Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 1. oktober 2012 til 20. september 2013
Dette dokument
- Innst. 108 S (2013–2014)
- Kildedok: Dokument 19 (2012–2013)
- Dato: 08.01.2014
- Utgiver: utenriks- og forsvarskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Den 22. oktober 2009 vedtok Stortinget å opprette en delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid. Delegasjonen har 6 medlemmer og 6 varamedlemmer. Delegasjonsleder representerer Stortinget i Den arktiske parlamentarikerkomiteen. Bakgrunnen for opprettelsen er et ønske om å styrke Stortingets oppmerksomhet om utviklingen i Arktis.
Lederen av Stortingets delegasjon Morten Høglund representerte Stortinget på møtene til Den arktiske parlamentarikerkomiteen. Denne komiteen består av folkevalgte fra de 8 arktiske landene (Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA) og Europaparlamentet. Urfolkene i Arktis deltar i samarbeidet som faste deltakere (permanent participants).
I perioden 1. oktober 2012– 20. september 2013 avholdt komiteen 4 møter. Folketingsmedlem Sara Olsvig fra Danmark/Grønland ble på møtet på Svalbard den 3. juni valgt til å etterfølge Høglund som leder av komiteen.
På ministermøtet til Arktisk råd den 15. mai 2013 overtok Canada formannskapet for de kommende to år. Høglund deltok på møtet sammen med delegasjonens nestleder Eirik Sivertsen.
Stortinget har påtatt seg å være vertskap for sekretariatsfunksjonen til det arktiske parlamentarikersamarbeidet. Dette utføres av seniorrådgiver Bjørn Willy Robstad.
Delegasjonen har i perioden avholdt tre delegasjonsmøter og to delegasjonsreiser.
Den 8.–10. april 2013 besøkte delegasjonen Finland for å diskutere infrastruktur, næringsutviklingen, urfolk og skipsfart i nordområdene. Den 3.–6. juni 2013 deltok delegasjonen på møtet til Den arktiske parlamentarikerkomiteen på Svalbard. Delegasjonens leder og nestleder møtte den påtroppende lederen av Arktisk råd, minister Leona Aglukkaq, for å diskutere Canadas prioriteringer som leder av Arktisk råd.
Den 6. mars 2013 arrangerte delegasjonen et dialogmøte om nordområdene som en oppfølging av nordområdemeldingen (Meld. St. 7 (2011–2012)). Utenriksminister Espen Barth Eide og representanter fra Stortingets arktiske delegasjon, NATO PA, Nordisk råd, Europarådet og EFTA/EØS-delegasjonen deltok på møtet.
Representanter for delegasjonen deltok også på den 6. Barents parlamentarikerkonferansen i Harstad 23.–24. april 2013. Som fungerende delegasjonsleder ledet Eirik Sivertsen arbeidet med slutterklæringen fra konferansen.
I egenskap av å være leder av Den arktiske parlamentarikerkomiteen har Morten Høglund deltatt som innleder på flere seminarer om Arktis. Nestleder Sivertsen har også deltatt i møter nasjonalt og internasjonalt, blant annet i Europaparlamentet.
Delegasjonens leder vil delta på møtene i Den arktiske parlamentarikerkomiteen som ventelig vil finne sted i Ottawa, København, Whitehorse og Brussel.
Den 9.–11. september 2014 vil alle delegasjonens medlemmer delta på den 11. arktiske parlamentarikerkonferansen i Whitehorse.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Kåre Simensen og Jens Stoltenberg, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker, Trond Helleland og Kristian Støback Wilhelmsen, fra Fremskrittspartiet, Gry-Anette Rekanes Amundsen, Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Astrid Aarhus Byrknes, fra Senterpartiet, Jenny Følling, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, viser til at nordområdene er Norges viktigste utenrikspolitiske strategiske satsingsområde og er av stor betydning for Norge både strategisk, økonomisk og sikkerhetspolitisk. Norge er en arktisk stat og norsk Arktis omfatter Svalbard, Jan Mayen og sonene i havet rundt.
Komiteen viser til at disse områdene omfatter noen av de siste relativt uberørte naturområdene i verden. Interessen for Arktis har vært stadig økende de siste årene både nasjonalt, de arktiske landene imellom og internasjonalt.
Komiteen viser til at utviklingen i Arktis de seneste årene som følge av klimaendringer byr på store utfordringer, men også på nye muligheter som følge av økt tilgjengelighet.
Komiteen er av den oppfatning at det er nødvendig og positivt med arenaer og samarbeid som knytter de arktiske statene tettere sammen og der prob-lemstillinger og utfordringer som de arktiske statene må finne gode fellesløsninger på, blir satt på agendaen.
Komiteen vil understreke viktigheten av grenseoverskridende parlamentarisk dialog og viser til at Stortinget den 22. oktober 2009 vedtok å opprette en delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid. Delegasjonen har 6 medlemmer og 6 varamedlemmer.
Komiteen vil understreke at samarbeidet mellom folkevalgte fra de 8 arktiske statene, Europaparlamentet og urfolkene i Arktis bidrar med viktig og oppdatert kunnskap til Stortingets arbeid med nordområdene.
Komiteen har merket seg at Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid og dens medlemmer har hatt høy møteaktivitet og deltatt aktivt på en rekke ulike arenaer. Gjennom dette har de bidratt til å løfte fram viktige arktiske problemstillinger på områder som energi, klima- og miljø, maritim transport, helse og utdanning.
Komiteen viser til det arbeidet som skjer i regjeringens regi via Arktisk råd og vil understreke betydningen av at det parlamentariske samarbeidet i Arktis styrkes, og støtter dette arbeidet.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument 19 (2012–2013) – om årsrapporter fra Stortingets faste delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 1. oktober 2012 til 20. september 2013 – vedlegges protokollen.
Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 8. januar 2014
Anniken Huitfeldt |
Gry-Anette Rekanes Amundsen |
leder |
ordfører |