Sammendrag
Det fremmes i dokumentet følgende forslag:
«1. Stortinget ber regjeringen gi studenter rett til å ha én fastlege på hjemstedet og én på studiestedet.
2. Stortinget ber regjeringen etablere en statlig tilskuddsordning for å øke allmennlegekapasiteten ved studiesteder og i kommuner som har en høgskole eller et universitet, samt styrke kapasiteten innen det psykiske helsetilbudet overfor studenter spesielt.
3. Stortinget ber regjeringen utvide ordningen med subsidiert prevensjon til å gjelde unge voksne opp til og med 24 år.
4. Stortinget ber regjeringen utvide jordmødres og helsesøstres foreskrivningsrett til prevensjonsmidler.»
Forslagsstillerne viser til at utdanningsinstitusjonene har et ansvar for studentenes helhetlige læringsmiljø, og at det helsemessige aspektet ivaretas av studentsamskipnadene. Det påpekes at det er store variasjoner i helse- og velferdstilbudet ved landets studentsamskipnader, og forslagsstillerne mener at det er behov for å legge til rette for bedre samhandling mellom studentsamskipnadene, vertskommunene og staten for å sikre at studentene får et tilfredsstillende helsetilbud på studiestedet.
Forslagsstillerne mener alle studenter bør sikres en viss tilgang til grunnleggende helsetjenester på studiestedet mens de studerer, og at det bør innarbeides insentivrettede støtteordninger hvor kommuner, samskipnader og høgskoler kan samarbeide om felles tilbud både til studenter, øvrig ungdom og innbyggerne generelt.
Forslagsstillerne viser til at nærhet er avgjørende for en fungerende fastlegeordning, og at borteboende studenter vil kunne ha behov for lege både på bostedet og på studiestedet.
Forslagsstillerne viser til at psykiske lidelser er en av de store folkesykdommene, og mener helsetilbudet til studentene må inkludere tilbud innenfor psykisk helse.
Forslagsstillerne viser til at det er høyest forekomst av aborter i aldersgruppen 20–24 år, og mener dette kan ha sammenheng med at mange i forbindelse med utdanning flytter fra hjemstedet hvor man har fått oppfølging av fastlege og helsestasjon, til et studiested hvor tilsvarende tilbud kan mangle eller være vanskelig tilgjengelig. Forslagsstillerne mener at dette understreker behovet for at borteboende studenter får rett til fastlege på studiestedet, og for at man inkluderer tilgang til helsestasjon med helsesøstre og eventuelt jordmødre. De mener også at helsesøstre og jordmødres rett til å forskrive ulike typer prevensjon bør utvides, og at ordningen med subsidiert prevensjon for ungdom mellom 16 og 19 år utvides til å inkludere unge voksne inntil 24 år.