Proposisjonens hovedinnhold
I proposisjonen fremmes forslag til endringer i:
lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens pensjonskasse
lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd
lov 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser
lov 19. februar 2010 nr. 5 om statstilskott til arbeidstakere som tar ut AFP i privat sektor
Forslaget omfatter også endringer i lov 16. desember 2011 nr. 59 om endringer i folketrygdloven (ny uføretrygd og alderspensjon til uføre), lov 7. mars 2014 nr. 5 om endringer i lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (ny uførepensjonsordning), lov 20. juni 2014 nr. 24 om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning for offentlig tjenestepensjon) og endringer i enkelte andre lover.
Det er vedtatt at uføreordningen i de lovfestede offentlige tjenestepensjonsordningene skal legges om fra samme tidspunkt som det innføres ny uføretrygd i folketrygden, jf. lov 7. mars 2014 nr. 5. Regler om ny uføretrygd i folketrygden ble gitt ved lov 16. desember 2011 nr. 59, som trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer. Ved lov 20. juni 2014 nr. 24 ble det gjort ytterligere tilpasninger i regelverket for uføreytelsene. Etter planen skal ny uføretrygd innføres fra 1. januar 2015, og det ble ved kongelig resolusjon 20. juni 2014 bestemt at lov 16. desember 2011 nr. 59, lov 7. mars 2014 nr. 5 og lov 20. juni 2014 nr. 24 trer i kraft 1. januar 2015.
Forslagene dene i proposisjonen gjelder enkelte mindre endringer i bestemmelsene om ny uførepensjonsordning i offentlig tjenestepensjon, herunder:
beregning av uførepensjon når det også utbetales avtalefestet pensjon
forlengelse av fristen for å sette frem krav om uførepensjon
hjemmel til å gi nærmere regler om medlemskap og opptjening for medlemmer som har uførepensjon
flere lovtekniske opprettinger
I folketrygdloven og endringslovene til folketrygdloven foreslås det endringer i bestemmelsene om tillegg til uføretrygd for gjenlevende ektefelle (gjenlevendetillegg), både når det gjelder gjengifte og eksport av tillegget, i tillegg til en rekke lovtekniske opprettinger. I denne proposisjonen foreslås det også en mindre endring i lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser.
I AFP-tilskottsloven foreslås det regler for å avklare forholdet mellom uføretrygd og AFP når det foreligger hvilende rett til uføretrygd.
Det foreslås også enkelte lovtekniske opprettinger i enkelte andre lover.
I proposisjonen foreslås det også noen endringer som ikke gjelder omleggingen av uføreytelsene fra 2015. Blant annet foreslås det å avvikle styret i Statens pensjonskasse.
Det vises for øvrig til proposisjonens kapittel 2 der det er nærmere redegjort for bakgrunnen for lovforslagene og kapittel 8 der merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget er utdypet.
I forbindelse komiteens behandling av proposisjonen rettet Arbeiderpartiet spørsmål til statsråden. Arbeiderpartiets brev samt statsrådens svar av 1. desember 2014 ligger vedlagt innstillingen.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Fredric Holen Bjørdal, Lise Christoffersen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Stefan Heggelund, lederen Arve Kambe, Bente Stein Mathisen og Bengt Morten Wenstøb, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og Erlend Wiborg, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø, viser til Prop. 10 L (2014–2015) Endringer i lov om Statens pensjonskasse, folketrygdloven og i enkelte andre lover (justeringer i reglene om uføretrygd og ny uførepensjonsordning i offentlig tjenestepensjon mv.), samt departementets brev av 13. november 2014 vedrørende korrigeringer av feil i proposisjonens forslag til lov. Brevet følger vedlagt innstillingen.
Komiteen viser til de brev som er sendt komiteen fra Landslaget for Offentlige Pensjonister, LO Stat, Unio, Fagforbundet og Forsvar offentlig pensjon.
Komiteen merker seg at organisasjonene mener flere av forslagene burde vært ute på høring.
Komiteen viser videre til at forslaget om avvikling av styret i Statens pensjonskasse var gjenstand for høring, og at høringsinnspillene er referert i proposisjonen.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at organisasjonene foreslår en mindre vidtrekkende forskriftshjemmel for medlemskap og opptjening enn det regjeringen foreslår.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til brev fra blant andre LO Stat, Unio, Fagforbundet og Forsvar offentlig pensjon der det påpekes at flere av forslagene burde vært ute på høring. Det foreslås endringer som fremstilles som tekniske opprettinger og justeringer. Likevel vil enkelte av disse endringene, i følge de nevnte brevene, innebære innstramminger i pensjonsytelsene for enkelte grupper.