Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til lovproposisjonen og støtter forslaget til endring i lovtekst.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, viser til at bakgrunnen for proposisjonen er Representantforslag 8:47 L (2009–2010) fra representantene Sonja Sjøli, Bent Høie, Erna Solberg og Elisabeth Røbekk Nørve, som fremmet forslag om at menerstatning fastsettes til en engangssum, med mindre det åpenbart er i skadelidtes interesse å fastsette menerstatning helt eller delvis til terminbeløp. Dette forslaget ble fremmet med bakgrunn i at representantene var av den oppfatning at unntaksbestemmelsene i skadeserstatningsloven § 3-9 var å regulere utbetalingens form, og ikke erstatningens størrelse.

Flertallet viser til at det i perioden 2008–2009 ble påpekt at Norsk pasientskadeerstatning med bakgrunn i «særlige grunner» i skadeserstatningsloven § 3-9 fastslo at erstatningen skulle utbetales i terminvise utbetalinger. Disse «særlige grunnene» ble brukt i de tilfeller hvor Norsk pasientskadeerstatning gjorde en vurdering om at den skadelidte ble forventet å ha en kortere levetid enn beregnet levetid totalt. Flertallet mener at denne unntakshjemmelen ikke må brukes for å redusere erstatningsutbetalingen. Flertallet er derfor fornøyd med at det i denne proposisjonen foreslås at prognoser om forkortet levetid hos den skadelidte som kan tilbakeføres til den ansvarsbetingende hendelsen, ikke lenger skal kunne begrunne terminvis utbetaling av menerstatning.

Flertallet viser til at lovens hovedprinsipp er at den skadelidte skal ha utbetalt hele menerstatningen i et engangsbeløp.