Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til brev fra energi- og miljøkomiteen av 25. april 2014 der komiteen ber om Klima- og miljødepartementets vurdering i forbindelse med behandlingen av representantforslag 55 S (2013-2014) fra stortingsrepresentantene Eva Kristin Hansen, Trond Giske og Dag Terje Andersen om å tillate bruk av blyhagl utenfor våtmarksområder og skytebaner.

Forslagstillerne ber regjeringen legge til rette for å tillate bruk av blyhagl til jakt utenfor våtmarksområder og skytebaner. Samtidig viser de i bakgrunnen for forslaget til at ny kunnskap - om virkninger av en slik opphevelse av deler av dagens forbud - bør innhentes i forbindelse med dette forslaget.

Bly er en miljøgift som har mange alvorlige effekter for både mennesker og dyr som eksponeres. For dyr og planter kan bly være giftig selv i små mengder. Bly brytes ikke ned i naturen og hoper seg derfor opp oppover i næringskjedene. På grunn av de alvorlige helse- og miljøegenskapene til bly, er det fastsatt internasjonale reguleringer hvor Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene, og bly er også omfattet av vårt eget nasjonale mål om å stanse bruk og utslipp av en liste prioriterte miljøgifter innen 2020.

Hensynet til human jaktutøvelse og mest mulig effektiv avlivning av viltet må imidlertid veies opp mot forurensningsfaren. Et alternativ kan derfor være å beholde forbudet mot blyhagl i våtmarksområder, elver og innsjøer og på skytebaner, men oppheve det på fastmark og over åpen sjø inntil fullgode alternativer er på plass. Jeg er også kjent med at Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) ønsker å få gjeninnført blyammunisjon til bruk på flatmark og over åpent hav, og at de mener det er manglende faglig grunnlag for totalforbud mot bruk av blyhagl til jakt.

I forbindelse med behandling av et representantskapsforslag på Stortinget om samme tema våren 2013, ble det derfor lovet at det skulle innhentes supplerende kunnskap om effekter av forbudet utenfor våtmarksområder og skytebaner. Miljødirektoratet er blitt bedt om å innhente slik ytterligere kunnskap, og ha kontakt med Norges Jeger- og Fiskerforbund i dette arbeidet. Miljødirektoratets arbeid skal være avsluttet innen 1. juni 2014. Som jeg også har redegjort for tidligere i forbindelse med skriftlig spørsmål fra Stortinget om temaet, vil jeg avvente resultatene fra Miljødirektoratet og så ta en ny vurdering av det faglige grunnlaget i denne saken.

Det arbeidet som forslagsstillerne legger opp til om å skaffe til veie oppdatert kunnskap om virkninger utenfor våtmarksområder og skytebaner, er vi allerede i gang med. Jeg mener at det ikke vil være riktig å trekke noen konklusjoner i dette spørsmålet nå, før Miljødirektoratet har levert sin rapport og vi har foretatt en ny vurdering i saken. Når Miljødirektoratets rapport foreligger, vil jeg imidlertid ta stilling til om dagens forskrift bør endres.