Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, bemerker at det å få formalisert rettsvernordninger, og å få på plass et lovverk som legger til rette for at rettssubjekter kan få rettsvern for sine rettigheter, er grunnleggende i ethvert velfungerende finansmarked. Dette er viktig både av hensyn til dem som pantsetter, og til dem som vil sikre sine rettigheter.

Komiteen viser til at siden panteloven trådte i kraft i 1981, har det skjedd betydelige endringer i samfunnet. Immatrialrettigheter og andre immaterielle verdier utgjør i dag en stor del av verdiene i næringslivet. For enkelte er dette det som er verdiene i selskapet. Det er nødvendig å legge til rette for hensiktsmessige ordninger som bidrar til rettsvern for dem som ønsker å pantsette.

Komiteen bemerker at de foreslåtte lovendringene kommer som en naturlig konsekvens av utviklingen i finansmarkedet og næringslivet. Komiteen håper også at lovendringene kan medføre mer forskning og innovasjon, ved at aktører på en enkel måte kan få rettsvern for sin kapitaltilførsel.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, og slutter seg til forslaget.