Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Jan Bøhler, Stine Renate Håheim, Stein Erik Lauvås, Helga Pedersen og Eirik Sivertsen, frå Høgre, Frank J. Jenssen, Mudassar Kapur, Bjørn Lødemel og Ingjerd Schou, frå Framstegspartiet, Mazyar Keshvari og leiaren Helge André Njåstad, frå Kristeleg Folkeparti, Geir S. Toskedal, frå Senterpartiet, Heidi Greni, frå Venstre, André N. Skjelstad, og frå Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, handsamar i innstillinga proposisjonen, med unntak av kapitla kap. 542 og 3595.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstrepartiviser til undersøkelser som viser at 65 pst. av landets ordførere og rådmenn mener deres kommune får dårligere økonomisk handlingsrom i 2015 sammenlignet med i år. En vesentlig årsak til dette er reduserte skatteanslag for kommunesektoren. For 2014 anslo regjeringen i sitt budsjettframlegg, basert på informasjon fram til høsten 2014, at anslaget må reduseres 2,1 mrd. kroner. Seinere og mer oppdaterte tall fra KS viser at redusert skatteanslag blir minst 2,8 mrd. kroner. Kommunene har store utfordringer med å løse sine oppgaver innenfor fastlagte rammer. Det går ut over grunnleggende velferdstjenester som skole og eldreomsorg. Disse medlemmer viser til sine respektive forslag i finanskomiteens innstilling til Prop. 36 S (2014–2015) hvor det er foreslått et økt rammetilskudd til kommunene for 2014 for å sikre at de kommunale tjenestene kan opprettholdes på forutsatt nivå.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at det i Prop. 36 S (2014–2015) heter at regjeringen vil vurdere bevilgningene knyttet til flom og at en eventuelt vil komme tilbake til Stortinget med forslag om en tilleggsbevilgning. Dette medlem viser til at flomrammede kommuner på Vestlandet har blitt påført store skader i 2014. Det er ikke tvil om behovet for ekstraordinære bevilgninger for å dekke kostander til opprydding og gjenoppretting av viktig infrastruktur. Forslag fra regjeringen om tilleggsbevilgninger må derfor raskt på plass.