes etter naturmangfoldloven.

Flertallet vil påpeke at det har gått lang tid siden forslaget ble vedtatt den 03.12.2015, og fram til Regjeringen den 09.5.2016 ber Miljødirektoratet om å følge opp forslaget.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om fremdriften i arbeidet med skogvern på statsgrunn i de årlige budsjettproposisjonene.

Vedtak nr. 103, 3. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen spesielt rette innsats mot karbonrike skogtyper, eksempelvis innenlands våtmarksskoger, torvmyrsskoger, og mangroveskoger innenfor en ramme på minst 30 mill. kroner.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Vedtaket blir fulgt opp ved at det er satt av ressurser til å støtte reformarbeidet for torvmyrbevaring gjennom det bilaterale skogsamarbeidet med Indonesia i 2016, samt en bredere strategisk innsats for styrket forvaltning av mangroveskoger.

Regjeringen vil kvittere ut Stortingets vedtak gjennom rapportering på bruk av budsjettmidler til bevaring av torvmyr og forvaltning av mangroveskoger i 2016. Rapporteringen vil bli presentert i Prop. 1 S (2017–2018) fra Klima- og miljødepartementet.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil kvittere ut vedtaket gjennom rapportering på bruk av budsjettmidler til bevaring av torvmyr og forvaltning av mangoveskoger i 2016, og at rapporteringen vil bli presentert i Prop. 1 S (2017–2018) fra Klima- og miljødepartementet. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 405, 18. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen legge fram en sak for Stortinget som belyser status for bestanden av anadrome laksefisker, og hvordan forvaltningen og formidling av kunnskap kan styrkes for å sikre en bærekraftig utvikling.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Anmodningsvedtaket er under behandling i Klima- og miljødepartementet. Regjeringen vil presentere resultatet av utredningen i Prop. 1 S (2017–2018) fra Klima- og miljødepartementet.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne viser til vedtak nr. 405 fra 18. desember 2015, hvor Stortinget ber regjeringen om å legge fram en sak om anadrome laksefisker, og hvordan forvaltningen og formidling av kunnskap kan styrkes for å sikre en bærekraftig utvikling.

Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen viser til at vedtaket er til behandling i Klima- og miljødepartementet, og at de vil presentere resultatet av en utredning i Prop. 1 S (2017- 2018). Disse medlemmer mener at Stortinget, når de ba om en sak til Stortinget, forutsatte at dette skulle presenteres som en egen sak for Stortinget - og ikke innarbeides i Prop. 1 S (2017- 2018).»

Komiteen viser uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017. Komiteen har merket seg at anmodningsvedtaket er under behandling, og at regjeringen vil presentere resultatet av utredningen i Prop. 1 S (2017–2018) fra Klima- og miljødepartementet. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 406, 18. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen legge fram en stortingsmelding om avfallspolitikk og den sirkulære økonomien.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 31. januar 2017:

«Regjeringen vil legge frem meldingen før sommeren 2017, jf. omtale i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet side 50.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til vedtak nr. 406, 18. desember 2015 om… ‘å legge fram en stortingsmelding om avfallspolitikk og den sirkulære økonomien.’ Regjeringen har varslet at de vil legge frem meldingen før sommeren 2017. Disse medlemmer mener dette er kritikkverdig - at regjeringen legger fram meldingen så sent at Stortinget ikke får behandlet saken i denne stortingsperioden. Det er særlig kritikkverdig at Regjeringen på denne måten bevisst avskjærer Stortinget fra å behandle saken, siden det er Stortinget som har bedt om muligheten til å behandle avfallspolitikken og den sirkulære økonomien i eget anmodningsvedtak.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at regjeringen vil legge frem en melding om avfallspolitikk og den sirkulære økonomien før sommeren 2017.

Vedtak nr. 537, 17. mars 2016

«Stortinget ber regjeringen drøfte et mål for reduksjon av matavfall og matsvinn i omsetnings- og forbrukerleddet, og legge dette frem i den bebudede meldingen om avfall og sirkulær økonomi. Målet må sees i forbindelse med arbeidet med bransjeavtalen med reduksjonsmål, regelverksutvikling i EU og helheten i norsk avfallspolitikk.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 31. januar 2017:

«I Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet side 50 vies det til at regjeringen i 2015 inngikk en intensjonsavtale med representanter for hele matbransjen om reduksjon i matsvinn. Det pågår arbeid med en mer konkret avtale med reduksjonsmål, rapportering og mulige tiltak som vil avløse intensjonsavtalen. Bransjeavtalen og fastsettelse av mål vil sees i sammenheng med øvrige prosesser rundt matsvinn. Arbeid for å redusere matsvinn vil gis en nærmere omtale i stortingsmeldingen om avfallspolitikken og sirkulær økonomi. Regjeringen vil legge frem meldingen før sommeren 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil legge frem meldingen før sommeren 2017 og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 668, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en plan for marine verneområder og komme tilbake til Stortinget med en sak om dette.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Klima- og miljødepartementet har satt i gang arbeid med en plan for marine verneområder, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 669, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen klargjøre hva som er god tilstand og hvilke arealer som er å regne som forringede økosystemer, og trappe opp arbeidet med å bedre tilstanden i økosystemene, med sikte på at 15 pst. av de forringede økosystemene skal være restaurert innen 2025.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Klima- og miljødepartementet har opprettet et Ekspertråd for økologisk tilstand som skal foreslå naturvitenskapelige indikatorer og kriterier for økologisk tilstand i norske økosystem som minimum klargjør hva som er ‘god økologisk tilstand’. Ekspertrådets anbefalinger vil etter planen foreligge 1. juni 2017.

Per i dag finnes det ingen systematisk oversikt over forringete økosystem i Norge, med unntak for vannforekomster som en oppfølging av forskrift om rammer for vannforvaltningen. I tråd med Meld. St. 14 (2015–2016) Natur for livet – Norsk handlingsplan for naturmangfold vil en vurdering av om mål om restaurering er nådd basere seg på en avklaring av hva som er regnet som forringete økosystem, og hvilke økosystem som er egnet for eventuell restaurering. Spørsmålet om hva som regnes som forringete økosystem, og omfanget av dette, vil bli sett i sammenheng med arbeidet med å klargjøre hva som er god tilstand i økosystemene. Klima- og miljødepartementet vil på dette grunnlaget prioritere aktuelle restaureringstiltak med sikte at 15 pst. av de forringete økosystemene er restaurerte innen 2025. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 670, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere kvalitetsnormer for økosystemer som en del av utviklingen av nye forvaltningsmål.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Med utgangspunkt i Ekspertrådet for økologisk tilstand sitt forslag til klargjøring av hva som er ‘god økologisk tilstand’, vil Klima- og miljødepartementet i samråd med berørte departementer fastsette forvaltningsmål for økosystemene. Forvaltningsmålene vil være baserte på det faglige ekspertgrunnlaget nevnt over, på forvaltningsmessige vurderinger og avveiinger og samfunnsøkonomiske vurderinger. Som del av dette arbeidet vil Klima- og miljødepartementet vurdere om og eventuelt på hvilken måte forvaltningsmålene bør fastsettes som kvalitetsnormer etter naturmangfoldloven § 13. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 671, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen så raskt som mulig fatte vedtak i sakene om nasjonalparkene Jomfruland, Raet, vurdere vernevedtaket knyttet til Lofotodden og varsle Stortinget om dette på egnet måte.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Verneforslag for Jomfruland og Raet ble vedtatt i statsråd 16. desember 2016. Verneforslag for Lofotodden vil etter planen bli sendt over til departementet fra Miljødirektoratet i 2017 med sikte på vedtak i løpet av 2017. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 675, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen legge fram en kvalitetsnorm for myr.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Klima- og miljødepartementet vil se utarbeiding av en kvalitetsnorm for myr i sammenheng med oppfølging av vedtak 669 og 670 av 23. mai 2016, og utredningen av økosystemtjenester i våtmark som vil bli gjennomført av et nedsatt ekspertpanel. Arbeidet med økosystemutredningen skal etter planen sluttføres tidlig i 2018. Departementet vil legge dette og annet kunnskapsgrunnlag til grunn for et forslag til kvalitetsnorm for myr, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 676, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen videreutvikle dagens ordning med utvalgte kulturlandskap med sikte på å øke antall områder frem mot 2020.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet vil i 2017 gi Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Landbruksdirektoratet i oppdrag å utvide ordningen med Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 677, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en kvalitetsnorm for villrein, og vurdere kvalitetsnorm for flere utvalgte arter.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Klima- og miljødepartementet har bedt Miljødirektoratet utarbeide et faggrunnlag for en kvalitetsnorm for villrein. Videre er direktoratet bedt om å vurdere om det er formålstjenlig med kvalitetsnormer for lirype, fjellrype, hare, bever og skogshøns. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 678, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen styrke arbeidet med et økologisk grunnkart for Norge med naturtyper, arter og landskapstyper.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Klima- og miljødepartementet vil i 2017 føre videre og styrke arbeidet med det økologiske grunnkartet, og vil særlig prioritere å etablere et overordnet system for kartlegging av forvaltningsrelevant natur basert på inndelings- og beskrivingssystemet Natur i Norge (NiN) og metode for verdsetting av den kartlagte naturen. Naturtyper som enten er truet, viktige for mange arter, dekker sentrale økosystemfunksjoner eller er spesielt dårlig kartlagte vil bli prioriterte i kartleggingen. Særlig vil en prioritere områder der kartlegging gir stor samfunnsnytte, herunder områder med stor aktivitet og stort utbyggingspress, både på land og i sjø. Data for inndeling av hele landet i landskapstyper er under utarbeiding. Det vil også bli bygd opp digital infrastruktur for innsamling og formidling av stadfestet økologisk relevant informasjon fra ulike sektorer, samt en felles dataportal for alle kartleggingsdata fra alle sektorer. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Departementet har i egne oppdrag til Miljødirektoratet av 01.12.16 presisert hvordan arbeidet med det økologiske grunnkartet skal gjennomføres.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 679, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen sørge for at svartelisten over fremmede skadelige organismer og rødlistene over truede arter og naturtyper oppdateres fortløpende slik at alle artsgrupper og naturtyper gjennomgås hvert femte år.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Artsdatabanken har gjennom sitt mandat fra Kunnskapsdepartementet fått ansvar for å fastsette rødlistestatus for norske arter og naturtyper, publisere Nasjonale rødlister for arter og naturtyper og oppdatere disse, og å vurdere økologisk risiko knyttet til arter som ikke hører naturlig hjemme i Norge (fremmende arter) og å føre oversikt over slike arter som er påvist i Norge. Regjeringen vil sørge for at slik oppdatering skjer jevnlig og slik at alle artsgrupper og naturtyper blir gjennomgått hvert femte år. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 681, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag med sikte på å forby mikroplast i kroppspleieprodukter.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 31. januar 2017:

«I Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet s. 53 går det frem at regjeringen vil gjøre rede for oppfølging av vedtaket i Prop. 1 S (2017–2018) fra Klima- og miljødepartementet. Regjeringen tar imidlertid sikte på å redegjøre for oppfølgingen av vedtaket i stortingsmeldingen om avfallspolitikk og den sirkulære økonomien. Regjeringen vil legge frem meldingen før sommeren 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

Energi- og miljøkomiteen viser til vedtak nr. 681 om å fremme et forslag om forbud mot mikroplast i kosmetikk, og at dette forbudet fortsatt ikke er på plass.

Komiteen understreker at et slikt vedtak klart fastsetter at det skal komme et forbud, og ber regjeringen iverksette vedtaket om å fremme et forslag for Stortinget så raskt det lar seg gjøre.

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 og avventer at regjeringen fremmer forslag med sikte på å forby mikroplast i kroppspleieprodukter før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 682, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen fremme en handlingsplan mot mikroplast etter at tiltaksanalysen er gjennomført.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 31. januar 2017:

«I Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet s. 53 går det fram at regjeringen vil gjøre greie for oppfølging av vedtaket i Prop. 1 S (2017–2018) fra Klima- og miljødepartementet. Regjeringen tar imidlertid sikte på å redegjøre for oppfølgingen av vedtaket i stortingsmeldingen om avfallspolitikk og den sirkulære økonomien. Regjeringen vil legge frem meldingen før sommeren 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen tar sikte på å redegjøre for oppfølgingen av vedtaket i stortingsmeldingen om avfallspolitikk og den sirkulære økonomien som regjeringen vil legge frem før sommeren 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 770, 6. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen utrede mulige økonomiske ordninger for tap av eventuelle rettigheter eller belastninger innenfor ulvesonen og viser til ulvesoneutvalgets forslag knyttet til dette spørsmålet.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 2. februar 2017:

«Klima- og miljødepartementet er i gang med å vurdere mulige økonomiske ordninger for tap av eventuelle rettigheter eller belastninger som måtte oppstå ved etablering av ulv innenfor ulvesonen. Dette vil vi komme tilbake til i revidert nasjonalbudsjett 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket i revidert nasjonalbudsjett 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 771, 6. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak hvor man vurderer mulige ordninger for midler til kommuner med ynglinger innenfor ulvesonen.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 2. februar 2017:

«Klima- og miljødepartementet er i gang med å vurdere mulige ordninger for midler til kommuner med ynglinger innenfor ulvesonen, og vil legge frem en sak om det i revidert nasjonalbudsjett 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket i revidert nasjonalbudsjett 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 772, 6. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere å tillate lik jakttid i og utenfor ulvesonen.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 2. februar 2017:

«Klima- og miljødepartementet vil utvide lisensfellingsperioden til 31. mars for 2017. Klima- og miljødepartementet har videre gitt Miljødirektoratet i oppdrag å gjennomføre en faglig vurdering av en permanent felles tidsramme for lisensfelling av ulv innenfor og utenfor ulvesonen i løpet av våren. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 773, 6. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen bestille en ny uavhengig utredning av den genetiske opprinnelsen til ulvestammen i Norge.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 2. februar 2017:

«Klima- og miljødepartementet er i gang med å følge opp anmodningen om en ny, uavhengig utredning av det genetiske grunnlaget til ulvestammen i Norge. I brev av 26. januar 2017 har Miljødirektoratet fått i oppdrag å utarbeide et konkurransegrunnlag for å innhente anbud for gjennomføring av en ny uavhengig utredning av den genetiske opprinnelsen til ulvestammen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen er i gang med å følge opp vedtaket og vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 894, 14. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen, før dialogen om økte ambisjoner i 2018, kommer til Stortinget med en sak om Norges forslag til forsterkede mål – som utgangspunkt for prosessen for å oppnå Paris-avtalens formål.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Regjeringen varslet i Prop. 1 S (2016–2017) s. 54–55 at den vil komme tilbake til Stortinget om mulige forsterkede mål. Regjeringen vil på egnet måte orientere Stortinget før dialogen om partenes kollektive innsats for å redusere utslipp under klimakonferansen i 2018.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil orientere Stortinget før dialogen om partenes kollektive innsats for å redusere utslipp under klimakonferansen i 2018, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 895, 14. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak til Stortinget om Norges endelige nasjonalt fastsatte bidrag for perioden 2021–2030 så raskt som mulig etter at forhandlingene med EU om felles oppfyllelse er avsluttet, og i god tid før fristen for innmelding av slike bidrag i 2020.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«Regjeringen varslet Prop. 1 S (2016–2017) side 55 at man vil vurdere Norges endelige nasjonalt fastsatte bidrag for perioden 2021–2030, og komme tilbake Stortinget om dette så raskt som mulig og i god tid før fristen for innmelding av slike bidrag i 2020.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket så raskt som mulig og i god tid før fristen for innmelding av slike bidrag i 2020. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 897, 14. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen legge til grunn at Norge skal sørge for klimareduksjoner tilsvarende norske utslipp fra og med 1. januar 2030, og at klimanøytralitet kan oppnås gjennom EUs kvotemarked, internasjonalt samarbeid om utslippsreduksjoner, kvotehandel og prosjektbasert samarbeid.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 12. januar 2017:

«På grunnlag av innstillingen til proposisjonen om samtykke til ratifikasjon av Parisavtalen, Innst. 407 S (2015–2016), har Stortinget vedtatt at regjeringen skal legge til grunn at Norge fra og med 2030 skal være klimanøytralt. Fra 1. januar 2030 skal norske utslipp av klimagasser motsvares av reduksjoner i andre land gjennom EUs kvotemarked, internasjonalt samarbeid om utslippsreduksjoner, kvotehandel og prosjektbasert samarbeid. Regjeringen følger opp dette vedtaket og vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.7 Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Vedtak nr. 642, 10. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen innføre en bestemmelse slik at der hvor kommuner har vedtatt tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegg etter plan- og bygningsloven § 27-5, kan kommunen vedta at nye bygninger utstyres med varmeanlegg slik at fjernvarme kan nyttes.»

Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttaler i brev 24. januar 2017:

«Dokumentet som ligger til grunn for vedtaket, er et representantforslag fra stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen og André N. Skjelstad om å beholde strenge miljøkrav til oppvarming i ny byggeforskrift (TEK 15), jf. Dok. 8:31 S (2015–2016) og Innst. 248 S (2015–2016).

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har vurdert at anmodningsvedtakets ordlyd innebærer en endring av plan- og bygningsloven. I flertallsmerknad i Innst. 9 S (2016–2017) og Innst. 16 S (2016–2017) blir regjeringen bedt om å legge til rette for en overgangsordning for tilrettelegging for fjernvarme (tidl. § 14-8, teknisk forskrift). Merknaden ble ikke fulgt opp med et vedtak. Regjeringen mener likevel det er hensiktsmessig å se flertallsmerknaden i sammenheng med anmodningsvedtaket. En bestemmelse om tilrettelegging for fjernvarme i bygg kan enklere følges opp gjennom forskriftsarbeid.

Departementet utreder hvordan en bestemmelse om tilrettelegging for fjernvarme i bygg i tråd med tidligere § 14-8 kan utformes, og tar sikte på å sende forslag om forskriftsendring på høring i 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen tar sikte på å sende forslag om forskriftsendring på høring i 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at regjeringen i 2016 fjernet en paragraf i byggteknisk forskrift (TEK) med den virkning at kravet til vannbåren oppvarmingsløsning ble redusert fra 100 pst. til 60 pst. i bygg over 1 000 kvm i fjernvarmeområder, og fjernet alle krav i bygg under 1 000 kvm.

Flertallet registrerer at dette gir kommunene vesentlig redusert mulighet til å utnytte lokale klimanøytrale varmeressurser i det grønne skiftet. Eksempler på dette er bioenergi, omgivelsesvarme fra luft og sjø, spillvarme fra næringsvirksomhet og renseanlegg.

Flertallet viser til Stortingets vedtak 642 av 10. mai 2016 om at den tidligere bestemmelsen om tilrettelegging for fjernvarme skulle gjeninnføres: «Flertallet ønsker derfor å videreføre dette i ny forskrift.» Stortinget har også bedt om å få på plass en overgangsordning for å hindre usikkerhet i markedet inntil Stortingets vedtak er fulgt opp, jf. Innst. 9 S (2016–2017) og Innst.16 S (2016–2017) og behandling i Stortinget 15. desember 2016.

Flertallet viser til at departementet i meldingen nå sier:

«Departementet utreder hvordan en bestemmelse om tilrettelegging for fjernvarme i bygg i tråd med tidligere § 14-8 kan utformes, og tar sikte på å sende forslag om forskriftsendring på høring i 2017.»

Flertallet viser til at det nå har gått et år siden Stortinget første gang påpekte at nødvendige føringer i forskrift for utnyttelse av lokale energikilder i fjernvarme skulle gjeninnføres. Flertallet forutsetter med dette at nytt utkast til forskrift kommer på høring, slik at ny forskrift uten opphold kan komme til anvendelse.

Vedtak nr. 644, 10. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen innføre krav om at 60 pst. av netto varmebehov for bygg over arealgrensen på 1 000 kvm kan dekkes med annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet.»

Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttaler i brev 19. desember 2016:

«Dokumentet som ligger til grunn for vedtaket, er et representantforslag fra stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen og André N. Skjelstad om å beholde strenge miljøkrav til oppvarming i ny byggeforskrift (TEK 15), jf. Dok. 8:31 S (2015–2016) og Innst. 248 S (2015–2016).

Kommunal- og moderniseringsdepartementet utreder anmodningsvedtaket og tar sikte på at en forskriftsendring sendes på offentlig høring i slutten av 2016.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen tar sikte på å sende en forskriftsendring på høring, og avventer forskriftsendringen før vedtaket kan kvitteres ut.

2.8 Kulturdepartementet

Vedtak nr. 237, 11. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til nytt finansieringssystem for tros- og livssynssamfunn, sett i lys av endringer i Den norske kirke og prinsippet om likebehandling.»

Kulturdepartementet uttaler i brev 22. desember 2016:

«Kulturdepartementet har i budsjettproposisjonen for 2017, jf. Prop. 1 S (2016–2017) side 122, opplyst at vedtaket vil bli fulgt opp under arbeidet med en helhetlig lov om tros- og livssynssamfunn. Nytt finansieringssystem for tros- og livssynssamfunn inngår i dette lovarbeidet. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har i Innst. 12 S (2016–2017) ingen merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at kirke-, utdannings- og forskningskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 28. mars 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har vurdert de aktuelle departementenes oppfølging av anmodningsvedtak fremmet under komiteens ansvarsområde.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til omtalen av følgende vedtak:

Vedtak nr. 237, 11. desember 2015: Kulturdepartementet opplyser at vedtakene vil bli fulgt opp under arbeidet med en helhetlig lov om tros- og livssynsamfunn.

Vedtak nr. 407, 18. desember 2015; vedtak nr. 408, 18. desember 2015: Kulturdepartementet opplyser at vedtakene vil bli fulgt opp under arbeidet med en ny lovgivning og finansieringsordninger for tros- og livssynsamfunn.

Disse medlemmer har ved flere anledninger etterlyst både en helhetlig lov og forslag til finansieringsordninger for tros- og livssynsamfunn som en oppfølging av NOU 2013:1 Det livssynsåpne samfunn, det såkalte Stålsett-utvalget, nedsatt av regjeringen Stoltenberg II. Disse medlemmer har hatt en forståelse av at dette har vært under arbeid, og at sakene ville bli forelagt Stortinget i inneværende stortingsperiode.

I statsråd Linda Hofstad Hellelands svar på skriftlige spørsmål fra stortingsrepresentant Tone Merete Sønsterud 2. og 22. februar 2017, jf. Dokument nr. 15:603 (2016–2017) og Dokument nr. 15:724 (2016–2017), framgår det at disse sakene ikke vil bli fremmet i denne stortingsperioden. Disse medlemmer finner det kritikkverdig at dette arbeidet tydeligvis ikke har vært prioritert av regjeringen i en tid da dette er høyst nødvendig.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Prop. 1 S (2016–2017), hvor departementet redegjør for den planlagte oppfølgingen av disse anmodningsvedtakene, og til Innst. 12 S (2016–2017), hvor komiteen ikke hadde merknader til dette. Disse medlemmer vil peke på at finansieringsordningene for Den norske kirke og for andre tros- og livssynssamfunn i dag er lovregulert. Også oppfølgingen av Stortingets anmodningsvedtak vedrørende vedlikehold av visse kirkebygg berører den lovregulerte finansieringsordningen for Den norske kirke. Regjeringen har i Prop. 1 S (2016–2017) varslet at en tar sikte på å sende forslag til helhetlig lovgivning for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn, som også skal omfatte forslag til finansieringsordninger, på alminnelig høring i 2017. Ny lovgivning for alle tros- og livssynssamfunn reiser mange og kompliserte spørsmål og må utformes i lys av de nylig vedtatte lovendringene for Den norske kirke, som gjelder fra 1. januar 2017. Stålsett-utvalgets utredning i NOU 2013:1 inngår i grunnlaget for departementets utredningsarbeid. Departementet har i Prop. 1 S (2016–2017) også pekt på behovet for kontakt med blant andre representanter for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn i utredningsprosessen, og dette er fulgt opp. Disse medlemmer viser også til statsrådens svar på skriftlige spørsmål, jf. Dokument nr. 15:603 (2016–2017) og Dokument nr. 15:724 (2016–2017).

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre har ingen merknader til hvordan anmodningsvedtakene er fulgt opp.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i kirke-, utdannings- og forskningskomiteens brev av 28. mars 2017 til komiteen og avventer videre oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 407, 18. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen, i henhold til sektorprinsippet, utarbeide en forsterket strategi for hvordan steinkirker fra middelalderen, fredede etter-reformatoriske kirker og særlig viktige kirker fra etter 1650 kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå.»

Oppfølgingen av vedtaket er omtalt under vedtak nr. 408, nedenfor.

Vedtak nr. 408, 18. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen i strategiarbeidet vurdere om det bør opprettes bevaringsprogrammer etter inspirasjon fra Riksantikvarens ‘stavkirkeprogram’, innenfor rammen av dagens sektoransvar.»

Kulturdepartementet uttaler i brev 22. desember 2016:

«Kulturdepartementet har i budsjettproposisjonen for 2017, jf. Prop. 1 S (2016–2017) side 122, vist til at anmodningsvedtakene om kirkebygg berører finansieringsordningene for Den norske kirke. Vedtakene vil bli fulgt opp under arbeidet med ny lovgivning og finansieringsordninger for tros- og livssynssamfunn inklusiv Den norske kirke, jf. beskrivelse av oppfølging av vedtak nr. 237, 11. desember 2015. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har i Innst. 12 S (2016–2017) ingen merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at kirke-, utdannings- og forskningskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 28. mars 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtak nr. 407 og 408:

«Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har vurdert de aktuelle departementenes oppfølging av anmodningsvedtak fremmet under komiteens ansvarsområde.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til omtalen av følgende vedtak:

Vedtak nr. 237, 11. desember 2015: Kulturdepartementet opplyser at vedtakene vil bli fulgt opp under arbeidet med en helhetlig lov om tros- og livssynsamfunn.

Vedtak nr. 407, 18. desember 2015; vedtak nr. 408, 18. desember 2015: Kulturdepartementet opplyser at vedtakene vil bli fulgt opp under arbeidet med en ny lovgivning og finansieringsordninger for tros- og livssynsamfunn.

Disse medlemmer har ved flere anledninger etterlyst både en helhetlig lov og forslag til finansieringsordninger for tros- og livssynsamfunn som en oppfølging av NOU 2013:1 Det livssynsåpne samfunn, det såkalte Stålsett-utvalget, nedsatt av regjeringen Stoltenberg II. Disse medlemmer har hatt en forståelse av at dette har vært under arbeid, og at sakene ville bli forelagt Stortinget i inneværende stortingsperiode.

I statsråd Linda Hofstad Hellelands svar på skriftlige spørsmål fra stortingsrepresentant Tone Merete Sønsterud 2. og 22. februar 2017, jf. Dokument nr. 15:603 (2016–2017) og Dokument nr. 15:724 (2016–2017), framgår det at disse sakene ikke vil bli fremmet i denne stortingsperioden. Disse medlemmer finner det kritikkverdig at dette arbeidet tydeligvis ikke har vært prioritert av regjeringen i en tid da dette er høyst nødvendig.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Prop. 1 S (2016–2017), hvor departementet redegjør for den planlagte oppfølgingen av disse anmodningsvedtakene, og til Innst. 12 S (2016–2017), hvor komiteen ikke hadde merknader til dette. Disse medlemmer vil peke på at finansieringsordningene for Den norske kirke og for andre tros- og livssynssamfunn i dag er lovregulert. Også oppfølgingen av Stortingets anmodningsvedtak vedrørende vedlikehold av visse kirkebygg berører den lovregulerte finansieringsordningen for Den norske kirke. Regjeringen har i Prop. 1 S (2016–2017) varslet at en tar sikte på å sende forslag til helhetlig lovgivning for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn, som også skal omfatte forslag til finansieringsordninger, på alminnelig høring i 2017. Ny lovgivning for alle tros- og livssynssamfunn reiser mange og kompliserte spørsmål og må utformes i lys av de nylig vedtatte lovendringene for Den norske kirke, som gjelder fra 1. januar 2017. Stålsett-utvalgets utredning i NOU 2013:1 inngår i grunnlaget for departementets utredningsarbeid. Departementet har i Prop. 1 S (2016–2017) også pekt på behovet for kontakt med blant andre representanter for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn i utredningsprosessen, og dette er fulgt opp. Disse medlemmer viser også til statsrådens svar på skriftlige spørsmål, jf. Dokument nr. 15:603 (2016–2017) og Dokument nr. 15:724 (2016–2017).

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre har ingen merknader til hvordan anmodningsvedtakene er fulgt opp.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i kirke-, utdannings- og forskningskomiteens brev av 28. mars 2017 til komiteen og avventer videre oppfølging før vedtakene kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 929, 16. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen utrede en mulighet for å trekke tilbake økonomisk støtte til trossamfunn som:

  1. oppfordrer til lovbrudd,

  2. tar imot utenlandsk finansiering fra stater som bryter fundamentale menneskerettigheter,

  3. andre alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte.

Regjeringen bes utrede retningslinjer for når slik støtte kan trekkes tilbake.»

Kulturdepartementet uttaler i brev 22. desember 2016:

«Kulturdepartementet har i budsjettproposisjonen for 2017, jf. Prop. 1 S (2016–2017) side 122, opplyst at vedtaket vil bli fulgt opp under arbeidet med en helhetlig lov om tros- og livssynssamfunn. Finansieringsordningene for tros- og livssynssamfunn inngår i dette lovarbeidet. Kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen hadde under behandlingen av Innst. 12 S (2016–2017) ingen merknader til dette.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket vil bli fulgt opp under arbeidet med en helhetlig lov om tros- og livssynssamfunn. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.9 Kunnskapsdepartementet

Vedtak nr. 19, 10. november 2015

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for statens innsats hva gjelder freds-, dokumentasjons- og formidlingsarbeidet, samt retningslinjer for statens finansielle bidrag til stiftelsene som arbeider med dette og mottar støtte.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Oppfølging av vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 112. Freds- og menneskerettssentrene er uavhengige stiftelser, og det har vært viktig for regjeringen å involvere de etablerte sentrene i arbeidet med en strategi. Kunnskapsdepartementet vil i strategien legge til grunn at sentrene får opprettholde sine ulike profiler. De er alle bygget opp rundt en idé eller en historisk hendelse som har skapt og utviklet det unike ved hvert enkelt senter. Departementet har derfor bedt sentrene om å gi innspill til strategien, og vil ha en løpende dialog med sentrene i arbeidet. Strategien planlegges lagt frem på nyåret 2017. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har ikke merknader til departementets redegjørelse i Innst. 12 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at strategien legges frem i 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 337, 16. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen komme til Stortinget med en sak om studiesentrenes rolle i det fremtidige utdanningssystemet.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Kunnskapsdepartementet viser til Meld. St. 22 (2015–2016) Nye folkevalgte regioner – rolle, struktur og oppgaver, hvor regjeringen gir en omtale av studiesentre og andre aktører som bidrar til kontakt mellom utdanningssøkende voksne og tilbud fra ulike utdanningsinstitusjoner. Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 133. Departementet vil komme tilbake til denne saken våren 2017.

Kirke- utdannings- og forskningskomiteen har i Innst. 12 S (2016–2017) skrevet at studiesentrenes rolle i det norske utdanningslandskapet er uklar. Komiteen viser til at det er stor variasjon når det kommer til tilknytning, finansiering og hvilke aktører som er involvert i driften av slike sentre. Komiteen skriver videre at de imøteser regjeringens arbeid med å utløse det potensialet som ligger i studiesentrene, og ser frem til den varslede oppfølgingen i løpet av våren 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at departementet vil komme tilbake til saken våren 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 436.2, 12. januar 2016

«Barnehage spiller en viktig rolle i integrering av barn og familier. Det å beherske norsk i tidlig alder er en vesentlig faktor for å kunne lykkes senere i livet. Stortinget ber regjeringen legge til rette for at kommunene kan tilby gratis kjernetid i barnehager til barn av familier som har fått opphold. Regjeringen bes i forbindelse med integreringsmeldingen å legge fram forslag som gjør at barn av familier som har stor sannsynlighet for opphold også kan tilbys gratis kjernetid i barnehage, herunder vurdere tilbudet til 2- og 3-åringer.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Regjeringen skriver i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 118, at fire- og femåringer i asylmottak allerede har mulighet til heltids barnehageplass finansiert av det statlige vertskommunetilskuddet over budsjettkapittel 490, post 60 dersom vertskommunen har ledige plasser. Denne muligheten gjelder uansett status for familiens asylsøknad. Regjeringen legger derfor til grunn at det ikke er nødvendig med nye midler til gratis kjernetid for fire- og femåringer. Fra høsten 2016 er det lagt til rette for at to- og treåringer fra familier som har fått oppholdstillatelse, men som fortsatt bor i asylmottak, kan få gratis kjernetid i barnehage. Dette finansieres ved at midler ble overført fra Kunnskapsdepartementets budsjettkapittel 231, post 21 til Justisdepartementets budsjettkapittel 490, post 60 i 2016. Den resterende delen av vedtaket gjelder gratis kjernetid for to- og treåringer fra familier som har stor sannsynlighet for å få opphold. Regjeringen vil komme tilbake til denne delen av vedtaket overfor Stortinget på egnet måte. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har ikke merknader til departementets oppfølging, jf. Innst. 12 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om den delen av vedtaket som gjelder gratis kjernetid for to- og treåringer fra familier som har stor sannsynlighet for å få opphold. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 479, 11. februar 2016

«Stortinget ber regjeringen utrede hvordan læreplanene kan bidra til å ivareta at alle elever får tilbud om en overnattingstur av flere døgns varighet og med et pedagogisk opplegg i tråd med kompetansemål i skolens læreplaner, for eksempel gjennom leirskole, studieturer eller andre løsninger i regi av skolen, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Stortinget gjorde vedtaket i sammenheng med behandlingen av et representantforslag fra stortingsrepresentantene Anne Tingelstad Wøien, Torgeir Knag Fylkesnes og Jenny Klinge om å lovfeste elevenes rett til leirskoleopplæring i løpet av grunnskolen, jf. Dok. 8:146 S (2014–2015) og Innst. 155 S (2015–2016). I Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 65, har departementet pekt på at dersom kommunene skal forpliktes til å tilby overnattingsturer, må dette skje gjennom en lovendring og ikke i læreplanene, fordi det må være en hjemmel for å pålegge kommunene oppgaver. Det følger av Innst. 155 S (2015–2016) at flertallet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen mener at rettighetsfesting gjennom lov er et sterkt virkemiddel som først og fremst skal gi et juridisk rettsvern, og at det ikke er det riktige virkemiddelet i denne saken. Videre pekte Kunnskapsdepartementet i budsjettproposisjonen for 2017 på at leirskoleopphold kan ses i sammenheng med kompetansemål i flere ulike fag, men at det er lærerne og skolene som har ansvaret for å konkretisere kompetansemålene og velge innhold i og metode for undervisningen som vil bidra til at elevene kan nå målene i fagene.

I forbindelse med kirke-, utdannings- og forskningskomiteens behandling av statsbudsjettet for 2017, jf. Innst. 12 S (2016–2017), uttrykker et flertall bestående av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti følgende at de mener at departementets svar i proposisjonen ikke er et tilfredsstillende svar på Stortingets vedtak.

Følgende vedtak ble gjort av Stortinget 17. desember 2016 (vedtak 321) i forbindelse med kirke-, utdannings- og forskningskomiteens behandling av statsbudsjettet for 2017, jf. Innst. 12 S (2016–2017):

‘Stortinget ber regjeringen senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017 komme tilbake til Stortinget med en vurdering av på hvilken måte leirskole eller tilsvarende opplegg kan sikres gjennom læreplanen.’

Kunnskapsdepartementet vil komme tilbake med en slik vurdering senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake med en vurdering senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 480, 11. februar 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide tiltak for å hjelpe skolene med å sikre minoritetselevers deltakelse på overnattingsturer i skolens regi.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Stortinget gjorde vedtaket i sammenheng med behandlingen av et representantforslag fra stortingsrepresentantene Anne Tingelstad Wøien, Torgeir Knag Fylkesnes og Jenny Klinge om å lovfeste elevenes rett til leirskoleopplæring i løpet av grunnskolen, jf. Dok. 8:146 S (2014–2015) og Innst. 155 S (2015–2016). Oppfølgingen av vedtaket er omtalt på side 66 i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet. Skolen skal legge til rette for at elevene på best mulig måte kan delta i det fellesskapet som skolen skal bidra til, inkludert leirskole og andre overnattingsturer. Kunnskapsdepartementet har tillit til at den enkelte skoleeier, skoleleder og lærer finner en god balanse i slike spørsmål.

I forbindelse med kirke-, utdannings- og forskningskomiteens behandling av statsbudsjettet for 2017, jf. Innst. 12 S (2016–2017), skriver et flertall bestående av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti følgende: «Flertallet understreker at departementets svar i proposisjonen, der departementet kun viser til den enkelte skoleeiers og skoleleders ansvar, ikke kan sies å være en tilfredsstillende utkvittering av Stortingets vedtak».

Kunnskapsdepartementet vil komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket i forbindelse med vurderingen som er varslet under vedtak nr. 479.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake med en vurdering senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 788, 7. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen sørge for at kommunenes tilsynsansvar evalueres i løpet av en toårsperiode, for å sikre at det fortsatt er en positiv utvikling. Videre forutsettes resultatet fremlagt for Stortinget på egnet måte.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 119, der det varsles at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet ingen merknader til at Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til saken senere.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 789, 7. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til ny § 2 første ledd i barnehageloven som ivaretar et eventuelt behov for lovhjemling av barnehagens behandling av personopplysninger, men som på ingen måte legger til rette for mer dokumentasjon, kartlegging og måling av det enkelte barn.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 119, der det varsles at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet ingen merknader til at Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til saken senere.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 791, 7. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak som klargjør hjemmelsgrunnlaget for innsamling, oppbevaring og bruk av personopplysninger. Det understrekes at det ikke skal legges til rette for mer dokumentasjon, kartlegging og måling av det enkelte barn.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 119, der det varsles at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet ingen merknader til at Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til saken senere.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 792, 7. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om egen lovhjemmel om et trygt omsorgs- og læringsmiljø, jf. opplæringsloven § 9a.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 117, der det varsles at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet ingen merknader til at Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til saken senere.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 796, 7. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide forslag til endringer i barnehageloven som sikrer at ansatte i offentlige og private barnehager behersker norsk språk, og at ansatte i samiske barnehager behersker samisk språk.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 114, der det varsles at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet ingen merknader til at Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til saken senere.»

Komiteens merknaders

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 1008, 7. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere å innføre bestemmelser i barnehageloven om at barn har rett til å tilhøre en barnegruppe og om barnegruppens størrelse.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 116, der det varsles at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet ingen merknader til at Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til saken senere.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 1009, 7. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan barnehagen kan støttes i å legge til rette for gode tilvenningsrutiner.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 116, der det varsles at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Familie- og kulturkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet ingen merknader til at Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til saken senere.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.10 Landbruks- og matdepartementet

Vedtak nr. 140, 8. desember 2015

«Stortinget fastsetter det årlige målet for omdisponering av dyrka mark til 4 000 dekar. Stortinget ber regjeringen sørge for at målet nås gradvis innen 2020.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 6. januar 2017:

«Stortinget fattet vedtaket ved behandlingen av innstillingen fra Næringskomiteen om nasjonal jordvernstrategi, jf. Prop. 127 S (2014–2015) Jordbruksoppgjøret 2015 – endringer i statsbudsjettet 2015 m.m. og Innst. 56 S (2015–2016).

I Prop. 1 S (2016–2017) fra Landbruks- og matdepartementet, s. 73, er oppfølgingen omtalt på følgende måte:

‘Regjeringa har merka seg målet og vil følgje utviklinga nøye fram mot 2020. Gjennomføringa av jordvernstrategien vil vere sentralt for å nå det fastsette målet.’

Vedtaket kan sees i sammenheng med Vedtak nr. 141, 8. desember 2015.

Næringskomiteen har ikke hatt kommentarer til omtalen, jf. Innst. 8 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til vedtak nr. 140 og 141, begge av 8. desember 2015, der Stortinget vedtok en omfattende og ambisiøs jordvernstrategi. Det ble i den forbindelse vedtatt en rekke konkrete tiltak som Stortinget ba regjeringen om å gjennomføre, og flere av tiltakene skulle iverksettes i løpet av 2016. Dette gjelder blant annet et skolerings – og tiltaksprogram for lokalpolitikere i norske kommuner, knyttet til ivaretakelse av dyrka og dyrkbar mark. Flertallet mener at strategien ikke ser ut til å være fulgt opp i tilstrekkelig grad fra regjeringens side.

Komiteens medlemmer fra Høyre og FrP viser til at regjeringen i revidert budsjett for 2016 redegjør for hvordan kommunene gjennom sin rolle som lokal arealplanmyndighet er den viktigste aktøren for konkret oppfølging av jordvernpolitikken. Det ble samtidig redegjort for konkrete virkemidler som berører kommunenes arbeid direkte, og hvordan KS og fylkesmennene både trekkes inn i arbeidet med å styrke veiledningen til lokale myndigheter og har fått i oppdrag å gjennomføre opplæringstiltak for lokalpolitikere.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til uttalelsen fra disse medlemmer i fagkomiteen om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp. Disse medlemmer har ingen ytterligere merknader til hvordan anmodningsvedtakene er fulgt opp.

Vedtak nr. 141, 8. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen

  1. legge fram i revidert nasjonalbudsjett for 2016 positive virkemidler for kommunene som vil gjøre det enklere å unngå utbygging av dyrka mark

  2. etablere i løpet av 2016 et skolerings- og tiltaksprogram for lokalpolitikere i norske kommuner, knyttet til ivaretakelse av dyrka og dyrkbar mark

  3. utrede om fylkeskommunen bør få større rolle i planarbeidet relatert til jordvern

  4. vurdere utvida meldeplikt for kommunene til Fylkesmannen ved omdisponering av dyrka mark, og komme tilbake til Stortinget med egnet forslag i løpet av 2016

  5. vurdere forsterking av vernebestemmelsene i jordloven

  6. utrede endringer i lovgivningen som vil begrense og sikre åpenhet om opsjonsavtaler om kjøp av dyrka og dyrkbar jord for utbygging

  7. fremme forslag i regelverket slik at jordloven gjelder for omdisponert dyrka mark inntil den dyrka marka faktisk er bygd ned

  8. komme med forslag i løpet av 2016 for å øke nydyrkingen»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 6. januar 2017:

«Stortinget fattet vedtaket ved behandlingen av innstillingen fra Næringskomiteen om nasjonal jordvernstrategi, se Innst. 56 S (2015–2016) og Prop. 127 S (2014–2015) Jordbruksoppgjøret 2015 – endringer i statsbudsjettet 2015 m.m.

Vedtak nr. 141 a), om positive virkemidler for kommunene, er fulgt opp i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2016, jf. Prop. 122 S (2015–2016), kapittel 2.10, s. 89–90. Der framgår det at jordvernpolitikken er en viktig del av den samlede arealpolitikken og at kommunene gjennom sin rolle som lokal arealplanmyndighet er en viktig aktør. Omtalen redegjør for virkemidler som berører kommunene direkte, men også noen som retter seg mot andre aktører.

Finanskomiteen tok omtalen til orientering, jf. Innst. 400 S (2015–2016).

I Prop. 1 S (2016–2017) fra Landbruks- og matdepartementet, s. 73–75, redegjør departementet for oppfølgingen av de øvrige punktene i vedtaket. Redegjørelsen omfatter gjennomførte og planlagte tiltak.

Næringskomiteen har ikke hatt kommentarer til omtalen, jf. Innst. 8 S (2016–2017).

Regjeringen tar sikte å rapportere jevnlig til Stortinget om hvordan vedtakene følges opp.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til vedtak nr. 140 og 141, begge av 8. desember 2015, der Stortinget vedtok en omfattende og ambisiøs jordvernstrategi. Det ble i den forbindelse vedtatt en rekke konkrete tiltak som Stortinget ba regjeringen om å gjennomføre, og flere av tiltakene skulle iverksettes i løpet av 2016. Dette gjelder blant annet et skolerings – og tiltaksprogram for lokalpolitikere i norske kommuner, knyttet til ivaretakelse av dyrka og dyrkbar mark. Flertallet mener at strategien ikke ser ut til å være fulgt opp i tilstrekkelig grad fra regjeringens side.

Komiteens medlemmer fra Høyre og FrP viser til at regjeringen i revidert budsjett for 2016 redegjør for hvordan kommunene gjennom sin rolle som lokal arealplanmyndighet er den viktigste aktøren for konkret oppfølging av jordvernpolitikken. Det ble samtidig redegjort for konkrete virkemidler som berører kommunenes arbeid direkte, og hvordan KS og fylkesmennene både trekkes inn i arbeidet med å styrke veiledningen til lokale myndigheter og har fått i oppdrag å gjennomføre opplæringstiltak for lokalpolitikere.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen. Komiteen anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Vedtak nr. 455, 19. januar 2016

«Stortinget ber om at utfasing av eksportstøtta til jordbruksprodukt vert gjennomført innan 2020, i tråd med WTO sitt vedtak av 19. desember 2015.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 6. januar 2017:

«Vedtaket blei gjort i samband med Stortinget si handsaming av Meld. St. 29 (2014–2015) Globalisering og handel – Muligheter og utfordringer for Norge i handelspolitikken, den 19. januar 2016, sak nr. 3. Det er gjort greie for oppfølginga i Prop. 133 S (2015–2016) Endringer i statsbudsjettet 2016 under Landbruks- og matdepartementet (Jordbruksoppgjøret 2016 m.m.) pkt. 5.2.

Næringskomiteen har ikkje hatt kommentarar til omtalen, jf. Innst. 412 S (2015–2015).»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til Vedtak nr. 455, 19. januar 2016, om utfasing av eksportstøtten, som skal skje på en måte som sikrer muligheter for gradvis tilpassing til en ny konkurransesituasjon, også gjennom at avbøtende tiltak vurderes. Flertallet etterlyser en konkretisering av dette.»

Komiteen anser at vedtaket er fulgt opp, men viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen.

Vedtak nr. 510, 1. mars 2016

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte fremme en sak om nasjonal strategi for å sikre fortsatt mangfold av villbier og andre pollinerende insekter.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 16. januar 2017:

«Vedtaket ble fattet i forbindelse med Stortingets behandling av Representantforslag om nasjonal strategi for bier og pollinering, jf. Dokument 8:6 S (2015–2016) og Innst. 172 S (2015–2016). Som omtalt i Prop. 1 S (2016–2017) fra Landbruks- og matdepartementet, s. 36, er det opprettet en tverrdepartemental arbeidsgruppe for å utvikle en nasjonal strategi. Departementet tar sikte på å ferdigstille arbeidet i 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at det er opprettet en tverrdepartemental arbeidsgruppe for å utvikle en nasjonal strategi, og at departementet tar sikte på å ferdigstille arbeidet i 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.11 Nærings- og fiskeridepartementet

Vedtak nr. 218, 11. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen styrke Konkurransetilsynets innsats overfor dagligvaremarkedet, og hvis behov, på egnet måte komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer av konkurranseloven.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandling av Innst. 8 S (2015–2016), jf. Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet. Regjeringen har beskrevet hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 122 S (2015–2016) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2016 og Prop. 1 S (2016–2016) Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, s. 52. Stortinget behandlet omtalen i Prop. 1 S i Innst. 8 S (2016–2017) og hadde ingen merknader.

Regjeringen lanserte 15. mars 2016 flere tiltak overfor dagligvaremarkedet. Disse er nå enten iverksatt eller påbegynt:

  • Utvidet informasjonsplikt om fusjoner og oppkjøp er nå pålagt samtlige dagligvarekjeder i tråd med Regjeringens tiltak.

  • Konkurransetilsynet er i gang med sin undersøkelse om informasjonsutvekslingen mellom dagligvarekjedene.

  • Oppdraget om utredning av en inngrepshjemmel mot ensidige handlinger i dagligvarebransjen ble utlyst i slutten av august 2016 og skal leveres departementet 20. januar 2017.

  • Oppdraget om utredning av hva som hindrer nyetablering blir utlyst i løpet av desember 2016. Rapporten fra denne utredningen vil etter planen foreligge høsten 2017.

Anmodningsvedtaket blir fulgt opp gjennom disse tiltakene.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til Vedtak nr. 218, 11. desember 2015, om å styrke Konkurransetilsynets innsats overfor dagligvaremarkedet. Flertallet viser til at situasjonen i dagligvaremarkedet er preget av lite konkurranse og sterk maktkonsentrasjon, og mener regjeringen gjør for lite for å motvirke dette.

Komiteens medlemmer fra Høyre og FrP viser til at det er bred enighet om at konkurransen i dagligvaremarkedet ikke fungerer tilfredsstillende, men at det er en viss uenighet om hvilke virkemidler som bør iverksettes.

Disse medlemmer finner det oppsiktsvekkende at det ikke aksepteres at lov om god handelsskikk er forhandlet i Stortinget og at stortingsflertallet har bestemt at man skal bruke Konkurransetilsynet og konkurranselovgivningen i arbeidet med å styrke forbrukers stilling i dagligvaremarkedet. Stortingsflertallet, bestående av H, FrP, KrF og V, har bedt regjeringen styrke Konkurransetilsynet i denne sammenheng, og disse medlemmer registrerer at utvidet meldeplikt ved fusjoner er iverksatt samt at utredning om evt. endringer i tilsynets inngrepshjemmel nylig ble overlevert departementet.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, anser på dette grunnlaget at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til uttalelsen fra disse medlemmer i fagkomiteen om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp. Disse medlemmer har ingen ytterligere merknader til hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp.

Vedtak nr. 219, 11. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen om å starte arbeidet med å utarbeide en bredt forankret nasjonal romstrategi.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandling av Innst. 8 S (2015–2016), jf. Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet. Regjeringen omtalte hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2016–2017) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, s. 130. Stortinget behandlet omtalen i Innst. 8 S (2016–2017) og hadde ingen merknader. Gjennom behandlingen av Dok 8: 122 S (2015–2016) 29. november 2016 vedtok Stortinget enkelte føringer for strategien, jf. Innst. 97 S (2016–2017).

Regjeringen har satt i gang arbeidet med en romstrategi, som vil legges fram i 2017, jf. næringsministerens innlegg i forbindelse med Stortingets behandling av Innst. 97 S (2016–2017) 29. november 2016. Menon Economics har blitt tildelt oppdrag med å utarbeide en samfunnsøkonomisk analyse av offentlig norsk romsatsing, som vil inngå som informasjonsunderlag i strategien. Det vil også gjennomføres innspillskonferanser med deltakelse fra relevant næringsliv og forskningsmiljøer.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til Vedtak nr. 219, 11. desember 2015 der Stortinget ba regjeringen om å utarbeide en romstrategi. Flertallet registrerer at også denne strategien lar vente på seg. Romindustrien er en viktig næring som bidrar til viktige arbeidsplasser i fastlandsindustrien, og flertallet mener det er uheldig at regjeringen fortsatt ikke har lagt fram en strategi.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, anser på dette grunnlaget at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Vedtak nr. 571, 5. april 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for helårs arbeidsplasser i industrien.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandling av Innst. 2015S (2015–2016), jf. Meld. St. 10 (2015–2016) En konkurransekraftig sjømatindustri.

Regjeringen omtalte hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2016–2017) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, s. 69. Stortinget behandlet omtalen i Innst. 8 S (2016–2017) og hadde ingen merknader.

Regjeringen er i gang med å utarbeide en strategi for helårs arbeidsplasser i industrien. Arbeidet sees i sammenheng med rekruttering til næringen og følger dermed opp anmodningsvedtak 571 og 575 i én felles strategi, jf. omtalen i Prop. 1 S (2016–2017). Det tas sikte på å ferdigstille strategien våren 2017 og at Stortinget vil bli orientert om strategien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til Vedtak nr. 571 fra 5. april 2016 om å utarbeide en strategi for helårs arbeidsplasser i fiskeindustrien. Flertallet merker seg at denne strategien fortsatt ikke er ferdigstilt. Det samme gjelder strategien som Stortinget har bedt om knyttet til rekruttering til fiskerinæringen. Flertallet ser det som viktig å legge til rette for flere helårs arbeidsplasser knyttet til foredling av fisk, og mener at dette, samt tiltak for å styrke rekruttering til fiskeriene, er arbeid som bør prioriteres.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Vedtak nr. 574, 5. april 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en opptrappingsplan for norsk bestands- og ressursforskning med mål om å utvikle og innføre en modell for flerbestandsforvaltning av fiskeriene.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandling av Innst. 215 S (2015–2016), jf. Meld. St. 10 (2015–2016) En konkurransekraftig sjømatindustri.

Regjeringen har beskrevet hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2016–2017) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, s. 131. Stortinget behandlet omtalen i Innst. 12 S (2016–2017) og hadde ingen merknader.

En arbeidsgruppe bestående av Nærings- og fiskeridepartementet, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet vil gjennomføre et forprosjekt for avklaring av realistiske og hensiktsmessige mål for en opptrappingsplan for ressursforskningen som kan bidra til større grad av flerbestandsforvaltning. Forprosjektet vil tilrettelegge for at det utarbeides et strategidokument om flerbestandsforvaltning. Stortinget vil bli orientert om strategien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Stortinget vil bli orientert om strategien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 575, 5. april 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for å styrke rekrutteringen til fiskerinæringen.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Regjeringen omtalte for hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2016–2017) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, side 61. Stortinget behandlet omtalen i Innst. 8 S (2016–2017) og hadde ingen merknader.

Regjeringen er i gang med å utarbeide en strategi for å styrke rekrutteringen til fiskerinæringen. Arbeidet sees i sammenheng med helårs arbeidsplasser i industrien og følger dermed opp anmodningsvedtak 571 og 575 i én felles strategi, jf. omtalen i Prop. 1 S (2016–2017). Det tas sikte på å ferdigstille strategien våren 2017 og at Stortinget vil bli orientert om strategien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Stortinget vil bli orientert om strategien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 576, 5. april 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for bruk av alt restråstoff/biprodukt og insentivordning for ilandføring av hele fisken, herunder utrede og finne rimelig tidspunkt for når innføring av ‘hele fisken på land’ kan skje i Norge.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandling av Innst. 2015 S (2015–2016), jf. Meld. St. 10 (2015–2016) En konkurransekraftig sjømatindustri. Regjeringen har beskrevet hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2016–2017) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, side 69. Stortinget behandlet omtalen i Innst. 8 S (2016–2017) og hadde ingen merknader.

Regjeringen arbeider med å utarbeide en strategi for bruk av alt restråstoff og insentivordning for ilandføring av alt råstoff, jf. omtalen i Prop. 1 S (2016–2017). Det tas sikte på at arbeidet skal ferdigstilles våren 2017 og at Stortinget vil bli orientert om innholdet i strategien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Stortinget vil bli orientert om strategien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 614, 14. april 2016

«Stortinget ber regjeringen jobbe for at ledergrupper i selskapene der staten har eierandel, direktorater og statsetater skal bestå av minst 40 pst. av begge kjønn.»

Den delen av vedtak nr. 614 som gjelder direktorater og statsetater, er fulgt opp og omtalt under Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandlingen av Innst. 228 S (2015–2016), jf. Meld. St. 7 (2015–2016) Likestilling i praksis – Like muligheter for kvinner og menn. Regjeringen omtalte hvordan anmodningsvedtaket vil bli fulgt opp i Prop. 1 S (2016–2017) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, s. 225. Stortinget behandlet omtalen i Innst. 8 S (2016–2017) og hadde ingen merknader.

Regjeringen forstår henvisningen til «ledergrupper» i anmodningsvedtaket som en henvisning til selskapets toppledergruppe. Rekruttering til lederstillinger i selskapene er en oppgave for selskapenes styre og administrasjon. Som eier kan staten ha forventninger. Det følger av Meld. St. 27 (2013–2014) Et mangfoldig og verdiskapende eierskap (eierskapsmeldingen) at det forventes av styrene i selskap med statlig eierandel at personalpolitikken preges av inkludering og mangfold og at selskapene har etablert strategier og gjennomfører tiltak for å fremme likestilling og annet mangfold i virksomheten, inklusive hvordan det kan legges til rette for flere kvinnelige toppledere. Forventningene i eierskapsmeldingen følges opp gjennom de enkelte departementenes eierskapsutøvelse, og slik redegjort for Stortinget ved tidligere anledninger arbeides det i flere selskaper godt med disse spørsmålene. Det må imidlertid erkjennes at en bedring krever langsiktig arbeid.

Regjeringen legger opp til å komme tilbake til Stortinget med en orientering i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Stortinget vil bli orientert om vedtaket i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 637, 3. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi som beskriver hvordan myndighetene kan legge til rette for ytterligere etablering av grønne datasentre i Norge.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandling av Innst. 238 S (2015–2016), jf. Dokument 8:36 S (2015–2016) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Breivik, Iselin Nybø, Hans Fredrik Grøvan, Kjell Ingolf Ropstad, Torill Eidsheim, Ingunn Foss, Sivert Bjørnstad, Åse Michaelsen, Terje Aasland og Odd omland om strategi for utbygging av fiberkabler og grønne datasentre. NFD vil lede arbeidet med å utarbeide en strategi for etablering av datasentre i Norge. Berørte departement vil bli involvert i arbeidet.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til Vedtak nr. 637, 3. mai 2016 om en strategi for grønne datasentre og etablering av fiberkabler. Flertallet viser til at verken strategi eller sak om fiberkabler er lagt frem fra regjeringens side. Flertallet ser dette som uheldig.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Vedtak nr. 835, 9. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen utrede hvordan en risikoordning for offentlige anskaffelser kan utformes og komme tilbake til Stortinget med en sak på egnet måte.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Vedtaket ble truffet ved behandling av Innst. 358 L (2015–2016), jf. Prop. 51 L (2015–2016).

Regjeringen omtalte hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2016–2017) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del II Budsjettforslag, s. 131. Stortinget behandlet omtalen i Innst. 8 S (2016–2017) og hadde ingen merknader.

Regjeringen vil at offentlige anskaffelser skal være en drivkraft for innovasjon og omstilling. Vi vil sørge for at offentlig sektor som kunde bidrar til å ta i bruk og utvikle nye og innovative løsninger. Med den nye loven om offentlige anskaffelser som trer i kraft 1. januar 2017 innfører vi en ny prosedyre, innovasjonspartnerskapet. Denne prosedyren gir oppdragsgiveren mulighet til uforpliktende dialog med flere potensielle leverandører tidlig i prosessen. Dette vil åpne opp for flere nye innovative løsninger.

Innovasjon Norge gjennomfører et pilotprosjekt under OFU-ordningen (Forsknings- og utviklingskontrakter) i samarbeid med Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Piloten tester ut innovasjonspartnerskap og handlingsrommet for OFU-ordningen i situasjoner som ikke gjelder offentlige utviklingskontrakter. Prosjektet kan gi nyttige erfaringer knyttet til muligheten for risikoavlastning ved en innovativ offentlig anskaffelse.

Regjeringen ønsker en god gjennomføring av det nye anskaffelsesregelverket og å se hvordan det blir tatt i bruk av oppdragsgiverne. Vi ønsker også å inkludere erfaringer fra Innovasjon Norges pilotprosjekt i vurderingen av en eventuell ny ordning for risikoavlastning.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 18. april 2017 har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til Vedtak nr. 835, 9. juni 2016 'Stortinget ber regjeringen utrede hvordan en risikoordning for offentlige anskaffelser kan utformes og komme tilbake til Stortinget med en sak på egnet måte.' I Stortinget 8. mars 2017 uttalte statsråd Helgesen om en risikoavlastningsordning for offentlige anskaffelser at dette ville bli en del av en stortingsmelding, som vil bli lagt fram for Stortinget våren 2018. Flertallet ser det som uheldig at dette ikke følges opp tidligere, og viser til at det er et stort behov for å skape nye arbeidsplasser her i landet.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 18. april 2017 til komiteen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

2.12 Olje- og energidepartementet

Vedtak nr. 50, 1. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med energimeldingen legge frem en strategi som bidrar til realisering av demonstrasjonsprosjekter for flytende havvind og andre former for havbasert fornybar teknologi, og ser på mulighetene for norsk leverandørindustris utvikling innenfor fornybar energiproduksjon.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 19. desember 2016:

«Dokumentet som ligger til grunn for saken er representantforslag fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson om satsing på flytende vindkraft i Norge, jf. Dokument 8:118 S (2014–2015) og Innst. 70 S (2015–2016).

Anmodningsvedtaket ble fulgt opp i Meld. St. 25 (2015–2016) om energipolitikken mot 2030, jf. kap. 15.3.4 En strategi for havbasert fornybar energi. Det vises til omtale i Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til…vedtak nr. 50, 1. desember 2015 ‘om… å legge frem en strategi som bidrar til realisering av demonstrasjonsprosjekter for flytende havvind og andre former for havbasert fornybar teknologi, og ser på mulighetene for norsk leverandørindustris utvikling innenfor fornybar energiproduksjon.’

Regjeringen mener at vedtaket ble fulgt opp i Meld. St. 25 (2015–2016) om energipolitikken mot 2030. Disse medlemmer mener det er kritikkverdig at regjeringen hevder de følger opp stortingets vedtak når de åpenbart ikke har gjort det. Det er ikke gjennomført noen demonstrasjonsprosjekter for flytende havvind og andre former for havbasert fornybar teknologi i løpet av regjeringsperioden. Disse medlemmer viser til at Stortinget heller ikke anså seg fornøyd med oppfølgingen og i forbindelse med behandling av Meld. St. 25 (2015–2016) og derfor vedtok:

‘Stortinget ber regjeringen senest i 2017 sørge for en støtteordning til realisering av demonstrasjonsprosjekt for flytende havvind og andre former for havbasert fornybar teknologi.’

Disse medlemmer vil understreke at regjeringen ennå ikke har presentert en slik støtteordning for realisering av demonstrasjonsprosjekt for flytende havvind og andre former for fornybar energi, og at siste mulighet for å gjøre dette er i forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2017. Disse medlemmer finner det sterkt kritikkverdig at regjeringen velger å neglisjere Stortingets vedtak.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 19. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at flertallet i fagkomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).

Vedtak nr. 56, 1. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen sørge for at utvikling av ny og umoden teknologi for utslippsreduksjoner i skipsfarten tillegges vekt i utarbeidelsen av ny avtale og mandat for Enova.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 19. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er representantforslag fra stortingsrepresentantene Else-May Botten, Eirik Sivertsen, Eirin Sund, Magne Rommetveit og Terje Aasland om bruk av nullutslippsteknologi i fergetransporten og bruk av ny teknologi i nærskipsfarten, jf. Dokument 8:126 S (2015–2015) og Innst. 78 S (2015–2016).

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til regjeringens henvisning til oppfølgingen av vedtak nr. 56, 82, 686, 869, 872 og 877. Flertallet finner det lite tilfredsstillende at regjeringen gjennom en generell henvisning viser til at de ulike vedtakene er fulgt opp gjennom oppdragsbrevet til Enova.

Flertallet ber regjeringen i forbindelse med RNB klargjøre hvordan selve gjennomføringen av de enkelte vedtak oppfylles av Enova.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 19. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og har ingen ytterligere merknader.

Vedtak nr. 82, 3. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med ny avtale og mandat for Enova rettighetsfeste støtten til offentlig tilgjengelig ladeinfrastrukur for elbil frem til 2020. Støtten vil ikke gjelde for privatpersoner. Enovas program for utrulling av hurtigladere i transportkorridorene mellom byene videreføres etter dagens prinsipper.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 1 (2015–2016) Nasjonalbudsjettet 2016 og Innst 2 S (2015–2016).

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til regjeringens henvisning til oppfølgingen av vedtak nr. 56, 82, 686, 869, 872 og 877. Flertallet finner det lite tilfredsstillende at regjeringen gjennom en generell henvisning viser til at de ulike vedtakene er fulgt opp gjennom oppdragsbrevet til Enova.

Flertallet ber regjeringen i forbindelse med RNB klargjøre hvordan selve gjennomføringen av de enkelte vedtak oppfylles av Enova.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 21. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og har ingen ytterligere merknader.

Vedtak nr. 83, 3. desember 2015

«Stortinget ber regjeringen etablere en støtteordning for hydrogenfyllestasjoner i forbindelse med utarbeidelse av ny avtale og mandat for Enova.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 1 (2015–2016) Nasjonalbudsjettet 2016 og Innst 2 S (2015–2016).

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 685, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen sikre realisering av minst ett CCS-anlegg for å bidra til at Norge når sitt nasjonale klimamål for 2020.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er representantforslag fra Heikki Eidsvoll Holmås, Kirsti Bergstø og Siv Elin Hansen om oppfølging av klimaavtalen fra Paris frem mot 2020, jf Dokument 8:50 S (2015–2016), Innst. 275 S (2015–2016).

Regjeringen redegjorde for arbeidet med å realisere fullskala CO2-håndtering i Norge i statsbudsjettet for 2017, jf. Prop. 1 S (2016–2017). Det vises videre til skriftlig spørsmål fra representanten Aasland (AP) datert 30. juni 2016 og Olje- og energiministerens svar av 6. juli 2016. Et forsvarlig prosjektutviklingsløp tilsier at et fullskala fangst, transport og lagringsprosjekt kan stå ferdig i 2022.

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til vedtak nr. 685, 23. mai 2016 'om… å sikre realisering av minst ett CCS-anlegg for å bidra til at Norge når sitt nasjonale klimamål for 2020.'

Regjeringen mener vedtaket er fulgt opp ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017). Disse medlemmer vil peke på at på tross av at Stortinget har stilt krav om maksimal fremdrift på CO2-fangst og lagring, har regjeringen ikke villet levere på Stortingets vedtak. Disse medlemmer viser til at fremdriften ved to anledninger har blitt forsinket på grunn av at regjeringen i interne budsjettprosesser har nedprioritert fremdrift, og mener dette er kritikkverdig. Disse medlemmer peker på at regjeringen har varslet Stortinget om at investeringsbeslutning er skjøvet til 2019 i neste stortingsperiode, og at anlegg ikke vil stå klart før i 2022. Disse medlemmer mener det er kritikkverdig at regjeringen ennå ikke har avklart finansieringsmodell - verken for lagringsfasilitetene eller for anleggene, slik at den største risikofaktoren, nemlig finansiering, står uavklart.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 21. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at flertallet i energi- og miljøkomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).

Vedtak nr. 686, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen stimulere til økt bruk av hydrogen som reduksjonsmiddel gjennom risikoavlastning og støtte til industriskala demonstrasjonsanlegg og fullskala pilotprosjekt.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er representantforslag fra stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Kirsti Bergstø og Siv Elin Hansen om oppfølging av klimaavtalen fra Paris frem mot 2020, jf Dokument 8:50 S (2015–2016), Innst. 275 S (2015–2016).

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til regjeringens henvisning til oppfølgingen av vedtak nr. 56, 82, 686, 869, 872 og 877. Flertallet finner det lite tilfredsstillende at regjeringen gjennom en generell henvisning viser til at de ulike vedtakene er fulgt opp gjennom oppdragsbrevet til Enova.

Flertallet ber regjeringen i forbindelse med RNB klargjøre hvordan selve gjennomføringen av de enkelte vedtak oppfylles av Enova…

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til…vedtak nr. 686, 23. mai 2016 'om… å stimulere til økt bruk av hydrogen som reduksjonsmiddel gjennom risikoavlastning og støtte til industriskala demonstrasjonsanlegg og fullskala pilotprosjekt.'

Regjeringen mener vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Disse medlemmer mener det er sterkt kritikkverdig at regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets tydelige vedtak. Regjeringen har gitt åpning for at ENOVA kan velge å støtte industriens ønske om å ta i bruk hydrogen som reduksjonsmiddel, men har helt klart ikke pålagt ENOVA å gjennomføre dette i tråd med Stortingets vedtak.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 21. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at energi- og miljøkomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).

Vedtak nr. 687, 23. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen stimulere til økt bruk av trekull i ferrolegeringsindustrien gjennom risikoavlastning og støtte til industriskala demonstrasjonsanlegg og fullskala pilotprosjekt for norsk produksjon av trekull.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er representantforslag fra stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Kirsti Bergstø og Siv Elin Hansen om oppfølging av klimaavtalen fra Paris frem mot 2020, jf. Dokument 8:50 S (2015–2016), Innst. 275 S (2015–2016).

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til…vedtak nr. 687, 23. mai 2016 ‘om… å stimulere til økt bruk av trekull i ferrolegeringsindustrien gjennom risikoavlastning og støtte til industriskala demonstrasjonsanlegg og fullskala pilotprosjekt for norsk produksjon av trekull.’

Regjeringen mener vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020.

Disse medlemmer mener det er sterkt kritikkverdig at regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets tydelige vedtak. Disse medlemmer peker på at regjeringen har gitt åpning for at ENOVA kan velge å støtte industriens ønske om å ta i bruk trekull som reduksjonsmiddel, men har helt klart ikke pålagt ENOVA å gjennomføre dette i tråd med Stortingets vedtak.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 21. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at energi- og miljøkomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).

Vedtak nr. 869, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen senest i 2017 sørge for en støtteordning til realisering av demonstrasjonsprosjekt for flytende havvind og andre former for havbasert fornybar teknologi.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 25 (2015–2016) og Innst. 401 S (2015–2016) om energipolitikken frem mot 2030.

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til regjeringens henvisning til oppfølgingen av vedtak nr. 56, 82, 686, 869, 872 og 877. Flertallet finner det lite tilfredsstillende at regjeringen gjennom en generell henvisning viser til at de ulike vedtakene er fulgt opp gjennom oppdragsbrevet til Enova.

Flertallet ber regjeringen i forbindelse med RNB klargjøre hvordan selve gjennomføringen av de enkelte vedtak oppfylles av Enova.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 21. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at energi- og miljøkomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).

Vedtak nr. 870, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen fastsette et mål om 10 TWh redusert energibruk i eksisterende bygg sammenlignet med dagens nivå.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 25 (2015–2016) og Innst. 401 S (2015–2016) om energipolitikken frem mot 2030.

Regjeringen vil komme tilbake med en oppfølging i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake med en oppfølging i statsbudsjettet for 2018, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 872, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen i ny avtale og mandat for Enova sikre støtte til etablering av et nettverk av hydrogenstasjoner i de største byene og korridorene mellom, og sørge for at de første stasjonene etableres i 2017.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 25 (2015–2016) og Innst. 401 S (2015–2016) om energipolitikken frem mot 2030.

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til regjeringens henvisning til oppfølgingen av vedtak nr. 56, 82, 686, 869, 872 og 877. Flertallet finner det lite tilfredsstillende at regjeringen gjennom en generell henvisning viser til at de ulike vedtakene er fulgt opp gjennom oppdragsbrevet til Enova.

Flertallet ber regjeringen i forbindelse med RNB klargjøre hvordan selve gjennomføringen av de enkelte vedtak oppfylles av Enova.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 21. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at energi- og miljøkomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).

Vedtak nr. 877, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen gjennom Enova utrede ulike modeller for å støtte infrastruktur og utrullingsprosjekter for biogassforsyning og -kjøretøy.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 25 (2015–2016) og Innst. 401 S (2015–2016) om energipolitikken frem mot 2030.

Olje- og energidepartementet har fulgt opp vedtaket i oppdragsbrevet til Enova for 2017, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til regjeringens henvisning til oppfølgingen av vedtak nr. 56, 82, 686, 869, 872 og 877. Flertallet finner det lite tilfredsstillende at regjeringen gjennom en generell henvisning viser til at de ulike vedtakene er fulgt opp gjennom oppdragsbrevet til Enova.

Flertallet ber regjeringen i forbindelse med RNB klargjøre hvordan selve gjennomføringen av de enkelte vedtak oppfylles av Enova.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Olje- og energidepartementets brev av 21. desember 2016 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at energi- og miljøkomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).

Vedtak nr. 883, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen sikre at Enova har mulighet til å støtte realisering av lavutslippsteknologi i industrien og ren produksjonsteknologi innen alle de største norske industrigrenene, herunder nye produksjonsprosesser, hydrogen og biokarbon som reduksjonsmiddel, og skifte fra fossilt til fornybart råstoff i industrien.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 25 (2015–2016) ‘Kraft til endring’ og Innst. 401 S (2015–2016) om energipolitikken frem mot 2030.

Vedtaket er fulgt opp i forbindelse med inngåelse av ny styringsavtale mellom Olje- og energidepartementet og Enova, som vil gjelde fra 2017 til 2020. Den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at den nye avtalen vil gis en nærmere omtale i statsbudsjettet for 2018, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 884, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen etablere et program for lavutslippsteknologi for olje- og gassektoren og slik bidra til lavutslippsløsninger i olje- og gassnæringen. Programmet bør utvikles i samarbeid med partene i næringen som en del av eller som et supplement til ‘veikartet for høy produksjon og lave utslipp’ som partene i næringen nå utarbeider. Målet er at nye installasjoner som har et driftspotensial utover 2050, driftes etter et slikt prinsipp.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 25 (2015–2016) Kraft til endring og Innst. 401 S (2015–2016) om energipolitikken frem mot 2030.

Lavutslippsteknologi for olje- og gassektoren er en sentral del i Olje- og energidepartementets arbeid med forskning og teknologiutvikling. Departementet er i dialog med Norges forskningsråd om hvordan satsingen på lavutslippsteknologi i petroleumssektoren kan styrkes, og vil ta initiativ til en utredning av tiltak for å styrke innsatsen. Stortinget har bedt om at programmet etableres i samarbeid med partene i næringen og at det settes i sammenheng med Konkrafts veikart for norsk sokkel. Tiltakene som utredes vil bli vurdert i sammenheng med forslagene som er lagt fram i Konkrafts veikart. Departementet vil komme tilbake til Stortinget med forslag til styrket innsats på lavutslippsteknologi for olje- og gassektoren senest i statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at departementet vil komme tilbake til Stortinget med forslag til styrket innsats på lavutslippsteknologi for olje- og gassektoren senest i statsbudsjettet for 2018, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 885, 13. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen fremme en sak til Stortinget innen våren 2017, hvor det gis en grundig gjennomgang av pågående prosesser og regelverksutvikling under EUs energiunion, og med orientering om hvilke grep som tas for å sikre norske energiinteresser. Stortinget ber videre regjeringen redegjøre for konsekvensene av energiunionen samlet sett for Norge.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for saken er Meld. St. 25 (2015–2016) og Innst. 401 S (2015–2016) om energipolitikken frem mot 2030.

Olje- og energidepartementet følger EUs arbeid med en energiunion, både i den tidlige regelverksutviklingen i EU, og i forbindelse med EØS-prosesser etter at rettsakter er vedtatt i EU. Europakommisjonen fremmet i forbindelse med den såkalte ‘vinterpakken’ nye forslag på energiområdet i november 2016. Olje- og energidepartementet vil fremme en sak for Stortinget om arbeidet med energiunionen våren 2017, jf. Prop. 1 S 2016–2017).

Energi- og miljøkomiteen hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil fremme en sak for Stortinget om arbeidet med energiunionen våren 2017, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.13 Samferdselsdepartementet

Vedtak nr. 636, 3. mai 2016

«Stortinget ber regjeringen legge fram en sak for Stortinget om hvordan det så raskt som mulig kan etableres flere fiberkabler til utlandet, blant annet fra Norge til Storbritannia og Tyskland, for å styrke grunnlaget for etablering av grønne datasentre og annen databasert næringsvirksomhet i Norge.»

Samferdselsdepartementet uttaler i brev 11. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket, er representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Breivik, Iselin Nybø, Hans Fredrik Grøvan, Kjell Ingolf Ropstad, Torill Eidsheim, Ingunn Foss, Sivert Bjørnstad, Åse Michaelsen, Terje Aasland og Odd Omland om strategi for utbygging av fiberkabler og grønne datasentre, jf. Dokument 8:36 S (2015–2016) og Innst. 238 S (2015–2016).

Oppfølging av vedtaket er omtalt i pkt. 7.5 i Prop. 1 S (2016–2017) for Samferdselsdepartementet. Det vises til at i Meld. St. 27 (2015–2016) Digital agenda for Norge – IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet, går det fram at regjeringen vil at ‘ekommyndigheten kartlegger etterspørsel etter og tilgjengelighet til infrastruktur som kan nyttiggjøres av store datasentre’, og at vil regjeringen ‘vurdere hvordan det kan legges til rette for samfunnsøkonomisk lønnsom etablering av fiberkabler til utlandet for å styrke grunnlaget for store datasentre og annen databasert næringsvirksomhet i Norge’. Departementet har gitt Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i oppdrag bl.a. å:

  • kartlegge tilgjengelighet til og etterspørsel etter infrastruktur som kan nyttiggjøres av store datasentre, inkludert etterspørsel etter mørk fiber ut av Norge og flere føringsveger ut av landet

  • vurdere behovet for flere føringsveger ut av landet sett fra et sikkerhets- og sårbarhetsperspektiv, samt hvor disse føringsvegene bør plasseres vurdere hvordan staten eventuelt kan bidra til å realisere lønnsomme utbyggingsprosjekter for fiber og nye føringsveger til utlandet.

Departementet vil komme tilbake til Stortinget etter å ha vurdert rapporten fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og basert på eventuelle ytterligere utredninger.

Transport- og kommunikasjonskomiteen har i Innst. 13 S (2016–2017) ikke merknader.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg departementet vil komme tilbake til Stortinget etter å ha vurdert rapporten fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og basert på eventuelle ytterligere utredninger. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

2.14 Utenriksdepartementet

Vedtak nr. 845, 10. juni 2016

«Stortinget ber regjeringen bidra til å styrke mottaksapparatet i Hellas med bruk av EØS-midler.»

Utenriksdepartementet uttaler i brev 23. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 90 L (2015–2016) og Innst. 391 L (2015–2016).

Grunnlaget for vedtaket er fulgt opp ved at det i inneværende finansieringsperiode for EØS-midlene (2009–2014), benyttes 24,1 mill. euro av det totale bidraget til Hellas på 63,4 mill. euro til å styrke mottaksapparatet i Hellas. Avtalen med EU om ny finansieringsperiode for EØS-midlene 2014–2021 ble undertegnet 3. mai 2016 og ratifisert av Stortinget 8. juni 2016. Her fremgår at Hellas skal motta 116,7 mill. euro for neste periode. Det forhandles nå om rammeavtaler med de enkelte mottagerlandene. I forhandlingene med Hellas vil det bli lagt vekt på å videreføre bruk av EØS-midler til å styrke mottaksapparatet i Hellas.

Utenriksdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) side 105 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Fra Innst. 7 S fremgår det at:

‘Flertallet viser til anmodningsvedtak nr. 845 (2015–2016) om bidrag til å styrke mottakerapparatet for flyktninger i Hellas gjennom EØS-midlene. Flertallet merker seg at det er benyttet 24,1 mill. euro til dette, og at regjeringen legger vekt på å videreføre en slik bruk av EØS-midlene i rammeavtalen det forhandles om med Hellas, og støtter dette.’»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at utenriks- og forsvarskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 4. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteen viser til at forhandlingene om rammeavtale med Hellas om bruk av EØS-midler ikke er sluttført og at forslaget om å bidra til å styrke mottaksapparatet i Hellas følgelig ikke er gjennomført. Komiteen registrerer regjeringens intensjoner men vil understreke at anmodningsforslag først kan kvitteres ut når gjennomføring har funnet sted.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i utenriks- og forsvarskomiteens brev av 4. april 2017 til komiteen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at forhandlingene om rammeavtale med Hellas om bruk av EØS-midler ikke er sluttført, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

3. Anmodningsvedtak i stortingssesjonen 2014–2015

3.1 Finansdepartementet

Vedtak nr. 602, 5. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om et norsk offentlig eierskapsregister for å sikre åpenhet om eierskap i norske selskap og styrke innsatsen mot skattekriminalitet, korrupsjon og hvitvasking. Et slikt register må følge opp Financial Action Task Forces anbefalinger fra 2012 om internasjonale standarder for bekjempelse av hvitvasking og bekjempelse av terrorfinansiering og spredning, og registeret må også følge opp EU-reguleringen på dette området.»

Finansdepartementet uttaler i brev 9. januar 2017:

«Finansdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016), del I punkt 4.6, orientert Stortinget om at regjeringen 6. februar 2015 nedsatte et hvitvaskingslovutvalg som blant annet har fått i mandat å vurdere nødvendige endringer i hvitvaskingsregelverket for å følge opp FATFs anbefalinger og kommende EØS-regler som svarer til EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv. En vurdering av hvordan informasjon om reelt eierskap skal kunne gjøres tilgjengelig i et offentlig register, inngår i utvalgets andre delutredning, som er levert i desember 2016. Departementet vil på denne bakgrunn komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at departementet vil komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

3.2 Justis- og beredskapsdepartementet

Vedtak nr. 462, 17. mars 2015

«Stortinget ber regjeringen fremme sak om foreldelsesregler for forsettlige handlinger som har døden til følge.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Jenny Klinge og Heidi Greni om fjerning av foreldelsesfristen for brudd på straffeloven § 148 første ledd første punktum andre straffalternativ (mordbrannparagrafen), jf. Dokument 8:4 L (2014–2015) og, Innst. 172 L (2014–2015).

Justis- og beredskapsdepartementet vil sende på høring forslag til endringer i foreldelsesreglene for forsettlige handlinger med døden til følge. Anmodningsvedtaket er dermed under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 310 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 606, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det etableres et pilotprosjekt med bruk av velferdsobligasjoner (SIB) som modell. Dette for å sikre bedre forebygging av og mindre tilbakefall til kriminalitet i aldersgruppen 18–30 år.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Meld. St. 12 (2014–2015) Utviklingsplan for kapasitet i kriminalomsorgen og Innst. 305 S (2014–2015).

Justis- og beredskapsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet har igangsatt et samarbeid der man ser nærmere på hvordan velferdsobligasjoner (social impact bonds) kan benyttes som modell for anskaffelse og finansiering av tjenester som kan bidra til å redusere tilbakefall til kriminalitet blant unge. Det vil bli gitt et felles oppdrag til Arbeids- og velferdsdirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet om å utarbeide et forslag til hvordan en pilot i tråd med Stortingets anmodningsvedtak kan gjennomføres.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 312 gitt en beskrivelse av hvordan vedtaket er fulgt opp. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ‘merket seg at statsråden i svar til Stortinget på denne bakgrunn henviste til det pågående arbeidet i Kristiansand hvor Wayback, kommunen og fasilitatoren Velferdfinans er i ferd med å inngå en intensjonsavtale om utvikling av nye finansieringsmodeller for levering av velferdstjenester, jf. Dokument nr. 15:998 (2015–2016). Komiteen viser til at ulike investorer i form av legater, stiftelser og bedrifter på bakgrunn av dette har meldt sin interesse for å delta. Velferdsleverandøren betales i første omgang av investoren, og hvis tilbakefallsprosenten synker med et avtalt nivå betales investor av kommunen det investor har betalt i tillegg til en begrenset avtalt avkastning. Komiteen ber regjeringen om å bidra til at dette initiativet realiseres, i tråd med det Stortinget forutsatte ved behandlingen av inneværende års budsjett. Komiteen understreker betydningen av at man på denne måten skaffer seg erfaring med bruk av velferdsobligasjoner for mulig utvidelse av ordningen etter hvert, herunder å etablere en finansieringsmekanisme som sikrer at modellen gjennomføres etter intensjonen.’

Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen av vedtaket, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 610, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå og evaluere ordningen med besøksforbud etter straffeprosessloven § 222 a, og forelegge resultatene for Stortinget på egnet måte.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Lene Vågslid, Christian Tynning Bjørnø, Tove Karoline Knutsen, Stine Renate Håheim, Lise Christoffersen, Sonja Mandt og Knut Storberget om å styrke beskyttelsen til personer utsatt for vold, trusler om vold, personforfølgelse og stalking, jf. Dokument 8:74 S (2014–2015) og Innst. 284 S (2014–2015).

Besøksforbud etter straffeprosessloven § 222 a er ett av flere beskyttelsestiltak politiet kan benytte. Mobil voldsalarm, elektronisk kontroll, relokalisering, patruljering/vakthold, adressesperre/skjerming av personopplysninger i folkeregisteret og i ytterste konsekvens fiktiv identitet, er blant de øvrige tiltakene.

Arbeidet med en oppdragsbeskrivelse for en helhetlig evaluering av besøksforbud som beskyttelsestiltak er igangsatt. Lovens effekt på tryggheten for trusselutsatte, politiets bruk av dette tiltaket og oppfølging i bruddsituasjoner skal kartlegges. Evalueringen skal i tillegg omfatte en vurdering av dagens registreringsmåter i politiets straffesaksregister (STRASAK). Nå er det bare brudd på vedtak om besøksforbud som registreres i politiets straffesaksregister. Dette begrenser muligheten til å foreta mer inngående analyser av utviklingen, samt å iverksette mer treffsikre forebyggende tiltak. Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 313 orientert om oppfølgingen av Stortingets anmodning om å gjennomgå og evaluere ordningen om besøksforbud etter straffelovens § 222a. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at justiskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet reagerer på at regjeringen ennå ikke har fulgt opp dette viktige vedtaket. Disse medlemmer mener det haster og vil peke på at regjeringen har en plikt til å følge opp vedtak fattet av Stortinget. Mange kvinner lever på hemmelig adresse og opplever daglig at ordningen med besøksforbud ikke fungerer. Disse medlemmer vil understreke at disse utfordringene på ingen måte er nye og er skuffet over at regjeringen etter over 1,5 år ikke en gang er i gang med arbeidet. Disse medlemmer stiller seg svært undrende til hvor lang tid det kan ta med en ‘oppdragsbeskrivelse for en helhetlig evaluering’. Disse medlemmer mener dette er uholdbart.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i justiskomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Komiteen har for øvrig merket seg at anmodningsvedtaket er under behandling, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 612, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen sikre at ordningen med omvendt voldsalarm gjøres godt kjent slik at ordningen kan benyttes i større grad enn i dag.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Lene Vågslid, Christian Tynning Bjørnø, Tove Karoline Knutsen, Stine Renate Håheim, Lise Christoffersen, Sonja Mandt og Knut Storberget om å styrke beskyttelsen til personer utsatt for vold, trusler om vold, personforfølgelse og stalking, jf. Dokument 8:74 S (2014–2015) og Innst. 284 S (2014–2015).

Per 1. juli 2016 er det nedlagt påstand om elektronisk kontroll (omvendt voldsalarm) i ti saker. Fire dommer er rettskraftige. For at ordningen med elektronisk kontroll skal benyttes i større grad enn i dag har riksadvokaten i mål- og prioriteringsskrivet for straffesaksbehandlingen i politiet og statsadvokatene i 2016, på nytt minnet om muligheten til å påstå idømt elektronisk kontroll med kontaktforbud. Justis- og beredskapsdepartementet vil sette i gang et arbeid med å utrede spørsmålet om bruk av omvendt voldsalarm som et straffeprosessuelt virkemiddel. Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 313 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at justiskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet vil peke på at dette vedtaket ennå ikke er fulgt opp på en tilfredsstillende måte. Disse medlemmer savner konkrete svar på vedtaket om hvordan regjeringen mener dette skal følges opp. Disse medlemmer forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med et svar på en egnet måte innen juni 2017. Disse medlemmer vil da peke på at det har gått to år siden vedtaket ble fattet.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i justiskomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Komiteen har for øvrig merket seg at anmodningsvedtaket er under behandling, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 618, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen om å evaluere endringen av offentleglova § 16 første ledd tredje punktum på egnet måte i løpet av tre år.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Ingjerd Schou, Helge André Njåstad, Geir S. Toskedal, Ola Elvestuen og Jorodd Asphjell om endring av offentleglova (unnta fra innsynsretten byrådsnotater og drøftingsdokumenter til byrådskonferanser og forberedende byråd i kommuner/fylkeskommuner med parlamentarisk styreform), jf. Dokument 8:85 L (2014–2015) og Innst. 320 L (2014–2015).

Anmodningsvedtaket er under behandling og vil bli fulgt opp innen fristen.

Justis- og beredskapsdepartementet orienterte i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 313 og 314 om oppfølgingen av vedtaket knyttet til evalueringen av offentleglova. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling og vil bli fulgt opp innen fristen. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 621, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om oppheving av juryordningen og erstatte den med meddomsrett, hvor lekmannselementet fremdeles skal stå sterkt og rettens avgjørelser skal begrunnes.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad, Hans Olav Syversen og Olaug V. Bollestad om oppheving av juryordningen og erstatte den med meddomsrett, jf. Dokument 8:43 S (2014–2015) og Innst. 330 S (2014–2015).

Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med proposisjon som følger opp NOU 2011:13 Juryutvalget. Anmodningsvedtaket er altså under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 314 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling, og avventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen.

Vedtak nr. 623, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om en forpliktende og helhetlig opptrappingsplan som skal redusere forekomsten av vold i nære relasjoner samt styrke ivaretakelsen av barn utsatt for vold og overgrep, etter modell av opptrappingsplanen for psykisk helse. Planen må sikre en tverrfaglig bredde i tiltakene, god samordning, samt en langsiktig forpliktelse til økt finansiering og øremerkede midler.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad, Olaug V. Bollestad og Geir Jørgen Bekkevold om tiltak for å bekjempe vold mot barn, jf. Dokument 8:54 S (2014–2015) og Innst. 315 S (2014–2015).

Det er igangsatt et arbeid med en opptrappingsplan for å redusere forekomsten av vold i nære relasjoner, samt styrke ivaretakelsen av barn utsatt for vold og overgrep. Arbeidet koordineres av Barne- og likestillingsdepartementet i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Opptrappingsplanen skal legges frem høsten 2017. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 314 orientert om oppfølgingen av Stortingets anmodning om en forpliktende opptrappingsplan. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at det er igangsatt et arbeid med en opptrappingsplan for å redusere forekomsten av vold i nære relasjoner, og at planen skal legges frem høsten 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 629, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå betalingspraksisen for medisinske undersøkelser ved barnehusene for å sikre likhet mellom barnehusene.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad, Olaug V. Bollestad og Geir Jørgen Bekkevold om tiltak for å bekjempe vold mot barn, jf. Dokument 8:54 S (2014–2015) og Innst. 315 S (2014–2015).

Medisinske undersøkelser er en av hovedoppgavene til Statens barnehus. Per i dag er det stor variasjon i betalingspraksisen for medisinske undersøkelser utført ved barnehusene. Helse- og omsorgsdepartementet skal avklare hvorvidt barnehusene, skal betale helseforetakene/sykehusene for å utføre medisinske undersøkelser ved barnehusene, og foreta en harmonisering av avtaleverket for å sikre likhet mellom barnehusene. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 sidene 314 og 315 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at justiskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet mener regjeringen bruker for lang tid på å gjennomføre viktige vedtak fattet av Stortinget. Disse medlemmer mener det tegner seg et mønster av treghet særlig når det gjelder saker om vold i nære relasjoner. Disse medlemmer forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med et svar på en egnet måte innen juni 2017. Disse medlemmer vil da peke på at det har gått to år siden vedtaket ble fattet.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i justiskomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget vedrørende oppfølgingen, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 630, 8. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen vurdere om rettssikkerheten for barn som dør plutselig og uventet, er ivaretatt på en tilstrekkelig måte, eller om det bør vurderes ytterligere tiltak, og utrede muligheten for å innføre obligatorisk dødsstedsundersøkelse ved plutselig og utventet død.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad, Olaug V. Bollestad og Geir Jørgen Bekkevold om tiltak for å bekjempe vold mot barn, jf. Dokument 8:54 S (2014–2015) og Innst. 315 S (2014–2015).

Vurderingen av om rettsikkerheten for barn som dør plutselig og uventet er ivaretatt på en tilstrekkelig måte vil bli sett i sammenheng med arbeidet med en forpliktende, helhetlig opptrappingsplan som skal redusere forekomsten av vold i nære relasjoner samt styrke ivaretakelsen av barn utsatt for vold og overgrep, jf. vedtak nr. 623, 8. juni 2015, Innst. 315 S (2014–2015). Anmodningsvedtaket er fulgt opp.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 315 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at justiskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet reagerer på at regjeringen ikke konkretiserer hvordan denne saken er fulgt opp. Disse medlemmer mener det er umulig å ta stilling til om regjeringen egentlig har levert på denne saken og hva som faktisk er gjort. Disse medlemmer forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med et konkret svar på en egnet måte innen juni 2017 om hva som er gjort. Disse medlemmer vil da peke på at det har gått to år siden vedtaket ble fattet.»

Flertallet viser til uttalelsen om vedtaket i justiskomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Flertallet anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til Justis- og beredskapsdepartementets brev av 4. januar 2017 om hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp, og vil bemerke at justiskomiteen ikke hadde merknader til oppfølgningen av vedtaket, jf. Innst. 6 S (2016–2017).

Vedtak nr. 643, 10. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen foreta en foreløpig evaluering av arbeidet med ledelse, kultur og holdninger i politiet i 2017, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 61 LS (2014–2015) Endringer i politiloven mv. (trygghet i hverdagen – nærpolitireformen) og Innst. 306 S (2014–2015).

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er i brev datert 12. februar 2016 gitt i oppdrag å evaluere nærpolitireformen, herunder arbeidet med ledelse, kultur og holdninger. Den foreløpige evalueringen av arbeidet med ledelse, kultur og holdninger skal leveres i 2017. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 315 orientert om oppfølgingen av Stortingets anmodning om en foreløpig evaluering i 2017. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at den foreløpige evalueringen skal leveres i 2017, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

Vedtak nr. 645, 10. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen utforme en kompensasjonsordning for 110-sentraler som blir nedlagt med ny struktur, og komme tilbake til Stortinget med forslag til en slik ordning på egnet måte.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 4. januar 2017:

«Stortinget uttrykte ved behandlingen av Prop. 61 LS (2014–2015) Om endringer i politiloven mv. (trygghet i hverdagen – nærpolitireformen) en forventning om samlokalisering av politiets operasjonssentraler og brannvesenets 110-sentraler 1–3 steder i 2016, og at sentralene som samlokaliseres i 2016 må være etter lokalt samtykke. Regjeringen legger dette til grunn.

Stortinget har bedt regjeringen om å utforme en kompensasjonsordning for 110-sentraler som blir lagt ned med ny struktur. Det legges til grunn at ordningen skal ivareta kommuner som har investert i nye nødmeldingssentraler etter 2009, slik det fremgår av flertallets merknader i Innst. 306 S (2014–2015). Anmodningsvedtaket er under behandling, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2016–2017) punkt 9 side 315 orientert om oppfølgingen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at justiskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 19. april 2017 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med et svar på en egnet måte innen juni 2017. Disse medlemmer vil da peke på at det har gått to år siden vedtaket ble fattet.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i justiskomiteens brev av 19. april 2017 til komiteen. Komiteen har merket seg at vedtaket er under behandling, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

3.3 Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Vedtak nr. 571, 2. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig sørge for at forskrift om konsekvensutredninger også gir krav om konsekvensutredning for torvuttak under 2 millioner m³ eller på myrarealer under 1 500 dekar.»

Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttaler i brev 19. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Pål Farstad, Terje Breivik og Abid Q. Raja om en mer helhetlig og langsiktig forvaltning av myr i Norge, jf. Dokument 8:78 S (2014–2015) og Innst. 304 S (2014–2015).

Dette vurderes nærmere i forbindelse med arbeidet med revisjon av regelverket om konsekvensutredninger i lys av det reviderte EU-direktivet 2014/52. Fristen for implementering av direktivet er våren 2017. Departementet vil melde tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil melde tilbake til Stortinget på egnet måte, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

3.4 Kunnskapsdepartementet

Vedtak nr. 655, 11. juni 2015

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan en kan sikre rekrutteringen til de små og verneverdige håndverksfagene og finansiering av disse utdanningene.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2017:

«Stortinget gjorde vedtaket i forbindelse med behandlingen av Prop. 84 L (2014–2015) Endringar i privatskolelova mv., jf. Innst 344 L (2014–2015). I Prop. 1 S (2016–2017) for Kunnskapsdepartementet, side 52, blir Stortinget informert om at Kunnskapsdepartementet vurderer forslagene som Utdanningsdirektoratet leverte i september 2016 til ny tilbudsstruktur innenfor fag- og yrkesopplæringen. De små og verneverdige fagene inngår i denne tilbudsstrukturen. Departementet vil sende endringsforslag på høring med sikte på å fastsette en ny tilbudsstruktur for yrkesfagene i 2017. I Innst. 12 S (2016–2017) viser Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen til anbefalingene i rapporten Lenge leve tradisjonshåndverket, som ble utarbeidet av yrkesfaglig utvalg for immateriell kulturarv og verneverdige fag våren 2016. Komiteen skriver at den ser fram til at denne rapporten og anmodningsvedtaket følges opp.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at departementet vil sende endringsforslag på høring med sikte på å fastsette en ny tilbudsstruktur for yrkesfagene i 2017. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

3.5 Olje- og energidepartementet

Vedtak nr. 455, 17. mars 2015

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om virkemidler for å fase ut fossil olje i fjernvarme og gjøre fjernvarme mest mulig ressurseffektiv.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 21. desember 2016:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Representantforslag 21 S (2014–2015) fra stortingsrepresentant Marit Arnstad om bedre energimerking av bygg, jf. Dokument 8:21 S (2014–2015) og Innst. 192 S (2014–2015).

Regjeringen arbeider med utforming av et forslag til forbud mot fyring med fossil olje i boliger og til grunnlast i øvrige bygg i 2020. Regjeringen vurderer om forslaget til forbud også bør omfatte spisslast i alle bygg. Regjeringen ønsker å se anmodningsvedtaket om virkemidler for å fase ut bruken av fossil olje i fjernvarme i sammenheng med anmodningsvedtakene knyttet til forbud mot bruk av fossil olje til oppvarming i bygninger. Stortinget ble informert om dette i Meld. St. 25 (2015–2016) om energipolitikken mot 2030, jf. kap. 15.7 Fjernvarme. Regjeringen vil komme tilbake i statsbudsjettet for 2018 med en orientering om hvordan vedtaket er fulgt opp, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

Energi- og miljøkomiteens flertall hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2016–2017) ingen merknader til oppfølgingen av vedtaket, jf. Innst. 9 S (2016–2017).»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake i statsbudsjettet for 2018 med en orientering om hvordan vedtaket er fulgt opp. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

3.6 Samferdselsdepartementet

Vedtak nr. 582, 2. juni 2015

  1. Stortinget ber regjeringa sjå til at det igangsette arbeidet i Vegdirektoratet om å kartleggje økonomiske og administrative konsekvensar ved ei eventuell nasjonal regulering vedkomande alkolås, blir koordinert godt med norsk deltaking i det pågåande grunnlagsarbeidet for eit eventuelt EU-direktiv knytt til alkolås. Det vert forventa at svaret på det igangsette arbeidet i Vegdirektoratet føreligg innan hausten 2015.

  2. Stortinget ber regjeringa, når svaret på arbeidet da føreligg, å fremje forslag om innføring av alkolås og korleis dette best kan innfasast i køyretøy på veg som driv persontransport mot vederlag.

  3. Stortinget ber regjeringa også vurdere behovet for overgangsordningar eller statlege insentivordningar for å sikre rask og smidig innfasing av alkolås i dei køyretøya som vil bli omfatta av ei regelendring knytt til alkolås.»

Samferdselsdepartementet uttaler i brev 11. januar 2017:

«Dokumenta som ligg til grunn for vedtaket, er representantforslag frå stortingsrepresentantane Hans Fredrik Grøvan, Olaug V. Bollestad, Geir S. Toskedal og Kjell Ingolf Ropstad, jf. Dokument 8:87 S (2014–2015) og Innst. 282 S (2014–2015) om alkolås.

I Meld. St. 15 (2015–2016) er sitert uttale frå Samferdselsdepartementet i brev av 18. januar 2016:

‘Oppfølging av vedtaket er omtalt i del III i Prop. 1 S (2015–2016) for Samferdselsdepartementet. Det blir opplyst at departementet vil som i dag følgje rettsutviklinga i EU på området nøye. Vegdirektoratet er bedt om å utgreie og utarbeide forslag i tråd med vedtaket frå Stortinget, om å innføre alkolås i køyretøy på veg som driv persontransport mot vederlag.

I Innst. 13 S (2015–2016) siterer transport- og kommunikasjonskomiteen oppmodingsvedtaket, men kjem ikkje med ytterlegare merknader.

Utgreiinga frå Vegdirektoratet let seg ikkje gjennomføre innan hausten 2015 slik Stortinget har forventa. Arbeidet er omfattande i omfang og kompleksitet, og har vidtrekkande konsekvensar særleg for transportbransjen. Samferdselsdepartementet har derfor sette det som nødvendig å gi Vegdirektoratet utsett frist til august 2016 for å levere eit samla grunnlagsmateriale til departementet. Etter at Vegdirektoratet har kome med si utgreiing vil departementet leggje opp til ein grundig og open prosess og sende forslaga på høyring. Departementet vil på egna måte kome tilbake til Stortinget med saken.’

I Innst. 246 S (2015–2016) uttaler kontroll- og konstitusjonskomiteen:

‘Komiteen viser til at Samferdselsdepartementet opplyser at det vil komme tilbake til Stortinget med saken. Komiteen avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

Oppfølging av vedtaket er omtalt i pkt. 7.5 i Prop. 1 S (2016–2017) for Samferdselsdepartementet. Det blei opplyst at arbeidet med å greie ut og utarbeide forslag i tråd med vedtaket frå Stortinget om å innføre alkolås i køyretøy på veg som driv persontransport mot vederlag, har vist seg å vere svært omfattande og har teke meir tid enn venta.’

I Innst. 13 S (2016–2017) uttaler transport- og kommunikasjonskomiteen:

‘Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, merker seg at regjeringen i budsjettproposisjonen varsler at arbeidet med oppfølging av vedtak 582 av 2. juni 2015 om alkolås har vist seg å være mer omfattende enn først antatt, og er venter ferdigstilt i 2016. Flertallet merker seg videre at regjeringen deretter vil orientere Stortinget på egnet måte i tråd med Stortingets vedtak, slik det kommer til uttrykk i Innst. 282 (2014–2015).

Utgreiinga er ferdig. Departementet har bedt Vegdirektoratet sende ho på vanleg nasjonal høyring og på EØS-høyring. Samferdselsdepartementet vil deretter kome tilbake til Stortinget.’»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget etter at utredingen har vært på nasjonal høring og EØS-høring. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

4. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Meld. St. 17 (2016–2017) – Anmodnings- og utredningsvedtak i stortingssesjonen 2015–2016 – vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 9. mai 2017

Martin Kolberg

Gunvor Eldegard

leder

ordfører