Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til det fremlagte representantforslaget og utenriksministeren kommentarer til dette (jf. vedlagte brev av 29. april 2013). Komiteen har merket seg at FNs generalforsamling siden 1993 har anbefalt statene å ha en nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NI) i henhold til de såkalte Paris-prinsippene. Paris-prinsippene inneholder anbefalinger om nasjonale institusjoner, blant annet for å sikre deres uavhengighet. Komiteen viser til at Norges nasjonale institusjon ved Senter for Menneskerettigheter i 2006 ble gitt en såkalt A-status, og dermed vurdert å være i fullt samsvar med Paris-prinsippene. I rapport fra mars 2011 (Sveaas-rapporten) ble det imidlertid konkludert med at tilknytningen til UiO har begrenset den nasjonale institusjonens mulighet til å ivareta rollen som overvåker og pådriver i menneskerettighetsspørsmål. I november 2012 kom anbefalingen om at SMR-NI nedgraderes til B-status. Komiteen er opptatt av at Norge fortsatt skal være en pådriver i menneskerettighetsspørsmål både nasjonalt og internasjonalt, og forutsetter derfor at regjeringen tar dette på alvor.

Komiteen har derfor merket seg at regjeringen i 2012 besluttet å opprette en arbeidsgruppe for å vurdere om dagens ordning bør endres, og om det bør etableres en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter med en annen organisasjonsform og struktur. Arbeidsgruppen ledes av Utenriksdepartementet, og har medlemmer fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Kunnskapsdepartementet. Arbeidsgruppen har nå avsluttet sitt arbeid, og komiteen har merket seg at rapporten vil bli sendt ut på alminnelig høring. Komiteen viser til at finansieringen må avklares som en del av oppfølgingen av dette arbeidet og forutsetter at regjeringen sikrer den nødvendige fremdrift.

For øvrig forslår komiteen at forslaget vedlegges protokollen.