Vedlegg 1
Jeg viser til brev av 28. april d.å. fra Stortingets helse- og omsorgskomité, hvor det bes om min uttalelse til Dokument 8:83 S (2015-2016) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Tove Karoline Knutsen, Torgeir Micaelsen, Ingvild Kjerkol, Ruth Grung og Freddy de Ruiter om å utarbeide en nasjonal strategi for god ernæring for eldre som mottar omsorgstjenester i sykehjem og hjemmetjeneste.
Representantforslaget lyder som følger:
1. Stortinget ber regjeringen legge fram en helhetlig nasjonal strategi for godt kosthold og sunn ernæring hos eldre som mottar tjenester i sykehjem og hjemmetjeneste, med forslag til konkrete målrettede tiltak.
2. Stortinget ber regjeringen skaffe oversikt over ernæringsstatus hos eldre som mottar kommunale omsorgstjenester, for herigjennom å kunne motvirke under- og feilernæring hos denne gruppen.
Jeg er enig med representantene i at mat og måltider for eldre er en viktig del av den kommunale omsorgstjenestens oppdrag. Mat har stor betydning for opplevelsen av livskvalitet og god helse, og for evnen til å utføre dagligdagse aktiviteter. Undernæring øker risikoen for komplikasjoner, svekker motstandskraften, forverrer fysisk og kognitiv funksjon, forsinker rekonvalesens og gir økt dødelighet.
Mat og måltider handler i tillegg om smak, lukt og opplevelser, kultur, tradisjon og identitet, og det er ofte selskap og fellesskap med andre. Regjeringen legger vekt på kultur, aktivitet og trivsel som helt sentrale elementer i et helhetlig omsorgstilbud.
Jeg mener at arbeidet med å sikre god ernæring for eldre som mottar omsorgstjenester i sykehjem og hjemmetjenester i vesentlig grad handler om kompetanse og kunnskap, men også om gode prosedyrer og verktøy. Det er iverksatt flere tiltak for å støtte kommunene i deres arbeid for å sikre godt kosthold og sunn ernæring hos eldre som mottar tjenester i sykehjem og hjemmetjeneste, og undersøkelser og tilsynserfaringer viser at det har skjedd forbedringer på disse områdene de senere årene.
Helsedirektoratet har anbefalinger for hva som regnes for god kvalitet på kostholdet gjennom Veileder for ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten (Kosthåndboken). For å få til en dagsmeny av tilstrekkelig kvalitet som tilfredsstiller kosthåndbokens anbefalinger, er det ifølge Helsedirektoratet mulig å få til dette med et stramt matbudsjett. Da handler det mer om kompetanse om kosthold, kunnskaper om mat som er både billig og sunn, interesse for temaet, og prioriteringer på hva man vil legge vekt på. Produksjonsmetoder, som representantene er opptatt av, er også tema i veilederen.
I kartleggingen foretatt av Forbrukerrådet som representantene viser til, fremkom det at Orkdal sykehjem brukte minst penger på mat per beboer per dag, 42 kroner i råvarer. For dette beløpet har lederen for Orkdal sykehjem uttalt at de gir fem måltider per dag, alltid to-retters meny til middag med variert og tradisjonell mat, har eget kjøkken og lite svinn på maten, har ernæringsplaner og forebygger mot underernæring.
Høgskolen i Østfold har siden 2007 gjennomført flere spørreundersøkelse om mat og måltider i pleie- og omsorgstjenesten på oppdrag fra Helsedirektoratet. Den siste landsomfattende spørreundersøkelsen om mat og måltider i sykehjem blant ledere og helsepersonell i 2015, viser at det har skjedd en forbedring i sykehjemmene sammenlignet med 2007, men at det fortsatt er bare omlag halvparten av helsepersonellet som rapporterer at de har skriftlige prosedyrer for ernæringsstatus og veiing. Både ledere og helsepersonell rapporterer også i 2015 at de har behov for mer kunnskap om ernæringsarbeid, og særlig hvordan man kartlegger og følger opp ernæringsstatus.
Statens helsetilsyn hadde fra 2009 til 2012 en nasjonal satsing på tilsyn med tjenester til eldre. Tilsynet viste at to av tre sykehjem hadde avvik på ernæringsområdet. Gledelig nok har tilsynet virket bevisstgjørende og gitt impulser til forbedrings- og endringsarbeid, og en oppfølgingsrapport i 2013 viste at prosedyrer og oppfølging av ernæring på sykehjemmene har blitt bedre.
Denne regjeringen satser mye på kompetanse og kunnskap. Vi har lagt fram en egen plan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling i de kommunale helse- og omsorgstjenestene; Kompetanseløft 2020. Formålet med planen er å bidra til en faglig sterk tjeneste, og å bidra til å sikre at den kommunale helse- og omsorgstjenesten har tilstrekkelig kompetanse. Vi vil blant annet styrke grunn-, videre,- og etterutdanningstilbudet til ansatte i helse- og omsorgstjenestene og bidra til økt klinisk kompetanse. Videre har vi økt støtten til lederopplæring. Bedre ledelse er viktig for sikre god kvalitet på tjenestene generelt og innenfor ernæring spesielt.
Det kommunale kompetanse- og innovasjonstilskuddet innenfor helse- og omsorgstjenesten ble i 2016 styrket for å gi kommunene anledning til å sette i verk kompetanse-, innovasjons- og utviklingsarbeid også innenfor ernæringsområdet. Tilskuddet forvaltes av fylkesmannsembetene. Fylkesmannen er en viktig pådriver for godt ernæringsarbeid i kommunene og tar blant annet initiativ til kurs og seminarer rundt god ernæringspraksis.
Den nasjonale satsingen på å styrke ernæringskompetansen i omsorgstjenesten som representantene viser til ble avsluttet i 2015. Satsingen har finansiert arbeidet med retningslinjer og Kosthåndboken, og kartlegginger av ernæringsarbeidet i kommunene. Gjennom en tilskuddsordning har satsingen i tillegg bidratt til utvikling av ulike kompetansehevende tiltak i kommunene, som e-læringskurs, opplæringspakker og veiledere. Disse er nå i ferd med å spres til andre kommuner.
Ernæring inngår også som nytt innsatsområde i det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet "I trygge hender" fra 2016. I regi programmet utarbeides tiltakspakker på områder med behov for forbedring av pasientsikkerheten. Arbeidet med å utarbeide konkret tiltakspakke på ernæring, basert på Helsedirektoratets veileder er igangsatt. Etter at tiltakspakken er pilotert arrangeres læringsnettverk for å spre og implementere tiltakspakken.
Helse- og omsorgsdepartementet samarbeider tett med Landbruks- og matdepartementet. Landbruks og matdepartementet har de siste fire årene iverksatt ulike inspirasjonskurs om mat og måltider rettet mot ansatte som arbeider i sykehjem. Også ansatte i hjemmetjenesten har deltatt på kurs, konferanser og/eller konkurranser. Gjennom bruk av trygge, gode råvarer er målet at det skal serveres smakfull, riktig tilpasset mat og måltider ofte nok, til alle som bor på sykehjem. I tillegg til selve maten, er hvordan den serveres, omgivelser, tid for personale til å være til stede under middagen og porsjonsstørrelse viktige aspekter som har betydning for å forebygge feil- og underernæring.
I konkurransen Gylne måltidsøyeblikk 2015 var det oppmerksomhet om mat og spisebord/spisesal. Landbruk- og matdepartementet fikk god hjelp til gjennomføring av konkurransen av fylkesmannsembetene. Resultatene vil presenteres i en bok som vil bli sendt til alle landets sykehjem våren 2017. I 2016 handler konkurransen Gylne Måltidsøyeblikk om brukermedvirkning og organiseres sammen med Forbrukerrådet.
Landbruk- og matdepartementet er kjent med at norsk næringsmiddelindustri har stadig større interesse i å utvikle mat og måltidsløsninger tilpasset ulike befolkningsgrupper med ulike helsemessige behov og ønsker. Blant annet har Haukeland sykehus, Bergen kommune og TINE i samarbeid utviklet melkeproduktet E+ som nå kommer mange til gode som ekstra mellommåltid.
Ved behandling av Folkehelsemeldingen Meld. St. 19 (2014-2015) Mestring og muligheter fattet Stortinget vedtak om en ny helhetlig handlingsplan med konkrete tiltak for å fremme sunt kosthold i hele befolkningen. Barn, unge og eldre vil være prioriterte målgrupper i planen. Helse- og omsorgsdepartementet koordinerer arbeidet med planen, som involverer flere departementer. Det tas sikte på at arbeidet med handlingsplanen vil ferdigstilles i 2017.
Jeg mener det derfor ikke er behov for å lage en helhetlig nasjonal strategi for godt kosthold og sunn ernæring hos eldre som mottar tjenester i sykehjem og hjemmetjeneste.
Det er viktig å få økt kunnskap om ernæringssituasjonen blant personer mottar kommunale helse- og omsorgstjenester. Helsedirektoratet arbeider derfor med å utvikle kvalitetsindikatorer på ernæring i omsorgstjenesten. Helsedirektoratet har kartlagt hvilke data som må samles inn for å utvikle indikatorene, og det tilrettelegges for at noe av dette samles inn gjennom IPLOS. Rapporteringen av data starter i 2016, og indikatorer innfor disse områdene vil publiseres i 2017. Indikatorene vil blant annet vise hvor mange som er vurdert for ernæringsstatus ved ankomst til sykehjem eller ved vedtak om hjemmesykepleie, andelen som er vurdert å være i ernæringsmessig risiko, og andelen av de som er i ernæringsmessig risiko som har fått tiltak. Videre har Helsedirektoratet besluttet å revidere retningslinjer for å forebygge og behandler underernæring.