EØS-komiteen vedtok ved beslutning nr. 228/2015 av 25. september 2015 å endre EØS-avtalens vedlegg XIII, transport, ved å innlemme Kommisjonsforordning (EU) nr. 73/2010 av 26. januar 2010 om fastsettelse av krav til kvaliteten på luftfartsdata og luftfartsinformasjon for Det felles europeiske luftrom og Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) nr. 1029/2014 av 26. september 2014 om endring av forordning (EU) nr. 73/2010. Forordning (EU) 73/2010 slik som endret ved forordning (EU) nr. 1029/2014 omtales her som ADQ-forordningen (Aeronautical Data Quality – ADQ).

Hensikten med rettsaktene er å bidra til effektivisering av lufttrafikkstyringen i Europa ved å sikre at oppdatert og nøyaktig informasjon og data, herunder kartdata, til sivil luftfart blir formidlet til brukerne av slike data.

I og med at gjennomføring av EØS-komiteens beslutning vil kreve bevilgningsvedtak, er Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

I kapittel 2 i proposisjonen beskrives ADQ-ordningen, og i kapittel 3 gis en nærmere omtale av innholdet i rettsakten. EØS-komiteens beslutning beskrives i kapittel 4.

1.1 Økonomiske og administrative konsekvenser

ADQ-forordningen får økonomiske og administrative konsekvenser for Luftfartstilsynet, Avinor AS og frittstående flyplasser som Moss lufthavn Rygge og Torp Sandefjord lufthavn m.fl. Likeså medfører den økonomiske og administrative konsekvenser for Statens kartverk, samt Norges Luftfartshinderregister (NRL), Forsvarets Militærgeografiske Tjeneste i den grad de leverer data til sivil luftfart, samt private oppmålingsfirmaer der disse blir engasjert. Militære instanser blir primært berørt som eier av lufthavner med sivil flytrafikk.

1.2 Gjennomføring av rettsaktene i norsk rett

Gjennomføringen av rettsaktene i norsk rett krever ikke lovendring, men vil medføre behov for visse forskriftsendringer. Samferdselsdepartementet vil utarbeide de nødvendige forskriftsendringer.

1.3 Konklusjon og tilråding fra Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet tilrår godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 228/2015 om innlemmelse i EØS-avtalen av Kommisjonsforordning (EU) nr. 73/2010 om fastsettelse av krav til kvaliteten på luftfartsdata og luftfartsinformasjon for Det felles europeiske luftrom samt kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) nr. 1029/2014.

Utenriksdepartementet slutter seg til dette.