Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Fredric Holen Bjørdal, Lise Christoffersen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Stefan Heggelund, lederen Arve Kambe, Bente Stein Mathisen og Bengt Morten Wenstøb, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og Erlend Wiborg, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn og fra Sosialistisk Venstreparti, Johnny Ingebrigtsen, viser til Prop. 88 S (2013–2014) om endringer i statsbudsjettet 2014 under Arbeids- og sosialdepartementet om oppfølging av tidligere nordsjødykkere.

Komiteen viser til regjeringens forslag og slutter seg til det, men utvider tilleggskompensasjonen ytterligere til totalt 25 G. Komiteen er glad for at man nå har fått til en ordning som avslutter en lang og vanskelig sak. Komiteen vil også takke pionerdykkerne for den innsatsen de har gjort for Norge og det avgjørende bidraget for å finne olje i Nordsjøen.

Komiteen viser til at saken om en verdig avslutning har pågått gjennom mange år både på det politiske plan, men også i rettssystemet. Komiteen viser også til at syv tidligere dykkere klaget deler av saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD), der staten ble dømt på et av punktene (brudd på EMK art. 8 om retten til privatliv) og dømt til å betale de syv dykkerne en oppreisning på 8 000 euro hver. Komiteen registrerer også at staten ble frifunnet på de øvrige punktene som ble klaget inn. Komiteen ser det som viktig å få avsluttet saken på en verdig måte og legger her opp til å få en politisk og moralsk avslutning på saken.

Komiteen vil gi uttrykk for at det foreligger et særskilt politisk og moralsk ansvar overfor pionerdykkerne. Det er udiskutabelt at de gjorde et banebrytende arbeid under svært vanskelige og ukjente forhold. Denne gruppen fortjener derfor en ytterligere politisk anerkjennelse og kollektiv berømmelse. På denne bakgrunn vil komiteen uttrykke en stor politisk og moralsk beklagelse til dykkerne, deres pårørende og øvrige berørte for hendelsene i perioden 1965 til 1990 og også for prosessen for en endelig avslutning frem til i dag.

Komiteen viser til at regjeringen tilbød først en kompensasjon på 20 G som kommer i tillegg til 2004-ordningen som ga inntil 40 G.

Komiteen var opptatt av å sikre et bredest mulig flertall i denne saken da komiteen anser det som viktig at man nå kan stå samlet i avslutningen av en sak som har pågått altfor lenge og som burde vært avsluttet på et tidligere tidspunkt. Komiteen har derfor forhandlet seg frem til en løsning på 25 G som alle partiene på Stortinget har samlet seg om.

Komiteen anser med denne kompensasjonen saken for endelig avsluttet. Da dette er en endelig og frivillig ordning, støtter komiteen at den enkelte gis seks måneders betekningstid og at den enkelte mottaker dermed forplikter seg til ikke å gå videre med saken til domstolen. Komiteen er klar på at det er viktig med en effektiv og smidig gjennomføring av denne endelige ordningen sånn at ventetiden for utbetaling skal være kortest mulig.

Komiteen støtter derfor regjeringens forslag om at denne kompensasjonsordningen bygger på ordningen fra 2004, noe som sikrer en rask og effektiv gjennomføring uten at de berørte må dokumentere sitt arbeid og sine eventuelle helseskader på nytt.

Komiteen er fornøyd med at det legges opp til en endring, forbedring og forenkling når det gjelder de etterlatte. Det at man nå fjerner alderskravet for barn som for øvrig oppfyller vilkårene, bidrar til at den moralske kompensasjon som denne nye og endelige ordningen bidrar til når ut til, de rettmessige mottakerne.

Komiteen viser til høringsinnspillet fra Offshoredykkerunionen, sitat:

«Nordsjødykkeme har betalt prisen for mangelfull informasjon og hemmelighold av dykkertabeller med ødelagt helse, ødelagte yrkesliv og ødelagt livskvalitet. Mange av våre har tatt sine egne liv. Offshoredykkerne krever derfor 30 G i oppreisning og at kostnader og utgifter i forbindelse med rettsprosessene frem til i dag også dekkes av den norske stat. Vi ofret liv og helse for nasjonen Norge. Det er nå opp til Stortinget, på vegne av nasjonen, å sette et verdig punktum i dykkersaken.»

Komiteen velger den nå å øke kompensasjonen til 25 G, og dermed ligger totale kompensasjonsordningen (65 G) på samme nivå som hos krigsveteranene.

Komiteen mener at vi med denne kompensasjonsordningen bidrar til at dykkere og familier kan få ro, at det gis en verdig avslutning nå som partiene på Stortinget har enes om 25 G.

Komiteen fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«I statsbudsjettet for 2014 gjøres følgende endringer:

646

Pionerdykkere i Nordsjøen

73

(Ny) Kompensasjonsordning, kan overføres

575 000 000»

Komiteen viser til forslaget om å sette opp en minneplakett på Norsk Oljemuseum og den økonomiske støtten til opptrykk av den engelske utgaven av bokverket om nordsjødykkerne. Dette er tiltak komiteen anser som viktige, både av hensyn til anerkjennelsen dykkerne og deres pårørende/etterlatte fortjener, men også av hensyn til at denne viktige delen av norsk historie aldri blir glemt av fremtidige generasjoner.

Komiteen slutter seg til at dykkernemda legges ned når saken nå får sin endelige avslutning.

Komiteen er tilfreds med at den døgnåpne telefontjenesten Dykkerkontakten videreføres

Komiteen ser det som viktig med god dykkerrelatert forskning, og ser frem til at retningslinjene blir gjennomgått. Komiteen vil også fremheve viktigheten av at forskningen som foretas er uavhengig.