Innstilling fra næringskomiteen om Endringer i anskaffelsesloven m.m. (retting av feil)

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Ny lov om offentlige anskaffelser ble vedtatt som lov 17. juni 2016 nr. 73. Loven regulerer den fremgangsmåten det offentlige skal følge når de foretar innkjøp av varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider. Loven avløste lov 16. juli 1999 nr. 69 om offentlige anskaffelser. Nærings- og fiskeridepartementet er blitt oppmerksom på to feil som har oppstått i den nye loven. I tillegg foreslås det å oppdatere en henvisning til anskaffelsesloven i offentleglova. Det fremgår klart av Prop. 51 L (2015–2016) punkt 7.6 at anskaffelsesloven § 6 er ment å videreføre gjeldende rett uten materielle endringer. Ved en inkurie er imidlertid de to siste leddene i den tidligere hjemmelsbestemmelsen ikke videreført i ny lov. Det er behov for å endre den nye anskaffelsesloven for å videreføre bestemmelsene om Arbeidstilsynets og Petroleumstilsynets tilsyn med overholdelse av forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, se forslag til § 6 nytt tredje og fjerde ledd.

Det ble 11. mai 2016 fremmet en proposisjon om endringer i yrkestransportloven og anskaffelsesloven, se Prop. 129 L (2015–2016). Formålet var å etablere hjemmel til å vedta en ny forskrift om energi- og miljøkrav ved kjøp av kjøretøy til veitransport. Forskriften skal gjennomføre direktiv 2009/33/EF om det samme. Forslaget ble vedtatt ved lov 16. desember 2016 nr. 103 om endringer i yrkestransportloven og lov om offentlige anskaffelser (forskrift om miljøkrav). Ved en inkurie ble imidlertid den nye lovhjemmelen lagt inn i § 16 i anskaffelsesloven av 1999, som nå er opphevet, og ikke i den nye anskaffelsesloven. Det er behov for å videreføre hjemmelen under ny lov, se forslag til § 16 nytt fjerde ledd.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Laila Davidsen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til Prop. 60 L (2016–2017) om endringer i anskaffelsesloven m.m. (retting av feil), og slutter seg til denne.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i anskaffelsesloven m.m. (retting av feil)

I

I lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd skal § 23 tredje ledd lyde:

Det kan gjerast unntak frå innsyn for tilbod og protokoll etter regelverk som er gitt i medhald av anskaffelsesloven, til valet av leverandør er gjort.

II

I lov 17. juni 2016 nr. 73 om offentlige anskaffelser gjøres følgende endringer:

§ 6 nytt tredje og fjerde ledd skal lyde:

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at forskrift gitt med hjemmel i første og annet ledd blir overholdt. Tilsynet gir de pålegg og treffer de enkeltvedtak som er nødvendige for gjennomføring av forskriften. Arbeidsmiljøloven § 18-5, § 18-6 første, annet, sjette, sjuende og åttende ledd samt §§ 18-7, 18-8 og 18-10 får tilsvarende anvendelse.

Petroleumstilsynet har innenfor sitt myndighetsområde tilsvarende tilsynsansvar og myndighet som nevnt i tredje ledd.

§ 16 nytt fjerde ledd skal lyde:

Departementet kan gi forskrift om at oppdragsgiveren skal stille nærmere bestemte energi- og miljøkrav som har sitt utspring i EØS-avtalen, WTO-avtalen om offentlige innkjøp eller andre internasjonale avtaler som Norge er forpliktet av.

III

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i næringskomiteen, den 7. mars 2017

Geir Pollestad

Odd Omland

leder

ordfører