Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for en utbygging av sykehuskapasiteten i Oslo-regionen.»

Forslagsstillerne viser til at det gjennom flere år har vært store utfordringer knyttet til kapasitet, pasientflyt og informasjonsflyt på sykehusene i Oslo-regionen, og viser til representantforslag og budsjettforslag fra Fremskrittspartiet som har hatt som siktemål å bedre situasjonen.

Forslagsstillerne mener det er behov for en helhetlig tilnærming for å sikre nok kapasitet og god kompetanse på sykehusene i Oslo-regionen. Forslagsstillerne vil understreke at sykehusene, som har som oppgave å behandle syke pasienter, har behov for langsiktige rammer og gode risikoanalyser før store omstillinger settes i gang.

Forslagsstillerne mener det er grunn til å understreke at noen av de fremste medisinske kompetansemiljøene befinner seg i Oslo, og at dette gjør at også pasienter fra andre deler av Norge vil ha nytte av et bedre utbygd sykehustilbud i Oslo. Forslagsstillerne peker i den anledning på at Radiumhospitalet, som er en sentral utviklingsaktør på kreftbehandling, bør ha et nasjonalt tilbud til pasienter med alvorlig kreftsykdom.

Forslagsstillerne trekker fram noen konkrete forslag som raskt kan iverksettes mens man venter på en mer varig løsning for å sikre god kapasitet, kvalitet og pasientsikkerhet:

  • Ledig kapasitet i private sykehus benyttes for å redusere ventetider for pasientene, finansiert av egen overslagsbevilgning i statsbudsjettet.

  • Ledig bygningsmasse ved Aker sykehus tas i bruk for å avlaste kapasitetsutfordringene både ved Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus.

  • Stensby sykehus opprettholdes frem til alternativ kapasitet er bygget opp.

  • Det bygges et nytt sykehus i Oslo for å dekke kapasitetsutfordringene som kommer som følge av befolkningsveksten i Oslo-regionen.

  • Ved vedtak om oppstart av nye sykehus skal eventuelle endringer i struktur og opptaksområde som følge av nye prosjekter belyses.

Forslagsstillerne mener en helhetlig tilnærming er det eneste som kan sikre et godt tilbud til pasientene og god utnyttelse av ressursene.