2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Stine Renate Håheim, Stein Erik Lauvås, Helga Pedersen, og Eirik Sivertsen, fra Høyre, Frank J. Jenssen, Mudassar Kapur, Bjørn Lødemel og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari og lederen Helge André Njåstad, fra Kristelig Folkeparti, Geir S. Toskedal, fra Senterpartiet, Heidi Greni, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, viser til Prop. 75 L (2014-2015) Endringar i bustøttelova (skjerpa kontroll med bustøtte).

Komiteen viser til at departementet i proposisjonen foreslår nye regler i bostøtteloven om innhenting og bruk av opplysninger til behandling av søknader om bostøtte uten at det er nødvendig med samtykke fra søkeren. Det foreslås også nye regler om etterfølgende kontroll.

Komiteen viser til at bostøtte er en velferdsordning som i særlig grad skal ivareta grupper som har store eller varige problemer med å komme seg inn i boligmarkedet. Det er viktig å hindre feilutbetalinger og misbruk slik at støtten kommer de som trenger den mest til gode. Komiteen viser til at bostøtteloven mangler bestemmelser som gir hjemmel for kontroll med ordningen. Derfor er det viktig at man gjennom endringene i loven gir Husbanken mulighet til å drive etterkontroll.

Komiteen understreker at personvernet til det enkelte individ er av høy verdi. Derfor er det viktig med gode rutiner og kvalitetssikring slik at personopplysninger ikke misbrukes eller kommer på avveie. Komiteen er tilfreds med at departementet peker på viktigheten av at publikum skal ha tillit til at deres personopplysninger blir behandlet på en trygg og forsvarlig måte i forbindelse med saksbehandling og etterkontroll.