Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Marit Arnstad, og fra Venstre, Pål Farstad, deler forslagsstillernes syn på viktigheten av fiskerinæringen og av å sikre god rekruttering til denne, hvor undervisningskvoter er ett av flere virkemiddel.

Komiteen mener at det å legge til rette for fortsatt vekst i fiskerinæringen bidrar til å ivareta grunnlaget for både sysselsetting og bosetting langs kysten. En styrking av arbeidet for å sikre rekruttering til næringen er således en god investering for fremtiden.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet merket seg fiskeriministerens tale på konferansen «Håp i Havet» 20. februar 2014, der statsråden understreker fiskerinæringens viktighet for fremtidig verdiskaping, sysselsetting og bosetting langs kysten, samt næringens store potensial.

Komiteen viser videre til fiskeriminister Elisabeth Aspakers brev til komiteen, av 6. mars 2014 (vedlagt), der hun varsler at arbeidet med en gjennomgang av og innretningen på undervisningskvotene allerede er i gang. Komiteen er opptatt av at undervisningskvoter skal være utformet slik at det er attraktivt for næringen og eleven. Komiteen merker seg med interesse statsrådens vurdering av «lærlingekvote» og de muligheter det kan gi.

Komiteen viser til at det beste virkemidlet for å øke rekrutteringen til fiskeryrket er å skape lønnsomme, trygge arbeidsplasser med gode økonomiske og sosiale ordninger. Komiteen ser på undervisningskvotene som ett av flere viktige virkemidler for å styrke den fiskerifaglige undervisningen ved å gi praktisk erfaring med fiske.

Komiteen viser til at også rekrutteringskvoteordningen er viktig for å bidra til rekruttering til fiskerinæringen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at regjeringen Stoltenberg i sjømatmeldingen foreslo å videreføre rekrutteringskvoteordningen, og samtidig øke antallet nye deltakeradganger fra 10 til 20 årlig. Dersom søknadsmassen tilsier det, ble det varslet at det også kunne vurderes å øke ytterligere til 25 deltakeradganger.

Komiteen forutsetter at regjeringen kommer tilbake til Stortinget på egnet måte når gjennomgangen av virkemidlene for å styrke opplæringen er gjennomført.