16.1 Reglene for naturalytelser

Sammendrag

Gjennomgangen av de kompliserte reglene for naturalytelser sees i sammenheng med regjeringens forenklingsarbeid. Departementet vil fram mot 2016-budsjettet vurdere endringer som kan gi et enklere og mer fleksibelt regelverk på dette området. Departementet vil blant annet vurdere en mer generell bestemmelse der flere av de naturalytelsene det i dag er særregler for, kan inngå. Som en del av utredningen vil departementet vurdere behovet for å klargjøre regelverket for verdsettelse av slike ytelser og for arbeidsgivers opplysningsplikt der ytelsene gis via tredjepersoner. Se proposisjonens kapittel 18.

Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen til orientering.

16.2 Omtale av saker om skattefritak

Sammendrag

Se omtale i proposisjonens kapittel 19. Finansdepartementet mener at orientering om departementets praksis etter skatteloven §§ 11-21 og 11-22, fra og med saker avgjort i 2014, kun bør gis på departementets hjemmeside.

Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen til orientering, og slutter seg til at orientering om departementets praksis heretter gis på departementets hjemmeside.

16.3 Avskrivningsregler for vindkraftanlegg

Sammendrag

Regjeringen vil fremme forslag om gunstigere avskrivninger for vindkraftanlegg. Et forslag vil bli sendt på høring. Regjeringen tar sikte på å fremme et forslag for Stortinget våren 2015 og at de nye reglene gis virkning for inntektsåret 2015. Innføring av raskere avskrivninger for en avgrenset gruppe investeringer kan reise EØS-rettslige problemstillinger, og departementet vil vurdere spørsmål om notifikasjonsplikt etter EØS-avtalen nærmere før forslaget fremmes.

Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen til orientering.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til Arbeiderpartiets alternative budsjett hvor det foreslås en teknologinøytral ordning for grønne meravskrivninger som innføres fra 1. januar 2015.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til Senterpartiets alternative budsjett hvor det foreslås en teknologinøytral ordning for grønne meravskrivninger som innføres fra 1. januar 2015.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er positiv til regjeringens forslag om å endre avskrivningsregler for vindkraft fordi det vil kunne gi økte investeringer i Norge. Samtidig sier regjeringen ikke noe om hvor mye av det skattemessige gapet til Sverige som skal kompenseres eller når endringen skal tre i kraft. Sosialistisk Venstreparti forutsetter at regjeringen får på plass en endring som sikrer like konkurransevilkår mellom vindkraft i Norge og Sverige, samt at regjeringen sikrer framdrift i å iverksette ordningen slik at norske investeringer kan gjøres innen tidsrammen til nåværende sertifikatsystem.

16.4 Omtale av enkelte merverdiavgiftssaker

Sammendrag

Nøytral merverdiavgift i statlig sektor (proposisjonens punkt 21.1), merverdiavgift på aviser (punkt 21.2), merverdiavgift på fast eiendom (21.3), endringer i representantordningen for merverdiavgift (21.4) og notifikasjon til ESA av merverdiavgiftsfritak for elbiler (21.5) er omtalt i proposisjonens kapittel 21.

Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen til orientering.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett og forslaget om å innføre nullmoms på digitale medier.

Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiet i budsjettspørsmål 475 har bedt om en oversikt over hvordan budsjettet ville sett ut uten regjeringens grep med nøytral merverdiavgift. Det vil ikke regjeringen svare på. Stortinget har derfor ikke mulighet til å sammenligne regjeringens budsjettforslag med tidligere budsjetter, og følgelig ikke til å avdekke hva som er reelle satsinger/kutt og hva som skyldes nettoføring av merverdiavgifter. Disse medlemmer mener dette er uheldig. Disse medlemmer ber regjeringen på egnet måte komme tilbake til Stortinget med en presis oppstilling av budsjettet på kapittel og post hvor merverdiavgiften føres på vanlig måte.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om å notifisere en ordning med nullmoms for digitale medier.»

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte komme tilbake til Stortinget med en presis oppstilling av forslag til statsbudsjett for 2015 på kapittel og post hvor merverdiavgiften føres på vanlig måte uten nøytral merverdiavgift.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til Sosialistisk Venstrepartis alternative statsbudsjett og de forslagene om å innføre merverdiavgift for finansielle tjenester, nullmoms på aviser fra 1. juli 2015, og et tidsbegrenset fritak for moms på elsykler.

Dette medlem viser til nærmere omtale i Innst. 3 S (2014–2015) og fremmer her følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om nullmoms på aviser i både papir- og digitalversjon, med sikte på innføring fra 1. juli 2015.»

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om å frita elsykler for merverdiavgift.»

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om å innføre merverdiavgift på finansielle tjenester og avgift på margininntekter, i tråd med modellen som er beskrevet i Prop. 1 LS Skatter, avgifter og toll 2014.»