Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Arveavgift

Det foreslås også for budsjetterminen 2016 et arveavgiftsvedtak som viderefører tidligere satser og fribeløp i tråd med forutsetningene i Prop. 1 LS Tillegg 1 (2013–2014), jf. forslag til Stortingsvedtak om avgift til statskassen på arv for budsjettåret 2016.

Komiteen slutter seg til regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at 77 av Norges 100 rikeste har arvet formuen. Dette medlem viser videre til at regjeringen ikke kan påvise noen positive samfunnsøkonomiske effekter av at arveavgiften er fjernet. Avgift på arv er en rimelig beskatning av arbeidsfri inntekt og et viktig fordelingspolitisk verktøy. Verken hensynet til arbeid, rettferdighet eller økonomisk fornuft taler for å avskaffe arveavgiften. Dette medlem viser til at regjeringen har finansiert skattekutt med økt oljepengebruk. Det er ikke en modell som er bærekraftig over tid.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2017 foreslå en ny modell for gjeninnføring av arveavgiften.»