Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen, Tone-Helen Toften og Terje Aasland, fra Høyre, Nikolai Astrup, Tina Bru, Odd Henriksen og Eirik Milde, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Oskar J. Grimstad, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingunn Gjerstad, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til representantforslaget om et bedre organisert strømnett, Dokument 8:36 S (2014–2015).

Komiteen viser til at Norge i dag har tre nettnivåer: sentral-, regional- og distribusjonsnett. Alle kunder tilknyttes et bestemt punkt på et bestemt nettnivå. For brukerne har innplassering på ulike nettnivå betydning for størrelsen på tariff og tilknytningskostnader.

Komiteen viser til at EU vedtok i 2009 EUs tredje energimarkedspakke, jf. Europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/72/EF. Formålet er å innføre felles regler for produksjon, overføring, distribusjon og forsyning av elektrisitet og gass, samt å utvikle et konkurransebasert, sikkert og miljømessig bærekraftig energimarked i EU.

Komiteen viser til at i forbindelse med at den tredje energimarkedspakken nå skal innlemmes i EØS-avtalen, har OED fremmet lovendringsforslag. Lovforslaget var ute på høring i 2014. Tilleggshøring knyttet til fremtidig eierskap i transmisjonsnettet ble tilkjennegjort 19. desember 2014, med høringsfrist 13. februar 2015.

Komiteen viser til at den tredje energimarkedspakken innebærer en styrking av forbrukernes rettigheter. De foreslåtte lovendringene omhandler nye krav til reguleringsmyndigheten, uavhengig klageinstans, utpeking av DSO-er og nye bestemmelser om transmisjon av elektrisk energi, som også har betydning for regulering og organisering av strømnettet.

Komiteen viser til at regjeringspartiene varslet i Sundvolden-erklæringen at de ville legge fram en stortingsmelding om energipolitikken. Komiteen er kjent med at Olje- og energidepartementet for tiden arbeider med en melding til Stortinget.

Komiteen viser til svarbrev fra olje- og energiministeren, datert 5. januar 2015. Komiteen er gjort kjent med at OED nå arbeider med å belyse enkelte momenter i rapporten fra ekspertutvalget, som også har fremkommet gjennom høringen av rapporten. Når departementet har konkludert med hensyn til hvordan ekspertgruppens anbefalinger skal følges opp, vil eventuelle lovendringsforslag legges fram for Stortinget på ordinær måte.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, er av den formening at forslaget slik det fremkommer i Dokument 8:36 S (2014–2015), blir ivaretatt, jf. ovennevnte svar fra olje- og energiministeren, samt i forbindelse med den bebudede stortingsmeldingen om energipolitikken.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at oppfølging av rapporten «Et bedre organisert strømnett» får stor betydning for den videre drift og utbygging av strømnettet i tiden som kommer. Oppfølging av anbefalingene krever både lov- og forskriftsendringer som samlet vil endre rammevilkårene for nettselskapene.

Disse medlemmer mener at spørsmålet om privat eierskap i nett, omstrukturering og sammenslåing av nettselskaper og begrensning av frihetsgrader for nettselskaper er av en slik størrelse at Stortinget bør få saken til behandling.

Disse medlemmer merker seg for eksempel at NVE i juli 2014 sendte på høring forslag om bl.a. at transaksjoner mellom nettselskap og andre selskap i konsern skal være basert på konkurranse. Etter at forslaget møtte betydelig og saklig begrunnet motstand, ble dette ikke videreført i ny forskrift. En slik forskriftsendring ville gitt endringer av rammevilkår for drift av samfunnskritisk infrastruktur, som bør være forankret i politisk behandling i Stortinget.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en sak om hvordan rapporten 'Et bedre organisert strømnett' følges opp.»