Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til brev av 11. april 2013, hvor Familie- og kulturkomiteen ber om svar innen onsdag 17. april på representantforslaget om modernisert bokmarkedet.

I Dokument 8:51 (2012-2013) fremmes tre forslag:

1. Stortinget ber regjeringen avslutte ordningen med bokavtale og unntak fra konkurranseloven for bokbransjen.

Svar: Kulturdepartementet tar sikte på å legge frem en egen proposisjon om omsetning av bøker. Proposisjonen vil gi en vurdering av ordningen med bokavtale og unntak fra konkurranselovens § 10.

2. Stortinget ber regjeringen utrede plattformuavhengig sats for merverdiavgift innen litteratursektoren, og legge fram forslag om dette.

Svar: Regjeringen har ikke umiddelbare planer om å utrede plattformuavhengig sats for merverdiavgift innen litteratursektoren.

3. Stortinget ber regjeringen utrede plattformuavhengige ordninger for innkjøp og utleie av bøker, inkludert en opprydding av definisjoner for å sikre e-bøker samme litterære status som papirbøker, og legge dette frem for Stortinget.

Svar: Som rapportert om til Stortinget i Prop. 1 S (2012-2013) arbeider Norsk Kulturråd med å finne gode systemer for innkjøp og utlån av e-bøker blant annet gjennom en prøveordning for utlån av e-bøker under innkjøpsordningen. Det er nå lagt opp til at denne prøveordningen skal gjelde for innkjøpte e-bøker fra 2012, 2013 og 2014. Behov for justeringer i retningslinjer og regelverk knyttet til e-boken blir løpende vurdert.

I tillegg til mine svar på de konkrete forslagene, vil jeg si meg grunnleggende uenig i representantens vurdering av virkningene av dagens regulering av bokmarkedet og i at en liberalisering vil være et positivt grep for å ivareta både konkurransevilkår og lesing i befolkningen. Representanten viser til at i Danmark skal liberaliseringen der ha ført til at folk begynte å lese mer etter at det ble fri priskonkurranse. Bokhandlerforeningen, forleggerforeningen og forfatterforeninger i Danmark har imidlertid offentliggjort statistikk som viser et annet og mer negativt bilde av utviklingen i det danske bokmarkedet. Sammenholdt med norsk bokstatistikk, er det en større andel av befolkningen som kjøper og leser bøker i Norge enn hva tilfelle er i Danmark. Statistisk sentralbyrå som årlig innhenter data om lesevanene i den norske befolkningen, melder at "andelen (boklesere) ikke har vært høyere på de siste 20 åra" og at "husholdningsinntekt har nokså liten sammenheng med boklesing", (Norsk mediebarometer 2011)