Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen stoppe foreliggende planer om en samlokalisering av de fleste sykehusfunksjoner i OUS i et nytt storsykehus på Gaustad.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sikre at videre langsiktig utvikling av sykehustilbudet i OUS skjer gjennom utbygging rundt dagens sykehuslokaliteter.

  • 3. Stortinget ber regjeringen sikre at det utarbeides plan for å løse kapasitetsproblemene og oppgraderingsbehovet i OUS på kort og mellomlang sikt.

  • 4. Stortinget ber regjeringen sikre at lokalsykehustilbudet i OUS blir bygget ut, inkludert gjenoppretting av Aker sykehus som fullverdig lokalsykehus.

  • 5. Stortinget ber regjeringen sikre at det innføres stedlig ledelse i OUS.»

Forslagsstillerne viser til at Oslo universitetssykehus HF (OUS) er landets største sykehusforetak med 23 000 ansatte og et årlig driftsbudsjett på 21 mrd. kroner. Det er lokal- og områdesykehus for store deler av Oslos befolkning, regionsykehus for pasienter i Helse Sør-Øst og har nasjonale oppgaver innen spesialisert medisin. OUS har en viktig rolle når det gjelder utvikling av helsepersonell og ved å drive medisinsk forskning. OUS har i dag utfordringer med en bygningsmasse som er gammel, uhensiktsmessig og dårlig vedlikeholdt, noe som har gitt mange pålegg knyttet til arbeidsmiljø, brannsikring og sikkerhet. Samtidig forventes en stor befolkningsvekst i OUS’ opptaksområde frem mot år 2030.

Forslagsstillerne viser til arbeidet som pågår med videreutvikling av bygningsmassen ved OUS, og de ulike alternativene til løsninger. Styret ved OUS har blant annet igangsatt prosjektet idéfase OUS – Campus Oslo, og det er utarbeidet rapporter med ulike alternativer for lokalisering og samlokalisering av enheter.

Forslagsstillerne mener at samlokalisering av sykehus i OUS i ett stort Oslo-sykehus er et forslag som er sterkt kritisert og som nå trenger politisk avklaring. De mener videre at erfaringene i hovedstadsområdet etter fusjonen i 2008 viser at det ikke er grunnlag for å planlegge med betydelig driftseffektivisering i store enheter, og at kapasitetsberegninger har vært feilaktige. Forslagsstillerne er enige med flere høringsinstanser som etterlyser en utdypende faglig vurdering av om samlokalisering vil bidra til styrket kompetanse og faglige synergier. Etter forslagsstillernes mening er det nå nødvendig med politiske avklaringer på viktige spørsmål for den videre utviklingen av OUS.