Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for et tidsavgrenset identitetsavklaringsprogram for irakiske statsborgere som har fått avslag på søknad om norsk statsborgerskap på grunnlag av manglende dokumentert identitet.»

Forslagsstillerne viser til at en gruppe voksne fra Irak i dag er avskåret fra muligheten til å få norsk statsborgerskap på grunn av etablert tvil om deres identitet. De fikk opphold på humanitært grunnlag i 1998, 1999 og 2000. Utlendingsmyndighetene har lagt til grunn at søkerne har identitetstvil. På grunn av identitetstvil får denne gruppen mennesker ikke statsborgerskap og de demokratiske rettigheter som følger med. Identitetstvilen gjelder kun navn og/eller eventuelt fødselsdato.

Det er ulike årsaker til at det har oppstått tvil om identiteten til denne gruppen.

Forslagsstillerne mener at et identitetsavklaringsprogram med en tidsbegrenset adgang for irakiske statsborgere til å få avklart sin identitet vil være en god løsning. Eventuelle kostnader kan dekkes inn ved at det kreves et gebyr av dem som søker. Forslagsstillerne mener at de som velger å delta i identitetsavklaringsprogrammet, ikke skal måtte begynne å opparbeide botid.

Forslagsstillerne viser til at det er innført strengere krav til dokumentert identitet for oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, og at man derfor ikke i fremtiden vil havne i en situasjon hvor mennesker som har fått permanent opphold, ikke kvalifiserer til statsborgerskap på grunn av identitetstvil.

Forslagsstillerne mener at eventuelle straffedømte ikke bør omfattes.

Det vises til dokumentet for nærmere beskrivelse av forslaget.