Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • «– Stortinget ber regjeringen gi Helsetilsynet i oppdrag å gjennomføre et landsomfattende tilsyn der legers reservasjon, både mot befatning med abort og andre temaer, kartlegges.

  • Stortinget ber regjeringen presisere overfor tilsynsmyndighetene at regelbrudd knyttet til legers forskjellige reservasjoner skal sanksjoneres.

  • Stortinget ber regjeringen fremme forslag til eventuelle lovendringer regjeringen finner nødvendig for at regelverket som forbyr legers reservasjon, skal kunne håndheves på en effektiv måte.»

Forslagsstillerne viser til at regjeringen har varslet at den går inn for å foreslå reservasjonsrett knyttet til abort for fastleger.

Det uttales at det gjennom mediene er kjent at en rekke leger i strid med regelverket praktiserer reservasjon, også ut over spørsmålet om abort.

Forslagsstillerne mener det er vesentlig å sikre at forbudet mot reservasjon håndheves effektivt for å sikre innbyggerne i Norge likeverdige helsetjenester. Det uttales at en reell håndhevelse av dette forutsetter at regjeringen iverksetter tiltak for å kartlegge omfanget av reservasjon, og at det klargjøres at det er forventet av tilsynsmyndighetene at brudd på plikten til å tilby likeverdig helsehjelp gjennom reservasjon får konsekvenser.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig med en grundig gjennomgang for å sikre at dagens lovverk er tilstrekkelig til å kunne håndheve reservasjonsforbudet.