Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Anmodningsvedtak i stortingssesjonen 2014–2015

«Stortinget ber regjeringen vurdere å fremme forslag for Stortinget om at alle barn skal tilbys en egen samtaletime hos familievernet når foreldrene er inne til mekling etter samlivsbrudd.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 5. januar 2016:

«I BLDs Prop. 1 S (2015–2016), punkt 3.9 og under Programkategori 11.10, side 85, er det redegjort for arbeidet med å gi flere barn tilbud om samtale i forbindelse med mekling. Det varsles at BLD i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familieetaten utreder hvordan barns mulighet for å bli hørt ved samlivsbrudd skal styrkes. Departementet vil komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte.

I Innst. 14 S (2015–2016) fra familie- og kulturkomiteen side 43 uttaler komiteen følgende:

'Barn har rett til å bli hørt etter barneloven, Barnekonvensjonen og Grunnloven. Barn skal få uttale seg og få sin mening vektlagt. Komiteen vil peke på at det er satt av midler for å øke antall barn som får tilbud om å møte til samtale i forbindelse med mekling ved foreldrenes samlivsbrudd, og mener det er viktig at meklingsinstansen gjør foreldrene oppmerksomme på barnets rett til å bli hørt.'

BLD vil følge opp komiteens merknad i styringsdialogen med Bufdir.»

Komiteen merker seg at det varsles at BLD i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familieetaten utreder hvordan barns mulighet for å bli hørt ved samlivsbrudd skal styrkes, og at departementet vil komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte. Komiteen avventer dette før anmodningsvedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen vurdere om opplysningsplikten og taushetsplikten i tilstrekkelig grad åpner for nødvendig informasjonsinnhenting i saker etter § 4-4, eller om det bør gjøres endringer i lovverket, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet uttaler i brev 5. januar 2016:

«I BLDs Prop. 1 S (2015–2016), punkt 3.12 beskrives oppfølgingen av vedtaket. Det informeres her om at departementet har igangsatt et arbeid for å vurdere om opplysningsplikten og taushetsplikten i tilstrekkelig grad åpner for nødvendig innhenting av informasjon i saker etter barnevernloven § 4-4, eller om det bør gjøres endringer i lovverket. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Komiteen har ikke hatt kommentarer til denne omtalen.»

Komiteen merker seg at departementet har igangsatt et arbeid for å vurdere om opplysningsplikten og taushetsplikten i tilstrekkelig grad åpner for nødvendig innhenting av informasjon i saker etter barnevernloven § 4-4, eller om det bør gjøres endringer i lovverket. Komiteen vil avvente dette arbeidet før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte legge til rette for at alle selskaper som driver transportvirksomhet i Norge, svarer merverdiavgift til den norske staten etter norske regler.»

Finansdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Finansdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016), del II under kap. 1600 Finansdepartementet, avsnittet Budsjett 2016, uttalt at en i utgangspunktet mener gjeldende merverdiavgiftsregler er godt tilpasset utviklingen i transportbransjen. Merverdiavgiftsregelverket er i utgangspunktet nøytralt ved at norske og utenlandske selskaper må følge de samme reglene, ved både innenlandsk og internasjonal transport. Departementet vil undersøke nærmere om det finnes egnede måter å utvikle merverdiavgiftsregelverket på og komme tilbake til Stortinget når det er gjort nærmere utredninger.»

Komiteen har merket seg at Finansdepartementet vil undersøke nærmere om det finnes egnede måter å utvikle merverdiavgiftsregelverket på og komme tilbake til Stortinget når det er gjort nærmere utredninger. Komiteen vil avvente dette før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte legge til rette for at skattemyndighetene intensiverer kontrollen med transportnæringen for å hindre skatteunndragelser og ytterligere konkurransevridning til fordel for utenlandske transportører.»

Finansdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Finansdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016), del I punkt 4.4, orientert Stortinget om at departementet innenfor sitt ansvarsområde, i samarbeid med Skatteetaten, vil fortsette arbeidet med å finne løsninger for å bedre kontrollen med transportnæringen, i tråd med Stortingets anmodningsvedtak. Her ble det videre fremholdt at det med grunnlag i rapporten «Kabotasje på veg i Norge», som ble levert til samferdselsministeren i mars 2014, er nedsatt en samarbeidsgruppe som er ledet av Vegdirektoratet og har deltakere fra Politiet, Arbeidstilsynet, Tolldirektoratet og Skattedirektoratet. I denne sammenheng vil det også kunne bli aktuelt for Finansdepartementet, i samråd med Samferdselsdepartementet, å gi denne gruppen i oppdrag å vurdere ulike tiltak som kan bidra til å intensivere kontrollen av transportnæringen. Departementet vil på denne bakgrunn komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen har merket seg at Finansdepartementet på bakgrunn av at det er nedsatt en samarbeidsgruppe, og at det i denne sammenheng vil kunne bli aktuelt for Finansdepartementet i samråd med Samferdselsdepartementet å gi denne gruppen i oppdrag å vurdere ulike tiltak som kan bidra til å intensivere kontrollen av transportnæringen, vil komme tilbake til oppfølgingen av anmodningsvedtaket. Komiteen vil avvente dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om et norsk offentlig eierskapsregister for å sikre åpenhet om eierskap i norske selskap og styrke innsatsen mot skattekriminalitet, korrupsjon og hvitvasking. Et slikt register må følge opp Financial Action Task Forces anbefalinger fra 2012 om internasjonale standarder for bekjempelse av hvitvasking og bekjempelse av terrorfinansiering og spredning, og registeret må også følge opp EU-reguleringen på dette området.»

Finansdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Finansdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016), del I punkt 4.6, orientert Stortinget om at regjeringen 6. februar 2015 nedsatte et hvitvaskingslovutvalg som blant annet har fått i mandat å vurdere nødvendige endringer i hvitvaskingsregelverket for å følge opp FATFs anbefalinger og kommende EØS-regler som svarer til EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv. En vurdering av hvordan informasjon om reelt eierskap skal kunne gjøres tilgjengelig i et offentlig register, inngår i utvalgets andre delutredning, som skal leveres i august 2016. Departementet vil på denne bakgrunn komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen har merket seg at Finansdepartementet vil komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket på bakgrunn av at det er nedsatt et hvitvaskingslovutvalg som blant annet skal vurdere hvordan informasjon om reelt eierskap skal kunne gjøres tilgjengelig i et offentlig register. Komiteen avventer dette før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå effekten av forskriften for LLR-rapportering målt mot Stortingets målsetting om å synliggjøre uønsket skattetilpasning og sikre at relevante opplysninger knyttet til LLR-rapporteringen fra datterselskaper og støttefunksjoner i tredjeland fremkommer i regnskapet. Stortinget ber regjeringen også vurdere hvordan det kan etableres et tilsyn med rapporteringspliktige etter LLR-regelverket.»

Finansdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Finansdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016), del I punkt 4.7, orientert Stortinget om videre arbeid med saken. Det er blant annet vist til at regjeringen vil søke å få målt effekten av LLR-forskriften, målt opp mot Stortingets målsetting om å synliggjøre uønsket skattetilpasning, i forbindelse med den evalueringen som er varslet i Prop. 1 LS (2013–2014). Videre vil regjeringen få utredet hvordan relevante opplysninger knyttet til LLR-rapporteringen fra datterselskap og støttefunksjoner i tredjeland, skal kunne framkomme i regnskapet, samt mulige tilsynsordninger, med sikte på å legge frem nødvendige regelendringer i løpet av 2016. Departementet vil på denne bakgrunn komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen viser til at finanskomiteen i sitt brev til komiteen av 1. april 2016 har uttalt følgende om vedtaket:

«Stortinget vedtok 5. desember 2013, etter forslag fra regjeringen Stoltenberg II i Prop. 1 LS (2013–2014) side 256 flg., lovregler som innebærer at nærmere angitte foretak som driver virksomhet innen utvinningsindustrien og/eller skogsdrift innen ikke-beplantet skog, skal utarbeide og offentliggjøre en årlig rapport om sin virksomhet på land- og prosjektnivå, såkalt land-for-landrapportering.

Ved behandlingen av lovforslaget anmodet det borgerlige flertallet, etter forslag fra KrF og Venstre, regjeringen om å «sikre at det i regelverket om land-for-land rapportering innarbeides mål om å synliggjøre uønsket skattetilpasning», jf. Innst. 4 L (2013–2014) side 34. Anmodningen fikk støtte av alle partier i Stortinget, jf. også en samlet finanskomité i Innst. 2 S (2013–2014) side 23. Finansdepartementet vedtok forskrift om land-forland-rapportering (LLR) som ble fastsatt 20. desember 2013.

Fra sivilsamfunnet har det vært stilt spørsmål ved om forskriftskravene som fastsatt av Finansdepartementet 20. desember 2013 har vært tilstrekkelig for å synliggjøre uønsket skattetilpasning. På denne bakgrunn anmodet Stortinget1 ved vedtak 19. juni 2015 regjeringen om å gjennomgå effekten av forskriften om LLR målt mot Stortingets målsetting om å synliggjøre uønsket skattetilpasning og sikre at relevante opplysninger knyttet til LLR fra datterselskaper og støttefunksjoner i tredjeland fremkommer i regnskapet. Stortinget ba også regjeringen vurdere hvordan det kan etableres et tilsyn med rapporteringspliktige etter LLR-regelverket.

Selv om finanskomiteen anerkjenner at det er krevende å vurdere ytterligere krav til fyllestgjørende informasjon som kan synliggjøre uønsket skattetilpasning, også sett i lys av og de ytterligere økonomiske og administrative kostnader dette vil påfører de rapporteringspliktige, ønsker komiteen å gi uttrykk for betydningen av fortsatt rask fremdrift knyttet til arbeidet med å få enda større åpenhet knyttet til kapitalstrømmer i det internasjonale kapitalmarkedet.

Finanskomiteen anser at krav om land-for-land-rapportering er et viktig bidrag i denne sammenheng, og mener at regjeringen bør gi dette arbeidet prioritet.

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i finanskomiteens brev av 1. april 2016 og avventer at departementet som varslet vil komme tilbake til oppfølgingen av vedtaket.

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig lage retningslinjer for hvordan lokalt ansatte tolker/personell skal ivaretas i forbindelse med utenlandsoperasjoner.»

Forsvarsdepartementet uttaler i brev 15. desember 2015:

«Forsvarsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) gitt en nærmere orientering om arbeidet med utvikling og implementering av retningslinjer for ansettelse av lokalt personell i utenlandsoperasjoner. Stortinget hadde ingen kommentarer til dette ved behandlingen av Innst. 7 S (2015–2016).»

Komiteen viser til at utenriks- og forsvarskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 30. mars 2016 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Vedtak nr. 419, 17. februar 2015 gjelder retningslinjer for hvordan lokalt personell skal ivaretas i forbindelse med utenlandsoperasjoner. Forsvarsdepartementet viser i brev av 15. desember 2015 til at departementet har orientert om arbeidet med utvikling og implementering av slike retningslinjer i Prop. 1 S (2015-2016). Komiteen anser på denne bakgrunn av dette at vedtak nr. 419, 17. februar 2015 er fulgt opp i tråd med forutsetningene.»

Komiteen anser dermed at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen legge fram en helhetlig utredning om taxfree-ordningen i inneværende stortingsperiode, inkludert en gjennomgang av de sosialpolitiske perspektivene.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet vil komme nærmere tilbake til hvordan Stortingets vedtak skal følges opp.»

Komiteen viser til at Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at departementet vil komme nærmere tilbake til hvordan Stortingets vedtak skal følges opp. Komiteen avventer dette før vedtaket utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen snarest innføre krav om diagnosekoder ved forskrivning av antibiotika på alle typer resepter, på en måte som ivaretar personvernet.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2015–2016) for budsjetterminen 2016 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 14.

Helsedirektoratet har vurdert mulige løsninger for å kunne innføre krav om diagnosekoder på alle antibiotikaresepter. Helse- og omsorgsdepartementet vil på egnet måte komme tilbake til Stortinget med en redegjørelse for videre oppfølging av saken.»

Komiteen merker seg at Helse- og omsorgsdepartementet på egnet måte kommer tilbake til Stortinget med en redegjørelse for videre oppfølging av saken. Komiteen avventer redegjørelsen før vedtaket utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endring av helse- og omsorgstjenesteloven som fastsetter en plikt for kommunene til å tilby et dagaktivitetstilbud til hjemmeboende personer med demens, gjeldende fra 1. januar 2020.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Helse- og omsorgsdepartementet viser til omtale i Prop. 1 S (2015–2016) for budsjetterminen 2016 for Helse- og omsorgsdepartementet, kapittel 14.

Regjeringen vil fremme forslag til endring av helse- og omsorgstjenesteloven som fastsetter en plikt for kommunene til å tilby et dagaktivitetstilbud til hjemmeboende personer med demens, gjeldende fra 1. januar 2020.»

Komiteen avventer fremleggelsen av forslag til endring av helse- og omsorgstjenesteloven før vedtaket utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringa gjennomføre en helhetlig offentlig utredning (NOU) av palliasjonsfeltet, med bredt sammensatt representasjon fra ulike fagmiljøer, og hvor barnepalliasjon er en del av arbeidet.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Regjeringen vil komme tilbake til hvordan Stortingets vedtak skal følges opp.»

Komiteen har merket seg at Helse- og omsorgsdepartementet vil komme tilbake til hvordan Stortingets vedtak skal følges opp. Komiteenavventer departementets oppfølging før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen fremme sak om foreldelsesregler for forsettlige handlinger som har døden til følge.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket fremgår av Dok. 8:4 L (2014–2015) og Innst. 172 L (2014–2015).

Justis- og beredskapsdepartementet vil sende på høring forslag til endringer i foreldelsesreglene for forsettlige handlinger med døden til følge. Det tas sikte på å sende saken på høring våren 2016.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 side 224 orientert om oppfølgningen av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2015–2016) ingen merknader til oppfølgingen.»

Komiteenhar merket seg at Justis- og beredskapsdepartementet viser til at det tas sikte på å sende saken på høring våren 2016. Komiteen merker seg at saken ennå ikke er sendt på høring, og kan således ikke utkvittere vedtaket.

«Stortinget ber regjeringen evaluere de siste måneders praksis med bevæpning.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket fremgår av Dok. 8:34 S (2014–2015) og Innst. 235 S (2014–2015).

Regjeringen vil sette ned et utvalg som på en systematisk og kunnskapsbasert måte skal utrede en fremtidig bevæpningsmodell for norsk politi. Utvalget skal i tillegg evaluere erfaringene med den midlertidige bevæpningen samt evaluere ordningen med fremskutt lagring av enhånds- og tohåndsvåpen i politiets kjøretøy.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 side 225 orientert om siste måneders praksis med bevæpning. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2015–2016) ingen merknader til oppfølgningen av vedtaket.»

Komiteen har merket seg at regjeringen vil nedsette et utvalg som blant annet skal evaluere erfaringene med den midlertidige bevæpningen. Komiteen avventer evalueringen før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre en sammenstilling av bruken og erfaringer med henholdsvis Narkotikaprogram med domstolskontroll, ruskontrakter i kommuner og politidistriktene, og bruken av konfliktråd i friomsorgen med tanke på videre utvikling av behandlingsrettede kontrakter som alternativ til tradisjonell soning for ruspasienter.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket fremgår av Dok. 8:64 S (2014–2015) Innst. 278 S (2014–2015).

Regjeringen vil komme tilbake med en rapportering om saken i Prop. 1 S (2016–2017).

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 s. 225 orientert om oppfølging av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2015–2016) ingen merknader til oppfølgningen av vedtaket.»

Komiteen avventer at regjeringen kommer tilbake med en rapportering om saken i Prop. 1 S (2016–2017) før vedtaket utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen om å fremme en sak for Stortinget med en opptrappingsplan for kriminalomsorgen innen våren 2016. Denne opptrappingsplanen må inneholde en konkret og realistisk plan for utbygging av norsk fengselskapasitet, samt utfasing av eldre og ufunksjonelle fengselsbygg, slik at dagens kapasitetsutfordringer løses i overenstemmelse med utfordringene skissert i Meld. St. 12 (2014–2015), tilsvarende minimum netto 500 nye plasser, innen utgangen av 2020.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket fremgår av Innst. 305 S (2014–2015).

Arbeidet med opptrappingsplanen for kriminalomsorgen pågår. Konseptvalgutredning for straffegjennomføringskapasiteten på Østlandet og allerede kvalitetssikret konseptvalgutredning for Agder-fylkene vil inngå i arbeidet. Justis- og beredskapsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte i løpet av vårsesjonen 2016.

Justiskomiteens flertall har i Innst. 6 S (2015–2016) vist til Innst. 305 S (2014–2015) Utviklingsplan for kapasitet i kriminalomsorgen, hvor Stortinget ba regjeringen om innen våren 2016 å fremme sak for Stortinget med en opptrappingsplan for kriminalomsorgen for å sikre 500 netto nye soningsplasser i Norge innen 2020. Flertallet pekte på en rekke fengsler som skal bygges ut og at flertallet ser videre frem til behandlingen av saken der Stortinget blir fremlagt et godt beslutningsgrunnlag for de konkrete prosjektene.»

Komiteen viser til at arbeidet med opptrappingsplanen for kriminalomsorgen pågår og avventer mer konkret oppfølging før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det etableres et pilotprosjekt med bruk av velferdsobligasjoner (SIB) som modell. Dette for å sikre bedre forebygging av og mindre tilbakefall til kriminalitet i aldersgruppen 18–30 år.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket fremgår av Innst. 305 S (2014–2015).

Regjeringen vil komme tilbake med rapportering om saken i Prop. 1 S (2016–2017).

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 s. 226 orientert om ovennevnte oppfølging av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2015–2016) ingen merknader til dette prosjektet konkret, men ber Justis- og beredskapsdepartementet koordinere innsatsen på området med Arbeids- og sosialdepartementet.»

Komiteen har merket seg at Justis- og beredskapsdepartementet vil komme tilbake med rapportering om saken i Prop. 1 S (2016–2017) og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om oppheving av juryordningen og erstatte den med meddomsrett, hvor lekmannselementet fremdeles skal stå sterkt og rettens avgjørelser skal begrunnes.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for Stortingets vedtak fremgår av Dok. 8:43 S (2014–2015) og Innst. 330 S (2014–2015).

Anmodningsvedtaket om oppheving av juryordningen vil bli behandlet i forbindelse med Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med proposisjon som følger opp NOU 2011: 13 Juryutvalget.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 side 227 orientert om oppfølgningen av vedtaket knyttet til juryordningen. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2015–2016) ingen merknader til oppfølgningen av vedtaket.»

Komiteen har merket seg at anmodningsvedtaket vil bli behandlet i forbindelse med Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med proposisjon som følger opp NOU 2011:13 Juryutvalget, og avventer dette før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om en forpliktende og helhetlig opptrappingsplan som skal redusere forekomsten av vold i nære relasjoner samt styrke ivaretakelsen av barn utsatt for vold og overgrep, etter modell av opptrappingsplanen for psykisk helse. Planen må sikre en tverrfaglig bredde i tiltakene, god samordning, samt en langsiktig forpliktelse til økt finansiering og øremerkede midler.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket fremgår av Dok. 8:54 S (2014–2015) og Innst. 315 S (2014–2015).

'For å sikre at arbeidet er godt fundert og at nødvendige utredninger kan finne sted, vil regjeringen fremme opptrappingsplanen høsten 2016. Selv om opptrappingsplanen kan bygge på eksisterende arbeid og planer, er det nødvendig å innhente ytterligere informasjon og iverksette utredninger på enkelte områder.

Arbeidet med opptrappingsplanen er godt i gang. I løpet av høsten 2015 ble det gjennomført innspillsmøter med frivillige organisasjoner og fagekspertise på område for å sikre en bredest mulig tilnærming. Arbeidet koordineres fra Barne‑, likestillings- og inkluderingsdepartementet i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet. I forbindelse med revidert budsjett for 2016 vil regjeringen beskrive prosessen som skal lede fram til opptrappingsplanen.

Departementene jobber ellers fortløpende med å følge opp tiltaksplanen for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom (2014–2017) og handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2014–2017) som opptrappingsplanen skal bygge på.'

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 side 227 orientert om oppfølgningen av vedtaket. Komiteen viser i innstillingen til Stortingets enstemmige vedtak våren 2015 om en helhetlig opptrappingsplan for å bekjempe vold mot barn. Komiteen understreker hvor viktig denne planen blir, og ser frem til at den kommer, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2016. Komiteen viser til Innst. 315 S (2014–2015) hvor en enstemmig komité påpekte følgende:

'Komiteen understreker behovet for en helhetlig og langvarig satsing på permanente og tverrfaglige tiltak i helse-, familie- og justissektorene. Komiteen er enig med forslagsstillerne og mener det er behov for en opptrappingsplan som skal redusere forekomsten av vold i nære relasjoner, samt styrke ivaretakelsen av barn utsatt for vold og overgrep. Komiteen ber regjeringen fremme en opptrappingsplan med konkrete tiltak og som innebærer langsiktige planer med økonomiske forpliktelser over flere år, herunder øremerkede midler for å styrke tilbudet til barn som lever med vold. Opptrappingsplanen bør ha som siktemål å legge grunnlaget for en utbedring av bristene som forekommer i alle ledd. Opptrappingsplanen må legge opp til en styrking av alle ledd i tiltakskjeden. Målet er å skape et helhetlig og sammenhengende nettverk, der brukerperspektivet hele tiden skal stå i fokus. Et viktig siktemål med planen, er å legge til rette for en planmessig utbygging av tilbudet til barn som lever med vold. Skal dette lykkes må de økonomiske rammebetingelsene for alle involverte instanser, være forutsigbare. Komiteen vil understreke at det er nødvendig med gode evalueringer og justeringer underveis i planperioden for å sikre at tiltakene oppnår formålet. Komiteen vil videre understreke at opptrappingsplanen skal inneholde en tverrfaglig bredde i tiltakene. Komiteen mener regjeringens tiltaksplan ‘En god barndom varer livet ut’ danner et godt utgangspunkt for opptrappingsplanen, i tillegg til forslagene fremmet i denne innstillingen. Komiteen viser til at det for å sikre en helhetlig plan er en forutsetning at det er god samordning mellom tiltakene. I dette ligger det at ansvaret må tydeliggjøres, slik at man hindrer ansvarspulverisering. I tillegg må det utredes nærmere hvordan både offentlige og andre aktører kan jobbe bedre sammen for å gi et best mulig tilbud til barn som utsettes for vold og overgrep. Komiteen vil understreke at det er helt avgjørende at tiltakene som iverksettes og utvides blir gitt en langsiktig forpliktelse til økt finansiering og målretting av midler. For å sikre faktisk gjennomføring og langsiktige tiltak, er det avgjørende at tiltakene blir fulgt opp med friske og målrettede midler. Komiteen mener opptrappingsplanen bør gjennomføres etter modell av opptrappingsplan for psykisk helse som gikk over ti år og ble avsluttet i 2008, jf. St.prp. nr. 63 (1997–98). Komiteen viser til at evalueringer har vist at de kvantitative målene i Opptrappingsplanen for psykisk helse langt på vei ble nådd, med økt kapasitet på det psykiske helsetilbudet, flere omsorgsboliger i kommunene og flere helsetjenesteårsverk. Å øremerke midlene til å bygge ut de psykiske helsetjenestene var ifølge evalueringen en suksess som bidro til at så mange av målene i den ambisiøse Opptrappingsplanen for psykisk helse ble nådd. Satsingen skulle resultere i både en kvalitativ og kvantitativ bedre tjeneste for mennesker med psykiske lidelser. Det ble understreket at sektorer og tjenesteytere må se det som en oppgave å bidra til å etablere behandlingsnettverk på tvers av sektorgrenser og forvaltningsnivåer. Komiteen vil videre understreke at opptrappingsplanen som Stortinget i denne innstillingen ber regjeringen om å fremme, må innebære at det skal investeres for et tallfestet beløp i løpet av planperioden og at driftsutgiftene skal økes til et bestemt nivå i løpet av perioden, slik at det synliggjøres hvor mye mer midler opptrappingen av driftsutgiftene sammen med utgiftene til investeringer totalt sett vil innebære av økte midler til kampen mot vold mot barn i løpet av planperioden. Komiteen ber om at forslag til opptrappingsplan fremmes senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2016.'»

Komiteen har merket seg at regjeringen vil fremme opptrappingsplanen høsten 2016. Komiteen vil avvente at opptrappingsplanen fremmes før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå betalingspraksisen for medisinske undersøkelser ved barnehusene for å sikre likhet mellom barnehusene.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket framgår av Dokument 8:54 S (2014–2015) og Innst. 315 S (2014–2015).

Helsedirektoratet og Politidirektoratet fikk i februar 2015 i oppdrag å utrede ansvarsforholdene knyttet til sporsikring ved vold og overgrep. Direktoratene ble gitt i oppdrag å gi et overslag over hvor mye sporsikring vil koste og hvem som bør eller skal ha finansieringsansvaret. Oppdraget omfattet også medisinsk oppfølging av barn i barnehusene. Rapporten forelå i oktober 2015. Rapporten konkluderte ikke i forhold til variasjonen i tilbudet om medisinske undersøkelser i barnehusene. Direktoratene foreslår imidlertid at spørsmålet utredes videre. Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet vil foreta en gjennomgang av betalingspraksisen for medisinske undersøkelser ved barnehusene. Anbefalingene i rapporten følges opp av Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet og vil bli sett i sammenheng med arbeidet med en forpliktende, helhetlig opptrappingsplan som skal redusere forekomsten av vold i nære relasjoner samt styrke ivaretakelsen av barn utsatt for vold og overgrep, jf. vedtak nr. 623, 8. juni 2015 og Innst. 315 S (2014–2015).

Saken er ikke omtalt i Prop. 1 S (2015–2016).»

Komiteen har merket seg at Helsedirektoratet og Politidirektoratet foreslår at spørsmålet utredes videre og at Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet vil foreta en gjennomgang av betalingspraksisen for medisinske undersøkelser ved barnehusene. Komiteen avventer utkvittering av vedtaket til regjeringen har foretatt den varslede gjennomgangen.

«Stortinget ber regjeringen foreta en foreløpig evaluering av arbeidet med ledelse, kultur og holdninger i politiet i 2017, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket fremgår av Prop. 61 LS (2014–2015) og Innst. 306 S (2014–2015).

Justis- og beredskapsdepartementet vil følge opp anmodningsvedtaket i 2017. Departementet har begynt forberedelsene av evalueringen.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 s. 225 orientert om oppfølging av vedtaket. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2015–2016) ingen merknader til oppfølgningen av vedtaket.»

Komiteen har merket seg at Justis- og beredskapsdepartementet har begynt forberedelsene av evalueringen, og avventer evalueringen før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en ny stortingsmelding om samfunnssikkerhet og beredskap innen utgangen av 2016.»

Justis- og beredskapsdepartementet uttaler i brev 15. januar 2016:

«Grunnlaget for vedtaket framgår av Dok. 3:7 (2014–2015) og Innst. 396 S (2014–2015).

Regjeringen vil fremme en stortingsmelding om samfunnssikkerhet og beredskap i løpet av 2016. Meldingen vil gi Stortinget anledning til å drøfte beredskaps- og sikkerhetsarbeidet i en helhetlig sammenheng og vil adressere spørsmålene kontroll- og konstitusjonskomiteen tar opp i Innst. 396 S (2014–2015). Meldingen skal drøfte og synliggjøre regjeringens politikk på samfunnssikkerhetsområdet, peke ut videre retning og presentere regjeringens viktigste prioriteringer knyttet til samfunnssikkerhet og beredskap fremover.

Justis- og beredskapsdepartementet har i Prop. 1 S (2015–2016) punkt 9 side 229 orientert om arbeidet med stortingsmeldingen. Justiskomiteen har i Innst. 6 S (2015–2016) ingen merknader til oppfølgningen av vedtaket.»

Komiteen avventer fremleggelsen av stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet og beredskap før vedtaket utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen lage en helhetlig plan for utfasing av fossil grunnlast i alle statlige bygg.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen har redegjort for oppfølgingen av vedtaket i Prop. 1 S (2015–2016) fra Klima- og miljødepartementet, del III, kap. 9. 6, s.192. Her ble det gjort rede for omfanget av oljefyring til grunnlast ved utgangen av 2014 og eksisterende planer for utfasing, fordelt på de ansvarlige departementene. Det ble også varslet at regjeringen tar sikte på å komme tilbake årlig med en oppdatert oversikt over status og planer fram til utfasingen er fullført. Oppfølgingen er også omtalt i Prop. 1 S (2015–2016) Klima- og miljødepartementet s. 38. Stortinget hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2015–2016) ingen merknad til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er fulgt opp i Prop. 1 S (2015–2016) fra Klima- og miljødepartementet.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en nasjonal handlingsplan for naturmangfold som en stortingsmelding.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Meld. St. 14 (2015–2016) Natur for livet – norsk handlingsplan for naturmangfold ble fremmet for Stortinget i statsråd 18. desember 2015.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er fulgt opp ved Meld. St. 14 (2015–2016) Natur for livet – norsk handlingsplan for naturmangfold. Komiteen anser dermed at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen legge til rette for å tillate bruk av blyhagl til jakt utenfor våtmarksområder og skytebaner.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen har redegjort for oppfølging av vedtaket i Prop. 1 S (2015–2016) fra Klima- og miljødepartementet, Kap 9 Fornye, forenkle, forbetre, s. 194. Departementet har fastsatt forskrifter som følger opp Stortingets vedtak.Forskriften trådte i kraft den 16. juli 2015. Stortinget har ikke hatt merknader til forskriften.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er fulgt opp i Prop. 1 S (2015–2016) fra Klima- og miljødepartementet og forskrift 16. juli 2015. Komiteen anser dermed at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen følge utviklingen i bruk av blyhagl, og innhente mer kunnskap om de helsemessige konsekvenser ved bruk av blyhagl på jakt.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Miljødirektoratet vil følge utviklingen i bruk av blyhagl og kunnskap om helsemessige konsekvenser av bruk av blyhagl. Regjeringen vil redegjøre for oppfølging av vedtaket i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at Miljødirektoratet vil følge utviklingen, og vedtaket vil bli fulgt opp i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet.

Komiteen avventer at vedtaket blir fulgt opp i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en handlingsplan for en giftfri hverdag. Handlingsplanen må inkludere tiltak mot miljøgifter både nasjonalt og internasjonalt, tiltak for økt tilsyn og kontroll, forbrukerinformasjon og bransjedialog.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen har utarbeidet en handlingsplan om miljøgifter som ble lagt frem 15.12.2015. Handlingsplanen vil bli omtalt i RNB 2016.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen har utarbeidet en handlingsplan om miljøgifter av 15. desember 2015 som blir omtalt i revidert nasjonalbudsjett 2016. Komiteen anser dermed at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen arbeide for raskest mulig internasjonal regulering og forbud mot de farligste ikke-regulerte giftstoffene i produkter tilgjengelig i Norge, basert på oppdaterte faglige anbefalinger fra Miljødirektoratet. I tillegg bes regjeringen om å arbeide internasjonalt for at alle produkter som inneholder skadelige kjemikalier, skal ha en innholdsdeklarasjon som viser hvilke stoffer og mengden av disse som produktene inneholder.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen vil redegjøre for oppfølging av vedtaket i RNB 2016.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen vil redegjøre for oppfølgingen av vedtaket i revidert nasjonalbudsjett 2016.

Komiteen avventer at vedtaket blir fulgt opp i revidert nasjonalbudsjett 2016 før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen legge fram et lovforslag som forbyr bruk av fossil olje til oppvarming i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg. Regjeringen bes også vurdere å utvide forbudet til også å omfatte topplast.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen arbeider med en forskrift om forbud mot fyring med fossil olje i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg. Det blir vurdert å utvide forbudet til også å omfatte topplast.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen arbeider med en forskrift mot fyring med fossil olje i husholdninger mv. og har følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne vil vise til Stortingets vedtak nr. 387 der Stortinget ber regjeringen vurdere å utvide forbudet mot fossil oppvarming i bygg til også å gjelde topplast. Flertallet mener det er mangelfull oppfølging av Stortingets vedtak at regjeringen i statsbudsjettet utsetter vurderingen til senere. Flertallet mener dette er det motsatte av å gi næringslivet forutsigbare rammevilkår.

Flertallet viser til regjeringserklæringen, der det står at regjeringen vil «forby bruk av fossil olje i oppvarming i alle bygg fra 2020».

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne mener at når det først kommer et regelverk med forbud mot fossil fyring med olje, så bør regjeringen sikre at forbudet er oppdatert og ikke må endres umiddelbart etter innføring.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at vedtak nr. 387 følges opp.

Disse medlemmer har merket seg at Klima- og miljødepartementet har bedt Miljødirektoratet utrede konsekvensene av å utvide forbud mot bruk av fossil energi til oppvarming til også å gjelde for spisslast brukt i næringsbygg. Disse medlemmer legger til grunn at denne vurderingen blir en del av forslag om nytt regelverk for forbud mot fossil oppvarming når dette sendes på høring.»

Komiteen avventer forskriften før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen fremme et lovforslag for Stortinget hvor de nasjonale utslippsmålene i 2030 og 2050 fastsettes. Lovforslaget skal regulere hensiktsmessige rapporterings- og styringsmekanismer mellom storting og regjering på klimaområdet. Lovforslaget må fremlegges for Stortinget slik at forslaget blir behandlet i denne stortingsperioden.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen utarbeider et høringsnotat med forslag til lovtekst og motiver, som sendes på alminnelig høring i tide, slik at en lovproposisjon kan fremmes for Stortinget og bli behandlet i inneværende stortingsperiode.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen arbeider med en lovproposisjon til Stortinget og at vedtaket følges opp.

Komiteen avventer lovproposisjonen før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med lovforslaget hvor de nasjonale utslippsmålene i 2030 og 2050 er fastsatt, å gjennomgå eksisterende lovgivning som kan ha betydning på klimaområdet, og eventuelt foreslå, der hvor det ansees som hensiktsmessig for klimaarbeidet, en samordning og overbygging av lovgivningen på klimaområdet.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen vil vurdere anmodningsvedtaket i forbindelse med utarbeidelse av et lovforslag om klimalov, jf. oppfølging av vedtak nr. 475.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen vurderer vedtaket i forbindelse med et lovforslag om klimalov.

Komiteen avventer lovproposisjonen før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med innføringen av en klimalov rapportere i de årlige budsjettene hvordan Norge kan nå klimamålene for 2020, 2030 og frem mot 2050, og hvordan budsjettet påvirker Norges klimagassutslipp.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Anmodningsvedtaket er delvis overlappende med vedtak nr. 475, som angår hensiktsmessig rapportering, og blir utredet og vurdert i forbindelse med utarbeidelse av lovforslag om klimalov, jf. oppfølging av vedtak nr. 475, og i forbindelse med kommende statsbudsjetter for den del som angår rapportering i de årlige budsjetter.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til oppfølgingen under vedtak 476.

Komiteen avventer lovproposisjonen før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen sikre en saksbehandling av GMO-saker som i praksis innebærer at hver GMO blir vurdert opp mot genteknologiloven, og som avklarer om det skal legges ned forbud før GMO-en eventuelt blir lovlig å omsette i Norge.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen har høsten 2015 gjennomgått nåværende saksbehandlingsrutiner med sikte på revidering og effektivisering. En måte å gjøre dette på er å etablere en saksbehandlingspraksis som leder til nasjonale vedtak umiddelbart etter at EU har fattet sin beslutning. Dette stiller krav til mer effektiv saksbehandling og involvering av norske fagmiljøer og rådgivende instanser parallelt med saksbehandlingen i EU.

Resultatet av denne gjennomgangen blir presentert i Revidert nasjonalbudsjett 2016 eller i Klima- og miljødepartementets budsjettproposisjon for 2017.»

Komiteen viser til at regjeringen vil redegjøre for oppfølgingen av vedtaket i revidert nasjonalbudsjett 2016 eller i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen gjennom forskrift gi kommunene mulighet til å tillate bruk av snøscooter på vinterføre til nødvendig søk etter skadet storvilt utenom ordinær jakt, når søket foregår i regi av kommunen.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Vedtaket er fulgt opp ved vedtakelse av ny bokstav j i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag § 3, jf. forskrift 19. juni 2015 nr. 722.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er fulgt opp i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag § 3, jf. forskrift 19. juni 2015 nr. 722. Komiteen anser dermed at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen gjennom forskrift gi kommunene anledning til å gi tillatelse til bruk av motorkjøretøy på vinterføre til transport av personer, materiell og utstyr i forbindelse med utmarksnæring, etter søknad.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen har sendt på høring et forslag om å endre forskrift om bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag § 5a slik at kommunen kan tillate persontransport i utmarksnæring etter bestemte traseer og til bestemte mål, når formålet er et annet enn å frakte personer til et utgangspunkt for skitur eller liknende. Avgrensningen er nødvendig for å unngå at det gis tillatelse til ren frikjøring, som det er bred politisk enighet om at ikke er ønskelig, og for ikke å undergrave reglene om snøscooterløyper og hensynene bak disse. Regjeringen har i høringen også bedt om høringsinstansenes syn på om det er behov for en slik endring, i lys av de nye reglene om snøscooterløyper. Regjeringen vil orientere Stortinget om saken på egnet måte.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen følger opp vedtaket ved planlagt endring av forskrift, og vil orientere Stortinget på egnet måte. Komiteen avventer dette før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen gjennom forskrift gi kommunene mulighet til å tillate bruk av snøscooter på vinterføre for tilsyn med jervebåser.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen har fulgt opp anmodningen ved vedtakelse av ny § 5b i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag, jf. forskrift 19. juni 2015 nr. 722 og forskrift 14. juli 2015 nr. 898.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er fulgt opp gjennom vedtakelse av ny § 5b i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag, jf. forskrift 19. juni 2015 nr. 722 og forskrift 14. juli 2015 nr. 898. Komiteen anser dermed at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen sørge for at i sentrale områder for kalving og flytting av tamrein skal snøscooterløyper være stengt om våren etter 25. april.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen har fulgt opp anmodningen ved vedtakelse av ny § 4a i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag, jf. forskrift 19. juni 2015 nr. 722.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er fulgt opp ved vedtakelse av ny § 4a i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag, jf. forskrift 19. juni 2015 nr. 722. Komiteen anser dermed at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget med tiltak for å redusere svevestøv og annen luftforurensning til nye grenseverdier og videre til et trygt nivå – i tråd med Miljødirektoratets anbefalinger til nasjonale mål i brev av 28. februar 2014. Tiltakene må utarbeides i tett samarbeid med berørte kommuner.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget gjennom stortingsmelding eller i Klima- og miljødepartementets budsjettproposisjon for 2017. Stortinget hadde ingen merknader i innstillingens tilrådning romertall III.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen vil redegjøre for oppfølgingen av vedtaket gjennom en stortingsmelding eller i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet.

Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen – ved nye søknader om tillatelser til mineralsk aktivitet – stille krav om at de ulike alternativene for deponiløsning konsekvensutredes, slik at alle relevante faglige vurderinger fremkommer før beslutning tas.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen vil redegjøre for oppfølging av vedtaket i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet. Stortinget hadde i Innst. 300 S (2014–2015) en merknad som bl.a. berører dette vedtaket jf. omtale under vedtak 579 nedenfor.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen vil redegjøre for oppfølgingen i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet.

Komiteen avventer oppfølgingen i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen igangsette et arbeid for å utrede mulighetene for å redusere deponeringsbehovet ved framtidig utvinning av mineralressurser.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen vil redegjøre for oppfølging av vedtaket i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet. Stortinget hadde i Innst. 300 S (2014–2015) en merknad som bl.a. berører dette vedtaket jf. omtale under vedtak 579 nedenfor.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen vil redegjøre for oppfølgingen i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet.

Komiteen avventer oppfølgingen i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen påse at miljøfaglige råd er grunnlaget for en helhetlig beslutning når endelig utslippstillatelse gis i forbindelse med utvinning av mineralressurser, og at denne sikrer bærekraftig utvikling og ikke forringer miljø og/eller ressursgrunnlaget over tid.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen vil redegjøre for oppfølging av vedtaket i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet.

I Innst. 300 S (2014–2015) har Stortinget følgende merknad som berører både vedtak nr. 576, 577 og 579 «Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, vil understreke at miljøfaglige råd må være grunnlaget for de politiske konklusjoner som foretas. Flertallet er opptatt av at regjeringen gjennom sine vedtak ikke forringer miljø og/eller ressursgrunnlaget, slik at bærekraftig utvikling er rammen om enhver konklusjon. I den forbindelse vil det være riktig at forarbeidet til en konklusjon er grundig og faglig fundamentert.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen vil redegjøre for oppfølgingen i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet.

Komiteen avventer oppfølgingen i Prop. 1 S (2016–2017) fra Klima- og miljødepartementet før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget sender Meld. St. 20 (2014–2015) tilbake til regjeringen, og ber regjeringen igangsette arbeid med ordinær helhetlig revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og komme tilbake til Stortinget med denne.»

Klima- og miljødepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Regjeringen vil starte arbeidet med det faglige grunnlaget for revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten og fremme en melding til Stortinget om revidering av forvaltningsplanen i 2020.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at regjeringen vil fremme en stortingsmelding om revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten i 2020.

Komiteen avventer stortingsmeldingen før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig sørge for at forskrift om konsekvensutredninger også gir krav om konsekvensutredning for torvuttak under 2 mill. m³ eller på myrarealer under 1 500 dekar.»

Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttaler i brev 13. januar 2016:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2015–2016).

Dette spørsmålet vil bli nærmere vurdert i forbindelse med arbeidet med revisjon av regelverket om konsekvensutredninger i lys av det reviderte EU-direktivet 2014/52. Fristen for implementering av direktivet er våren 2017.

Stortinget hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2015–2016) ingen merknad til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen viser til at spørsmålet vil bli nærmere vurdert i forbindelse med arbeidet med revisjon av regelverket om konsekvensutredninger i lys at det reviderte EU-direktivet 2014/52. Komiteen avventer vurderingen før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en handlingsplan mot antisemittisme.»

Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttaler i brev 13. januar 2016:

«Oppfølgingen av vedtaket er redegjort for i Prop. 1 S (2015–2016).

Regjeringen har startet arbeidet med handlingsplan mot antisemittisme. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ansvaret for arbeidet med handlingsplanen i samarbeid med andre berørte departementer. Handlingsplanen skal etter planen legges fram i oktober 2016.

Stortinget hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2015–2016) ingen merknad til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen har merket seg at Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser at handlingsplanen skal legges frem i oktober 2016. Komiteen avventer meldingen før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen om å foreta en utredning av om bostøtteordningen bør gjøres gjeldende for personer bosatt i bokollektiver.»

Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttaler i brev 13. januar 2016:

«Vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2015–2016).

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil følge opp vedtaket i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2016.

Stortinget hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2015–2016) ingen merknad til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen har merket seg at Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil følge opp vedtaket i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2016, og avventer dette før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan en kan sikre rekrutteringen til de små og verneverdige håndverksfagene og finansiering av disse utdanningene.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 14. januar 2016:

«I forbindelse med behandlingen av Prop. 84 L (2014–2015) Endringar i privatskolelova mv., jf. Innst. 344 L (2014–2015), vedtok Stortinget 11. juni 2015 tre anmodninger til regjeringen (vedtak nr. 655, 656 og 657). Vedtakene er omtalt i Prop. 1 S (2015–2016) under programkategori 07.20 Grunnopplæringa, kap. 228 Tilskudd til frittstående skoler.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen mener det er viktig å ta vare på kompetansen og kunnskapen som de små og verneverdige fagene representerer. Komiteen ser fram til at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med forslag som sikrer både rekruttering og finansiering av de små og verneverdige håndverksfagene.

Utdanningsdirektoratet har fått i oppdrag å gå gjennom vilkårene og strukturen for de små og verneverdige fagene i videregående opplæring. Både faglig råd for design og håndverk og et eget arbeidsutvalg vil våren 2016 levere forslag til organisering for å sikre bedre relevans og kvalitet for disse fagene. Regjeringen vil vurdere forslag til hvordan finansieringen av og rekrutteringen til små og verneverdige håndverksfag kan sikres, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteen viser til at regjeringen vil vurdere forslag til hvordan finansieringen av og rekrutteringen til små og verneverdige håndverksfag kan sikres, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Komiteen avventer dette før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen utrede krav om at hoveddelen av det pedagogiske personalet må være ansatt i skolen, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 14. januar 2016:

«I forbindelse med behandlingen av Prop. 84 L (2014–2015) Endringar i privatskolelova mv., jf. Innst. 344 L (2014–2015), vedtok Stortinget 11. juni 2015 tre anmodninger til regjeringa (vedtak nr. 655, 656 og 657).

Oppfølging av vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2015–2016) under programkategori 07.20 Grunnopplæringa, kapittel 228 Tilskudd til frittstående skoler. Krav om at hoveddelen av det pedagogiske personalet i godkjente friskoler må være tilsatt i skolen vil bli utredet, og et eventuelt forslag om lovendring vil bli sendt på høring høsten 2016. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen hadde i Innst. 12 S (2015–2016) ikke merknader til departementets redegjørelse.»

Komiteen har merket seg at et eventuelt forslag om lovendring vil bli sendt på høring til høsten, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen utrede et lovfestet krav om en ikke-kommersiell formålsbestemmelse i friskolenes vedtekter og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Kunnskapsdepartementet uttaler i brev 14. januar 2016:

«I forbindelse med behandlingen av Prop. 84 L (2014–2015) Endringar i privatskolelova mv., jf. Innst. 344 L (2014–2015), vedtok Stortinget 11. juni 2015 tre anmodninger til regjeringen (vedtak nr. 655, 656 og 657).

Oppfølging av vedtaket er omtalt i Prop. 1 S (2015–2016) under programkategori 07.20 Grunnopplæringa, kapittel 228 Tilskudd til frittstående skoler. Et lovfestet krav om en ikke-kommersiell formålsparagraf til friskolene vil bli utredet, og et eventuelt forslag om lovendring vil bli sendt på høring høsten 2016. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen hadde i Innst. 12 S (2015–2016) ikke merknader til departementets redegjørelse.»

Komiteen har merket seg at et eventuelt forslag om lovendring vil bli sendt på høring høsten 2016 og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Komiteen avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett i arbeidet med oppfølging av pelsdyrutvalget.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 19. januar 2016:

«Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med egen sak om oppfølging av NOU om norsk pelsdyrhold høsten 2016.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse:

«Komiteens medlemmer fra AP, Sp, V og SV viser til at vedtak nr. 58 1. desember 2014 og vedtak nr. 254 11. desember 2014 om pelsdyr ikke er fulgt opp i tilstrekkelig grad. Her foreligger godt saksgrunnlag i NOU om norsk pelsdyrhold. Saken burde vært fremmet.»

Komiteen avventer at regjeringen fremmer egen sak om oppfølging av NOU om norsk pelsdyrhold før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett i arbeidet med oppfølging av pelsdyrutvalget.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 19. januar 2016:

«Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med egen sak om oppfølging av NOU om norsk pelsdyrhold høsten 2016.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse:

«Komiteens medlemmer fra AP, Sp, V og SV viser til at vedtak nr. 58 1. desember 2014 og vedtak nr. 254 11. desember 2014 om pelsdyr ikke er fulgt opp i tilstrekkelig grad. Her foreligger godt saksgrunnlag i NOU om norsk pelsdyrhold. Saken burde vært fremmet.»

Komiteen avventer at regjeringen fremmer egen sak om oppfølging av NOU om norsk pelsdyrhold før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber om at Landbruks- og matdepartementets ordning med samarbeidsavtaler med frivillige organisasjoner videreføres.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 19. januar 2016:

«Samarbeidsavtalene med Norges Vel, 4H Norge, Vitenparken, OIKOS – økologisk landslag, Slipp oss til – ungdom inn i landbruket, Norges Bygdekvinnelag, Norsk Kulturarv, Hageselskapet, Kvinner i skogbruket, Det Norske Skogselskap, Hest og Helse, Hanen, Norske lakseelver og Bondens marked er videreført, jf. omtale under kap. 1138, post 70 i Prop. 1 S (2015–2016) for Landbruks- og matdepartementet.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 viser til at næringskomiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti har følgende uttalelse om vedtaket:

«Disse medlemmer viser til at vedtak 255 11. desember 2014 hva angår støtte til frivillige organisasjoner og samarbeidsavtaler med disse ikke er godt fulgt opp. Her synes regjeringen å ha lagt seg på en linje som strider mot Stortingets intensjon, ved at samarbeidsavtalenes tidsrom blir for korte og i realiteten innebærer at organisasjonene har samme uforutsigbarhet som ved årlige budsjettvedtak.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 7. april 2016 til komiteen og anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til virkemidler for å bedre konkurransen og effektiviteten i dagligvaremarkedet.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 19. januar 2016:

«Arbeidet med å finne virkemidler for å bedre konkurransen og effektiviteten i dagligvaremarkedet skjer i et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Det arbeides med konkurranse- og effektivitetsfremmende tiltak i verdikjeden for mat. Tiltak foreslås lagt til konkurranseloven og håndhevet av Konkurransetilsynet.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens medlemmer fra Ap, Sp og SV viser videre til at vedtak 416 av 12. februar om tiltak for å bedre konkurranseforholdene i dagligvarebransjen ikke er fulgt opp i tilstrekkelig grad. Lov om god handelsskikk er ikke fremmet. Andre tiltak av betydning for den kritiske konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen er ikke foreslått.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, FrP, KrF og V finner det oppsiktsvekkende at det ikke aksepteres at lov om god handelsskikk er forhandlet i Stortinget og at stortingsflertallet har bestemt at man skal bruke Konkurransetilsynet og konkurranselovgivningen i arbeidet med å styrke forbrukers stilling i dagligvaremarkedet.»

Komiteenkan ikke se at det er fremmet forslag til virkemidler for å bedre konkurransen og effektiviteten i dagligvaremarkedet, og anser dermed at vedtaket ikke er fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen sørge for å ta initiativ til bedre merkeordninger for mat, som også stiller krav til opprinnelsesmerking på bearbeidede kjøttprodukter og meieriprodukter.»

Landbruks- og matdepartementet uttaler i brev 19. januar 2016:

«Regelverket for merking av mat er i hovedsak harmonisert gjennom EØS-avtalen. Vedtaket må derfor følges opp gjennom å bidra i regelverksprosesser i EU. Mattilsynet er sentral i dette arbeidet fra norsk side og vil følge opp dette i internasjonale fora.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra H og FrP, viser til at vedtak nr. 437 3. mars 2015 ikke er fulgt opp. Merkeordning for mat er vitalt for forbrukere. Heller ikke forslag til dagligvareportal er fulgt opp, til tross for Stortingets klare vedtak og intensjon.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 7. april 2016 til komiteen. Komiteen anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen utforme tiltak som kan bedre de ideelle tjenesteleverandørenes rammebetingelser i anbudskonkurranser.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Regjeringen har beskrevet hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet, del 3 Andre saker, kapittel 8 Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget, side 254–255. Regjeringen har satt i verk flere tiltak for å bedre de ideelle tjenesteleverandørenes rammebetingelser. Regjeringen har sammen med KS underskrevet en revidert og styrket samarbeidsavtale med ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester. Regjeringen har også, som et supplement til samarbeidsavtalen og i dialog med de ideelle organisasjonene, utarbeidet en tiltaksplan for å bedre rammevilkårene for ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester. Som del av tiltaksplanen har regjeringen nedsatt et ekspertutvalg som skal utrede det faglige grunnlaget for en eventuell statlig dekning av de ideelle organisasjonenes historiske pensjonskostnader. Utvalget skal legge fram sin utredning innen 30. juni 2016.

Stortinget behandlet redegjørelsen i Innst. 8 S (2015–2016) og hadde ingen merknader.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og FrP, viser til at vedtak nr. 52 1. desember 2014 og vedtak nr. 246 11. desember 2014 om tiltak for å bedre ideelle tjenesteleverandørers rammebetingelser ikke er tilstrekkelig fulgt opp. Her må bedre tiltak på banen for å gi disse organisasjonene den plass de fortjener.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 7. april 2016 til komiteen.

«Stortinget ber regjeringen utforme tiltak som kan bedre de ideelle tjenesteleverandørenes rammebetingelser i anbudskonkurranser.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Regjeringen har beskrevet hvordan anmodningsvedtaket følges opp i Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet, del 3 Andre saker, kapittel 8 Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget, side 254–255. Regjeringen har satt i verk flere tiltak for å bedre de ideelle tjenesteleverandørenes rammebetingelser. Regjeringen har sammen med KS underskrevet en revidert og styrket samarbeidsavtale med ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester. Regjeringen har også, som et supplement til samarbeidsavtalen og i dialog med de ideelle organisasjonene, utarbeidet en tiltaksplan for å bedre rammevilkårene for ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester. Som del av tiltaksplanen har regjeringen nedsatt et ekspertutvalg som skal utrede det faglige grunnlaget for en eventuell statlig dekning av de ideelle organisasjonenes historiske pensjonskostnader. Utvalget skal legge fram sin utredning innen 30. juni 2016.

Stortinget behandlet redegjørelsen i Innst. 8 S (2015–2016) og hadde ingen merknader.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og FrP, viser til at vedtak nr. 52 1. desember 2014 og vedtak nr. 246 11. desember 2014 om tiltak for å bedre ideelle tjenesteleverandørers rammebetingelser ikke er tilstrekkelig fulgt opp. Her må bedre tiltak på banen for å gi disse organisasjonene den plass de fortjener.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 7. april 2016 til komiteen. Komiteen anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til tiltak for å sikre strengere regulering av import av produkter fra hai for å stanse import av ulovlige haiprodukter til Norge.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Regjeringen redegjorde i Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del III Andre saker, kapittel 8 Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget, side 255–256 for hvordan anmodningsvedtaket blir fulgt opp. Slik det går frem av Prop. 1 S, har Nærings- og fiskeridepartementet blant annet iverksatt et utredningsarbeid for å kartlegge fakta og konsekvenser av forskjellige importbetingelser for haiprodukter. I dette arbeidet har Nærings- og fiskeridepartementet bl.a. trukket inn Havforskningsinstituttet for informasjon om bestandssituasjonen for relevante haibestander, Utenriksdepartementet for å se nærmere på importrestriksjoner i forhold til våre WTO-forpliktelser, Klima- og miljødepartementet for å se på hvordan Norge kan intensivere innsatsen innenfor rammen av CITES, samt Finansdepartementet og Tollvesenet for å se nærmere på de administrative og økonomiske konsekvenser av å håndheve og verifisere et strengere regelverk. Nærings- og fiskeridepartementet gjennomgår uttalelsene fra de berørte departementene og institusjonene. Uttalelsene viser imidlertid at ytterligere utredningsarbeid er nødvendig for å kunne følge opp anmodningsvedtaket. Stortinget vil orienteres om status for dette arbeidet innen sommeren 2016.

Stortinget behandlet redegjørelsen i Innst. 8 S (2015–2016) og hadde ingen merknader.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse om vedtaket:

«Flertallet viser til at vedtak nr. 471 24. mars 2015 om tiltak for å sikre strengere regulering av import av produkter fra hai ikke er fremmet for Stortinget, og ser ut til å være henvist til ytterligere utredning.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i næringskomiteens brev av 7. april 2016 til komiteen. Komiteen anser på dette grunnlag at vedtaket ikke er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om industriens rammevilkår.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

«Regjeringen redegjorde for hvordan anmodningsvedtaket ble fulgt opp i Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del III Andre saker, kapittel 8 Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget, side 256–257. Nærings- og fiskeridepartementet har startet arbeidet med en stortingsmelding om industriens rammevilkår.

Stortinget behandlet redegjørelsen i Innst. 8 S (2015–2016) og hadde ingen merknader.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse vedrørende vedtaket:

«Flertallet viser videre til at vedtak nr. 586 av 4. juni 2015 om stortingsmelding om industriens rammevilkår ikke er fremmet. Arbeidet synes å ha kommet sent i gang, og melding ikke fremmet.»

Komiteen avventer stortingsmeldingen før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en handlingsplan mot resistens.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2015:

«Regjeringen redegjorde for hvordan anmodningsvedtaket vil bli fulgt opp i Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del III Andre saker, kapittel 8 Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget, side 257. Nærings- og fiskeridepartementet har gitt Mattilsynet, i samråd med Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, Fiskeridirektoratet og Statens legemiddelverk i oppgave å utarbeide et forslag til en handlingsplan mot legemiddelresistens hos lakselus. Regjeringen tar sikte på å fremlegge handlingsplanen høsten 2016.

Stortinget behandlet redegjørelsen i Innst. 8 S (2015–2016) og hadde ingen merknader.»

Komiteen viser til at næringskomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 7. april 2016 har følgende uttalelse vedrørende dette vedtaket og vedtak nr. 681 og 682:

«Komiteens medlemmer fra AP, SP og SV viser til at vedtak nr. 680, 681, og 682 av 15. juni 2015 ikke er fremmet til tross for at dette er svært viktige strategier/tiltak hva angår fiskeoppdrett. En handlingsplan mot resistens, strategi mot rømming og forslaget om havbruksfond er viktig å få igangsatt. Vedtak nr. 682 ønsket Stortinget skulle fremmes for statsbudsjettet 2016, noe regjeringen ikke gjorde.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, FrP og Kristelig Folkeparti ser frem til at regjeringen følger opp vedtak 680, 681 og 682. I statsbudsjettet for 2016 varslet regjeringen at de ikke hadde mulighet til å rekke tidsrammen for vedtak 682.

Komiteens medlemmer fra Ap, SP og SV er av den oppfatning at flere viktige vedtak ikke er tilstrekkelig fulgt opp. Det må ikke være slik at vedtak fattet med flertall i Stortinget treneres/ ikke følges opp når mindretallsregjeringen egentlig ikke ønsker en slik politikk.

Komiteens medlemmer fra Høyre og FrP viser til sin merknad under innledningen.»

Komiteen har merket seg at regjeringen tar sikte på å fremlegge handlingsplanen høsten 2016, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi mot rømming som tar utgangspunkt i en nullvisjon.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2015:

«Regjeringen redegjorde for hvordan anmodningsvedtaket vil bli fulgt opp i Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del III Andre saker, kapittel 8 Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget, side 257. Nærings- og fiskeridepartementet har bedt Fiskeridirektoratet utarbeide forslag til en strategi mot rømming. Regjeringen tar sikte på å framlegge strategien høsten 2016.

Stortinget behandlet redegjørelsen i Innst. 8 S (2015–2016) og hadde ingen merknader.»

Komiteen har merket seg at regjeringen tar sikte på å fremlegge strategien høsten 2016, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2016, legge frem forslag om et havbruksfond som skal fordele kommunenes og fylkeskommunenes inntekter fra vederlagene fra nye konsesjoner og vekst på eksisterende, samt legge frem en vurdering av de mest tjenlige fordelingsnøklene for å sikre en rimelig fordeling av inntektene til alle kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet.»

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler i brev 21. desember 2015:

«Regjeringen redegjorde for hvordan anmodningsvedtaket vil bli fulgt opp i Prop. 1 S (2015–2016) for Nærings- og fiskeridepartementet, Del III Andre saker, kapittel 8 Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget, side 257. Regjeringen vil følge opp Stortingets vedtak, og legger til grunn at nye prinsipper og fond skal gjelde for alle nye utlysninger av vekst etter 1. januar 2016 i tråd med Stortingets forutsetninger. En ryddig og god utredning og forankring av denne saken krever imidlertid noe tid. Det skal utarbeides fordelingsnøkler for fordeling av midler mellom kommuner og mellom kommuner og fylkeskommuner, foreslås modell for frekvens og størrelse på utbetalingene samt vurderes hvordan fondet skal administreres. Et høringsnotat om saken er sendt på allmenn høring 10. desember. Regjeringen vil derfor komme tilbake med et konkret forslag til oppfølging av anmodningsvedtaket, senest i forbindelse med revidert budsjett 2016.

Stortinget behandlet redegjørelsen i Innst. 8 S (2015–2016) og hadde ingen merknader.»

Komiteen har merket seg at regjeringen vil komme tilbake med et konkret forslag til oppfølging av anmodningsvedtaket, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2016. Komiteen avventer dette før vedtaket utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en statlig hydrogenstrategi, og sørge for at støtteordningene til hydrogen opprettholdes i Enova.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 22. desember 2015:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag fra stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes og Audun Lysebakken om å følge opp anbefalinger for å nå Norges klimamål i 2020, jf. Dokument 8:10 S (2014–2015) og Innst. 147 S (2014–2015). Vedtaket vil bli fulgt opp i den kommende stortingsmeldingen om energipolitikken, jf. omtale i Prop. 1 S (2015–2016), kap. 3, side 20.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt svarbrev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket blir fulgt opp i den kommende stortingsmeldingen om energipolitikken og har følgende uttalelse vedrørende vedtaket:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, viser til Stortingets vedtak om «..å sørge for at støtteordningen til hydrogen opprettholdes i Enova» innebar at Stortinget ved dette vedtaket stadfestet at støtte til hydrogen i transportsektoren skulle komme til utrykk gjennom Enova sitt program for støtte til transportsektoren. Flertallet forutsetter at denne presiseringen kommer til utrykk og snarlig anvendelse i Enova sitt støtteprogram, og at Regjeringen påser at slik støtte også gis i oppdragsbrevene til Enova - med mindre Stortinget fatter annen beslutning.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at Enova siden sammenslåingen med Transnova i 2014 har opprettholdt støtteordninger til hydrogen, og har etablert åpne programmer som også er åpne for hydrogen. Disse medlemmer viser til at Enova i 2015 tildelte støtte til en hydrogenfyllestasjon. Disse medlemmer viser videre til at Enova i 2015 bevilget nærmere tre ganger så mye til transportprosjekter som Transnovas samlede bevilgninger i 2014, og at dette har skjedd innenfor Enovas eksisterende styringsmodell. Disse medlemmer viser også til at regjeringen har varslet en egen hydrogenstrategi i forbindelse med den bebudede Energimeldingen.

Disse medlemmer viser for øvrig til at Stortinget allerede har gjort vedtak om at 'Stortinget ber regjeringen etablere en støtteordning for hydrogenfyllestasjoner i forbindelse med utarbeidelse av ny avtale og mandat for Enova', og legger til grunn at dette blir fulgt opp av regjeringen.»

Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i energi- og miljøkomiteens brev av 5. april 2016 til komiteen og avventer den kommende stortingsmeldingen før vedtaket kan utkvitteres.

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak om hvordan fossil energibruk i Norge kan erstattes med fornybare energikilder som tilpasning til lavutslippssamfunnet.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 22. desember 2015:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er representantforslag stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes og Audun Lysbakken om å følge opp anbefalinger for å nå Norges klimamål i 2020, jf. Dokument 8:10 S (2014–2015) og Innst. S 147 (2014–2015). Vedtaket vil bli fulgt opp i den kommende stortingsmeldingen om energipolitikken, jf. omtale i Prop. 1 S (2015–2016), kap. 3, side 20.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket blir fulgt opp i den kommende stortingsmeldingen om energipolitikken.

Komiteen avventer stortingsmeldingen før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om virkemidler for å fase ut fossil olje i fjernvarme og gjøre fjernvarme mest mulig ressurseffektiv.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 22. desember 2015:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Representantforslag 21 S (2014–2015) fra stortingsrepresentant Marit Arnstad om bedre energimerking av bygg, jf. Dokument 8:21 S (2014–2015) og Innst. 192 S (2014–2015). Vedtaket vil bli fulgt opp i den kommende stortingsmeldingen om energipolitikken, jf. omtale i Prop. 1 S (2015–2016), kap. 3, side 20.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket blir fulgt opp i den kommende stortingsmeldingen om energipolitikken.

Komiteen avventer stortingsmeldingen før vedtaket kan kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen inkludere kraftverkene med installert effekt over 10 MW, og med byggestart i perioden 1. januar 2004 – 7. september 2009, i utnyttelsen av overgangsordningen.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 22. desember 2015:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 97 L (2014–2015) og Innst. 346 L (2014–2015) om endringer i lov om elsertifikater (første kontrollstasjon). Regjeringens forslag ble vedtatt med unntak av grensen på 10 MW. Et forslag om å fjerne grensen ble vedtatt. Etter loven er derfor nye vannkraftverk som hadde byggestart etter 1. januar 2004 kvalifisert for elsertifikater, også vannkraftverk med installert effekt over 10 MW. Loven trer i kraft 1. januar 2016. Anmodningsvedtaket er ivaretatt gjennom Stortingets lovvedtak, jf. omtale i Prop. 1 S (2015–2016), kap. 3, side 20.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er ivaretatt gjennom Stortingets lovvedtak, jf. også omtale i Prop. 1 S (2015–2016) fra Olje- og energidepartementet. Komiteen anser derved at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen om at konklusjoner og vilkår, punkt tre, skal lyde:

Rettighetshaverne på Johan Sverdrup-feltet skal senest i 2022 etablere en områdeløsning for kraft fra land som skal dekke hele kraftbehovet til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krogh.»

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 22. desember 2015:

«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 114 S (2014–2015) og Innst. 382 S (2014–2015) om Norges største industriprosjekt – utbygging og drift av Johan Sverdrup-feltet med status for olje- og gassvirksomheten.

Vedtaket gjelder et vilkår ved godkjenning av plan for utbygging og drift av første byggetrinn av Johan Sverdrup-feltet. Olje- og energidepartementet har i brev av 20. august 2015 til Statoil ASA godkjent plan for utbygging og drift av første byggetrinn av Johan Sverdrup-feltet. Stortingets anmodningsvedtak er fulgt opp ved at godkjennelsen er gitt på ovennevnte vilkår som er utformet av Stortinget jf. omtale i Prop. 1 S (2015–2016), kap. 3, side 20.»

Komiteen viser til at energi- og miljøkomiteen i sitt brev til komiteen av 5. april 2016 viser til at vedtaket er ivaretatt gjennom Stortingets godkjennelse av utbygging og drift på Johan Sverdrup-feltet, jf. også omtale i Prop. 1 S (2015–2016) fra Olje- og energidepartementet. Komiteen anser derved at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.

«Stortinget ber regjeringen fremme en handlingsplan for økt trafikksikkerhet på vei, og komme til Stortinget med den på egnet måte.»

Samferdselsdepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Oppfølging av vedtaket er omtalt i del III i Prop. 1 S (2015–2016) for Samferdselsdepartementet. Det opplyses at departementet har startet arbeidet med en stortingsmelding om trafikksikkerhet på veg. I tråd med Stortingets merknader i Innst. 13 S (2014–2015) vil hovedinnretningen på meldingen være samordning på overordnet nivå i trafikksikkerhetsarbeidet.

Transport- og kommunikasjonskomiteen hadde i Innst. 13 S (2015–2016) ikke merknader til departementets redegjørelse.

I forbindelse med arbeidet med stortingsmeldingen er det opprettet en arbeidsgruppe. Den ledes av Vegdirektoratet og består av representanter fra Helsedirektoratet, Politidirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Toll- og avgiftsdirektoratet, Arbeidstilsynet, Statens havarikommisjon for transport og Utrykningspolitiet.»

Komiteen avventer stortingsmeldingen før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å gi kommunene hjemmel i vegtrafikkloven til å opprette lavutslippssoner.»

Samferdselsdepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Oppfølging av vedtaket er omtalt i del III i Prop. 1 S (2015–2016) for Samferdselsdepartementet. Det opplyses at Samferdselsdepartementet vurderer forslaget i samråd med Vegdirektoratet og Klima- og miljødepartementet.

Transport- og kommunikasjonskomiteen hadde i Innst. 13 S (2015–2016) ikke merknader til departementets redegjørelse.»

Komiteen har merket seg at Samferdselsdepartementet vurderer forslaget i samråd med Vegdirektoratet og Klima- og miljødepartementet. Komiteen avventer forslaget før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

«1. Stortinget ber regjeringa sjå til at det igangsette arbeidet i Vegdirektoratet om å kartleggje økonomiske og administrative konsekvensar ved ei eventuell nasjonal regulering vedkomande alkolås, blir koordinert godt med norsk deltaking i det pågåande grunnlagsarbeidet for eit eventuelt EU-direktiv knytt til alkolås. Det vert forventa at svaret på det igangsette arbeidet i Vegdirektoratet føreligg innan hausten 2015. 2. Stortinget ber regjeringa, når svaret på arbeidet da føreligg, å fremje forslag om innføring av alkolås og korleis dette best kan innfasast i køyretøy på veg som driv persontransport mot vederlag. 3. Stortinget ber regjeringa også vurdere behovet for overgangsordningar eller statlege insentivordningar for å sikre rask og smidig innfasing av alkolås i dei køyretøya som vil bli omfatta av ei regelendring knytt til alkolås.»

Samferdselsdepartementet uttaler i brev 18. januar 2016:

«Oppfølging av vedtaket er omtalt i del III i Prop. 1 S (2015–2016) for Samferdselsdepartementet. Det blir opplyst at departementet vil som i dag følgje rettsutviklinga i EU på området nøye. Vegdirektoratet er bedt om å utgreie og utarbeide forslag i tråd med vedtaket frå Stortinget, om å innføre alkolås i køyretøy på veg som driv persontransport mot vederlag.

I Innst. 13 S (2015–2016) siterer transport- og kommunikasjonskomiteen oppmodingsvedtaket, men kjem ikkje med ytterlegare kommentarar.

Utgreiinga frå Vegdirektoratet let seg ikkje gjennomføre innan hausten 2015 slik Stortinget har forventa. Arbeidet er omfattande i omfang og kompleksitet, og har vidtrekkande konsekvensar særleg for transportbransjen. Samferdselsdepartementet har derfor sett det som nødvendig å gi Vegdirektoratet utsett frist til august 2016 for å levere eit samla grunnlagsmateriale til departementet. Etter at Vegdirektoratet har kome med si utgreiing vil departementet leggje opp til ein grundig og open prosess og sende forslaga på høyring. Departementet vil på egna måte kome tilbake til Stortinget med saken.»

Komiteen viser til at Samferdselsdepartementet opplyser at det vil komme tilbake til Stortinget med saken. Komiteen avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen legge fram sak om barnekonvensjonens tredje tilleggsprotokoll om individklagerett i løpet av 2015.»

Utenriksdepartementet uttaler i brev 16. desember 2015:

«Regjeringen vil legge frem melding til Stortinget om denne saken i løpet av vårsesjonen 2016.»

Komiteen viser til at utenriks- og forsvarskomiteen i sitt brev til komiteen av 30. mars 2016 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Vedtak nr. 8, 11. november 2014 lyder: «Stortinget ber regjeringen legge fram sak om barnekonvensjonens tredje tilleggsprotokoll om individklagerett i løpet av 2015.» Utenriks- og forsvarskomiteen merker seg at dette vedtaket ikke er fulgt opp av regjeringen, og ber om at regjeringen legger frem en sak for Stortinget i løpet av vårsesjonen 2016 slik Utenriksdepartementet uttaler i brev av 16. desember 2015. Komiteen avventer fremlegging av saken før anmodningsvedtaket kan anses fulgt opp på tilfredsstillende måte»

Komiteen avventer at saken legges frem før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte holde Stortinget orientert om framdriften i arbeidet og om behov for endringer i humanitær innsats.»

Utenriksdepartementet uttaler i brev 16. desember 2015:

«Både FN og Den internasjonale Røde Kors komiteen lanserte i 2015 sine største globale humanitære appeller noensinne, en refleksjon av stadig økende humanitære behov. Gapet mellom behov og finansiering vokser. Behovene ventes å øke ytterligere i 2016. Gjennom regjeringens budsjettforslag og budsjettavtalen på Stortinget styrkes den norske humanitære innsatsen kraftig i 2016, både gjennom en ekstraordinær økning på 30 % på kapittelpost 163.70 Nødhjelp og humanitær bistand, og gjennom en økning i kjernebidragene til Verdens matvareprogram (WFP) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Norge vil jobbe aktivt for å bidra til at samspillet mellom humanitær bistand og utviklingsarbeid styrkes slik at verktøyene brukes mest mulig effektivt, særlig i kroniske kriser og sårbare stater.

Størsteparten av økningen på det humanitære budsjettet øremerkes tiltak i Syria og nabolandene, inkludert Irak. Minst 1,5 milliarder kroner vil gå til dette, og regjeringen er forberedt på at innsatsen vil måtte styrkes ytterligere i lys av de store behovene. Norske midler vil kanaliseres gjennom kjente partnere og kanaler som er effektive og har tilgang til de rammede, inkludert både FN, Røde Kors-bevegelsen og frivillige organisasjoner. Støtten vil sikre humanitær respons både i nabolandene og inne i Syria, inkludert gjennom grensekryssende bistand.

Den totale norske humanitære innsatsen vil i 2016 bli nærmere 5 milliarder kroner, et helt ekstraordinært beløp for å svare på de store utfordringene verden står overfor i dag. Matvarebistand og beskyttelse av flyktninger er prioritert gjennom både kjernebidrag og øremerkede bidrag til henholdsvis WFP og UNHCR. Regjeringen vil videre prioritere utdanning i krise og konflikt enda høyere, samt trappe opp støtten til bekjempelse av seksualisert og kjønnsbasert vold og integrering av et kjønnsperspektiv i den humanitære bistanden. Beskyttelse av sivile og inkludering av sårbare grupper vil fortsatt være viktig.

Det er gjort rede for flere detaljer om framdriften i arbeidet og behov for endringer i humanitær innsats i Prop. 1 S (2015–2016) Utenriksdepartementet, under kapittel 163 post 70 Nødhjelp og humanitær bistand.

Stortinget hadde ved behandlingen av Prop. 1 S (2015–2016) ingen merknad til oppfølgingen av vedtaket.»

Komiteen viser til at utenriks- og forsvarskomiteen i sitt brev til komiteen av 30. mars 2016 har følgende uttalelse om oppfølgingen av vedtaket:

«Vedtak nr. 734, 18. juni 2015 lyder: «Stortinget ber regjeringen på egnet måte holde Stortinget orientert om framdriften i arbeidet og om behov for endringer i humanitær innsats.» Utenriksdepartementet redegjør i brev av 16. desember for den humanitære innsatsen og viser til Prop. 1 S (2015-2016) kapittel 163 post 70 Nødhjelp og humanitær bistand. Komiteen anser på denne bakgrunn at vedtak nr. 734 er fulgt opp i tråd med forutsetningene.»

Komiteen anser derved at vedtaket er tilfredsstillende fulgt opp.