Søk

Vedlegg

Vedlegg

Brev fra Nærings- og fiskeridepartementet v/statsråd Monica Mæland til næringskomiteen, datert den 13. oktober 2016

Dokument 8: 110 S (2015-2016) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Else-May Botten, Terje Aasland, Odd Omdal og Tore Hagebakken om opprettelsen av et toppindustrisenter

Jeg viser til brev datert 6.10.2016 hvor Næringskomiteen oversendte Dokument 8:110 S (2015-2016) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Else-May Botten, Terje Aasland, Odd Omdal og Tore Hagebakken om opprettelsen av et toppindustrisenter.

Forslag: "Stortinget ber regjeringen starte et arbeid med å etablere et toppindustrisenter som beskrevet i Dokument 8:110 S (2015-2016) og fremme sak for Stortinget om hvordan et slikt senter kan etableres så raskt som mulig."

Kongsberg Gruppen har sammen med topplederforumet "Rådslaget for Norge 6.0" tatt initiativ til etableringen av et nasjonalt toppindustrisenter. Sammen med ni andre selskaper med norsk forankring har Kongsberg Gruppen satt i gang et forprosjekt som skal se nærmere på hvordan et toppindustrisenter bør innrettes, organiseres og finansieres, og mer konkret hvordan senteret skal utføre sine oppgaver i praksis. Dette forprosjektet startet opp i slutten av august i år, og arbeidet skal etter planen sluttføres rundt februar 2017. Forprosjektet har som utgangspunkt at toppindustrisenteret skal konsentrere seg om digitalisering og da særskilt til det som gjelder plattformer, forretningsmodeller, kompetanse og forretningsideer.

Jeg mener at toppindustrisenteret kan bli et næringspolitisk viktig initiativ. Etter søknad fra Kongsberg Gruppen besluttet jeg derfor i august 2016 å støtte forprosjektet finansielt med 300 000 kroner, tilsvarende de finansielle enkeltbidragene som de ti private selskapene har gitt. Nærings- og fiskeridepartementet er ikke en del av prosjektgruppen, men har løpende kontakt med prosjektgruppen ved behov.

Det er enkelt å slutte seg til intensjonen som ligger til grunn for senteretableringen, om å samle og forsterke norske kompetansemiljøer i næringsliv og forskning for å bidra til at næringslivet klarer å utnytte de muligheter som digitalisering innebærer. Per i dag er det imidlertid ikke klart hvordan et slikt senter skal organiseres og fungere i praksis. Det er ikke klargjort hvilken rolle senteret skal ha overfor virkemiddelapparatet og øvrige elementer i det norske innovasjonssystemet, eller hvilket behov som ligger til grunn for en eventuell statlig medvirkning til senteret. Det er videre nødvendig å avklare eventuelle konkurranserettslige og statsstøtterettslige forhold. Disse elementene er blant de forhold som forsøksprosjektet skal vurdere nærmere.

Forprosjektet er etter mitt syn et nødvendig grunnlag for at regjeringen skal kunne ta reell stilling til om og eventuelt på hvilken måte det offentlige skal støtte et toppindustrisenter. Jeg har forstått det slik også de private deltakerne vil se an forprosjektets arbeid før de tar stilling til å forplikte seg videre i prosjektet. På denne bakgrunn ser jeg det ikke som hensiktsmessig å fremme en sak til Stortinget allerede nå om statlig støtte til etablering av et toppindustrisenter.