Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Gunvor Eldegard og lederen Martin Kolberg, fra Høyre, Erik Skutle og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter og Helge Thorheim, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Abid Q. Raja, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, har mottatt en ugradert særskilt melding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste om Etterretningstjenestens rettsgrunnlag for tjenestens overvåkingsvirksomhet.

Komiteen registrerer at utvalget over lengre tid har drøftet betydningen av den faktiske, teknologiske og rettslige utviklingen for tilstrekkeligheten av e-loven som rettslig grunnlag for tjenestens overvåking, og at hensikten med den særskilte meldingen er å melde fra til Stortinget om et mulig behov for lovendring.

En sentral oppgave for EOS-utvalget er å kontrollere at forbudet i e-loven § 4 første ledd overholdes. Bestemmelsen fastslår at E-tjenesten ikke skal overvåke eller på annen fordekt måte innhente informasjon om norske fysiske eller juridiske personer på norsk territorium. Siden e-loven og EOS-kontrolloven ble vedtatt har det imidlertid funnet sted en betydelig endring i trusselbildet og i teknologiske kommunikasjonsmuligheter. Samtidig har det også skjedd en rettslig utvikling, fra menneskerettsloven av 1999 til vedtagelsen av retten til privatliv i Grunnloven i 2014. I tillegg har utvalget sett to konkrete forhold som har ført til avgivelse av den særskilte meldingen: E-tjenestens tilgang til å innhente informasjon fra tele- og datatrafikk inn og ut av Norge, og E-tjenestens søk i lagrede metadata knyttet til norske rettssubjekter i Norge for å finne selektorer.

Komiteen registrerer at utvalget understreker at det ikke har funnet grunn til å rette kritikk mot tjenesten. Komiteen registrerer også at utvalget deler E-tjenestens syn på at regelverket for tjenestens virksomhet må legge til rette både for tjenestens mulighet til effektiv oppgaveløsning og ivaretakelse av sikkerhetshensyn. Komiteen deler utvalgets syn på at det er viktig at EOS-tjenestens hjemler for inngrep er tilstrekkelig klare til å kunne fastslå om tjenesten utfører virksomheten i tråd med lovgivers vilje.

Komiteen mener det er av avgjørende betydning for tilliten til E-tjenesten og faktisk og opplevd trygghet for landet og borgerne, at virkemidler som er forholdsmessige og nødvendige for å utføre tjenestens oppdrag, beskrives gjennom et lovverk som stemmer overens med de utfordringer vi står overfor. Samtidig er det også viktig for å ivareta en demokratisk kontroll av at lovverket blir fulgt, at EOS-utvalget blir gitt tilsvarende justert mulighet for kontroll av virkemiddelbruk.

Komiteen er av den oppfatning at i stedet for å justere enkeltbestemmelser i e-loven, er det mer formålstjenlig at regjeringen, med bakgrunn i de perspektiver som trekkes opp både fra EOS-utvalget og fra E-tjenesten selv, legger frem forslag til en revidert e-lov for stortinget, med vurderinger av EOS-utvalgets mulighet for kontroll.

Komiteen vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til en revidert lov om Etterretningstjenesten.»