Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Det vises til likelydende brev til forsvarsministeren og utenriksministeren av 8. januar 2014 der det bes om en uttalelse til dokument 8: 12 S – representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande, André N. Skjelstad og Ola Elvestuen.

Forslagstillerne viser til at det var bred enighet i det forrige storting om en evaluering av hele den norske innsatsen i Afghanistan. Det var enighet om at en ville komme tilbake til spørsmålet når avviklingen av ISAF er sluttført ved utgangen av 2014. Forslagsstillerne mener at det nå er behov for snarlig å igangsette en evaluering. Dette er begrunnet med et behov «for å gjøre opp status for Norges innsats så langt, justere innretningen på innsatsen i fortsettelsen, men særlig for å være forberedt til liknende operasjoner dersom Norge blir bedt om å bidra med styrker utenfor NATOs tradisjonelle kjerneområde i fremtiden».

Regjeringen vil ha konsultasjoner med Stortinget om den norske Afghanistan-politikken.

Norge inngikk i 2013 en strategisk partnerskapsavtale med Afghanistan. I avtalen har Norge og Afghanistan inngått gjensidige forpliktelser. Norge har gitt uttrykk for at vi planlegger å videreføre den norske støtten til Afghanistan ut 2017. Afghanistan har inngått liknende avtaler med en lang rekke land. Regjeringen står ved Norges tilsagn om sivil bistand ut 2017.

ISAFs mandat gjelder ut 2014. Det vil likevel være behov for et visst militært engasjement også etter 2014. NATO har derfor begynt å planlegge for operasjonen Resolute Support, som etter planen skal avløse ISAF-operasjonen. Den nye operasjonens mandat vil være å videreføre arbeidet med rådgivning og opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker og institusjoner. En eventuell ny NATO-operasjon etter 2014 vil ikke utføre kampoperasjoner. Styrken vil også være betydelig mindre enn ISAF.

Regjeringen ser det som naturlig at Norge bidrar i en eventuell fremtidig NATO-operasjon i Afghanistan, men det er ikke tatt noen beslutning om dette. Det forutsetter dessuten at det blir inngått en bilateral sikkerhetsavtale mellom USA og Afghanistan og deretter mellom NATO og Afghanistan. Uten disse avtalene vil det ikke bli noen NATO-operasjon etter 2014.

Regjeringen ønsker å foreta en helhetlig gjennomgang av norsk innsats i Afghanistan først etter at ISAF-operasjonen er avsluttet. Regjeringen mener dette er i tråd med den brede enigheten i Stortinget fra i fjor vår. Det er viktig at både Afghanistan og det internasjonale samfunnet nå konsentrerer seg om gjennomføringen av det viktige presidentvalget i første halvår 2014 og deretter om å fullføre overgangsprosessen. Den bilaterale sikkerhetsavtalen mellom USA og Afghanistan er heller ikke på plass ennå. For å sikre en best mulig evaluering, er det nødvendig at vi ser på ISAFs samlede engasjement, også i sluttfasen. Derfor bør evalueringen først starte i 2015. Forberedelsene til en slik helhetlig evaluering vil vi imidlertid starte i år.

Erfaringene fra ISAF-operasjonen er viktige i planleggingen av en mulig militær innsats i Afghanistan også etter 2014. Det er etablert et system i NATO for å evaluere ISAF-operasjonen hvert halvår. Det gir en kontinuerlig og systematisk læringsprosess internt i NATO. Norge deltar aktivt i dette. På norsk side har Forsvaret dessuten hatt løpende gjennomgang av egen planlegging, organisering og gjennomføring av de militære operasjonene i Afghanistan, så vel som oppfølging av personell som har tjenestegjort i utlandet. Målet har vært å trekke lærdom og benytte dette i pågående og eventuelt nye militære operasjoner. Det er derfor ikke noe kunnskapsvakuum i Forsvaret som tilsier at det er nødvendig med en annen type evaluering før ISAF er avsluttet.

I 2012 ble det gjennomført en omfattende evaluering av ti år med norsk sivil bistand til Afghanistan. Evalueringen er offentliggjort på NORADs hjemmeside. Resultatene fra evalueringen ligger til grunn for gjennomføringen av dagens bistand. Dette tilsier også at det ikke er noen grunn til å forsere planene om en gjennomgang av norsk Afghanistan-innsats.

Regjeringen er opptatt av å foreta en evaluering som ser helhetlig på den sivile og militære innsatsen som en del av NATOs overordnede strategi. Som forslagsstillerne fremhever vil målet for en evaluering være å gjøre opp status og trekke lærdommer som kan benyttes fremover i Afghanistan og i andre fremtidige operasjoner. Prioriteringen for 2014 bør imidlertid være å følge opp våre militære og sivile forpliktelser og sørge for en forsvarlig avslutning av ISAF-operasjonen.

Regjeringen vil vedta et mandat for gjennomgangen av Afghanistan-innsatsen i løpet av medio 2014. Det vil bli lagt opp til at gjennomgangen blir utført av en gruppe eksperter med støtte fra en faglig referansegruppe. Regjeringen tar sikte på at evalueringen blir gjennomført i løpet av ett år. Stortinget vil bli informert om mandat, sammensetting og fremdriftsplaner for gjennomgangen.