Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Per Rune Henriksen, Anna Ljunggren, Audun Otterstad og Terje Aasland, fra Høyre, Tina Bru, Odd Henriksen, Eirik Milde og Torhild Aarbergsbotten, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Øyvind Korsberg, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heikki Eidsvoll Holmås, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til representantforslag om ulveforvaltning, Dokument 8:121 S (2014–2015).
Komiteen viser til at behandlingen av forslaget ble utsatt i påvente av at regjeringen la frem en stortingsmelding om forvaltning av ulv. Regjeringen la frem Meld. St. 21 (2015–2016) Ulv i norsk natur. Bestandsmål for ulv og ulvesone, i statsråd 18. mars 2016.
Komiteen viser til behandlingen av Meld. St. 21 (2015–2016) og de respektive partienes merknader i Innst. 330 S (2015–2016).
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, viser til behandlingen av Meld. St. 21 (2015–2016) og til Innst. 330 S (2015–2016), hvor det er inngått forlik mellom partiene Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti om fremtidig forvaltning av ulv i Norge.
Flertallet viser til forliket som blant annet innebærer følgende:
Område 2, 3 og 7 i dagens ulvesone skal tas ut, for øvrig skal ulvesonen videreføres som i dag.
Bestandsmålet for ulv i Norge skal være 4–6 ynglinger per år, hvorav 3 skal være helnorske ynglinger, også ynglinger utenfor ulvesonen teller med. Ynglinger i grenserevir skal telle med på en faktor på 0,5.
Stortinget ber regjeringen utrede mulige økonomiske ordninger for tap av eventuelle rettigheter eller belastninger innenfor ulvesonen, og viser til ulvesoneutvalgets forslag knyttet til dette spørsmålet.
Stortinget ber regjeringen legge frem en sak hvor man vurderer mulige ordninger for midler til kommuner med ynglinger innenfor ulvesonen.
Stortinget ber regjeringen vurdere å tillate lik jakttid i og utenfor ulvesonen.
Stortinget ber regjeringen bestille en ny, uavhengig utredning av den genetiske opprinnelsen til ulvestammen i Norge.
Flertallet viser til at det legges opp til en videreføring av prinsippet om at regional forvaltning har myndighet til å fatte vedtak om uttak når bestandsmålet for ulv er nådd, mens Miljødirektoratet er eneste myndighet som kan vurdere felling også når bestanden er under bestandsmålet.
Flertallet viser til at det legges opp til en overføring av myndighet til å fatte vedtak som berører grenserevir, fra Miljødirektoratet til nemndene, og at det utarbeides retningslinjer for dialog/samarbeid med svenske myndigheter om forvaltningen av disse.
Flertallet viser for øvrig til de respektive partiers merknader slik de fremkommer i Innst. 330 S (2015–2016).
Komiteens medlemmer fra Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til partienes merknader og forslag i Innst. 330 S (2015–2016).
Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til de merknader og forslag (nr. 7–15) partiet har fremmet i Innst. 330 S (2015–2016).