Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt, Arild Grande og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Laila Marie Reiertsen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til representantforslaget, og har forståelse for den uro for eventuell omorganisering av Riksarkivet og de åtte regionale statsarkivene som kommer frem i forslaget. Både måten og innholdet i en begrenset kommunikasjon omkring eventuelle endringer i organiseringen kunne gi grunnlag for en slik bekymring. Komiteen vil også vise til arkivmeldingen (Meld. St. 7 (2012–2013)) som slo fast at dagens struktur med eksisterende statsarkiv bør opprettholdes.

Komiteen har stor forståelse for at store endringer i oppgaver og nye løsninger også for Riksarkivet utløser behov for å se på organisering og kompetansebygging, og viser til at arkivmeldingen i så henseende peker på statsarkivene som en sentral del av en slik utvikling. Komiteen viser videre til svarbrev fra kulturministeren av 15. desember 2015 (vedlegg) som følger opp dette og understreker både behovet for en gjennomgang av Arkivverket, og at det legges til grunn at en slik gjennomgang skal føre til en styrking av etaten. Det skal også gjelde statsarkivene.

Komiteen er tilfreds med at politisk ledelse i departementet i svarbrevet klart slår fast at regjeringen vil vurdere organiseringen av Arkivverket grundig, og at en eventuell omorganisering vil bli lagt frem for Stortinget på egnet måte. Komiteen støtter intensjonen i representantforslaget, og merker seg departementets klare svar på hvordan arbeidet med fornying og styrking av Arkivverket vil bli fulgt.