Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Per Rune Henriksen, Anna Ljunggren, Audun Otterstad og Terje Aasland, fra Høyre, Nikolai Astrup, Tina Bru, Odd Henriksen og Eirik Milde, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Oskar J. Grimstad, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heikki Eidsvoll Holmås, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til de foreslåtte endringene i statsbudsjettet for 2015 under Olje- og energidepartementet, og til omtalen av Aasta Hansteen.
Komiteen har ingen merknader til de foreslåtte endringene.
Komiteen merker seg at bygging av plattformen Aasta Hansteen i Korea blir dyrere og mer forsinket enn antatt ved behandling av PUD. Kostnadsoverskridelsene som er relatert til byggingen er svært høye relatert til kontraktssummen på plattform og understell.
Komiteen viser til Oljedirektoratets vurdering slik de fremkommer i Prop.97 S (2012–2013):
«Selv om teknologikvalifisering er gjennomført, så ønsker OD å peke på at utbyggingsløsningen inneholder en rekke elementer som er nye og uprøvde for operatøren og/eller for norsk sokkel. Det er derfor risikoelementer ved prosjektet som forutsetter svært god prosjekt- og kontraktstyring hos operatøren. OD ønsker også å gjøre oppmerksom på at utbyggingen skal skje i en periode med svært høyt aktivitetsnivå i petroleumsnæringen, noe som kan gi utfordringer mht. ressurstilgang og kostnader. OD registrerer at ny informasjon om leveringstider fra leverandørene har ført til at forventet produksjonsstart er utsatt fra fjerde kvartal 2016 til tredje kvartal 2017.»
Komiteen konstaterer at Oljedirektoratets advarsler var betimelige, og at valg av leverandør i dette tilfellet har påført prosjektet store ekstrakostnader og forsinkelser, som vil føre til redusert og forsinket skatteinngang for staten.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener at erfaringene fra Aasta Hansteen-prosjektet og andre prosjekter som har hatt store forsinkelser og kostnadsøkninger, tilsier at det er behov for sterkere myndighetsinvolvering og vurdering før valg av leverandører blir gjort, og at Oljedirektoratet bør tilføres kompetanse til å forestå disse vurderingene.