Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til Prop. 66 L (2014–2015) om lov om nasjonalt identitetskort (ID-kortloven). Komiteen viser til at regjeringen fremmer forslag til ny lov om nasjonalt identitetskort, ID-kortloven. Passet er i dag det eneste offentlige utstedte identitetsdokumentet som tilfredsstiller internasjonale sikkerhetskrav og godkjennes som dokument for norsk statsborger i utlandet. Passet brukes primært som reise- og identifikasjonsdokument overfor utenlandske myndigheter, men i noen tilfeller også overfor nasjonale myndigheter når det er krav om identifikasjon med høy sikkerhet og tillit. De fleste land i Europa har nasjonale identitetsbevis i tillegg til pass. Komiteen viser til at formålet med loven er å styrke den enkeltes vern mot identitetstyveri og forebygge og bekjempe annen kriminalitet som involverer falsk eller stjålet identitet.

Komiteen viser til at lovforslaget innebærer at alle som oppfyller vilkårene for å få nasjonalt ID-kort, også skal kunne få utstedt elektronisk identitetsbevis (eID) som utgis på samme vilkår og basis som det nasjonale ID-kortet. Komiteen viser til at det fremgår av proposisjonen at det gjenstår noe utredning knyttet til å sikre at planlagt løsning blir brukervennlig og kostnadseffektiv før det tas en endelig beslutning om å realisere eID.

Komiteen viser til at lovforslaget vil gi norske statsborgere rett til å få et nasjonalt ID-kort som angir statsborgerskap, og derfor kan erstatte passet på reiser i EØS-området. Komiteen viser til at de samme vilkår for å få pass må være oppfylt for å få ID-kort med reiserett.

Komiteen viser til at proposisjonen legger opp til at reglene om utenlandske statsborgeres rett til å få nasjonalt ID-kort kan gis i forskrift. Det er politiet som skal utstede nasjonale ID-kort.