Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 11. februar 2013

Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2011 – Dokument 1 (2012-2013)

Jeg viser til brev fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen av 31.01.13 med følgende spørsmål i forbindelse med behandlingen av ovennevnte:

«Medietilsynet

Økonomireglementet har krav om at risikostyring skal være integrert i mål- og resultatstyringen i den enkelte virksomhet. Medietilsynet har over flere år fått kritikk for at dette ikke har vært på plass. Risikovurderingen for 2012 inneholder en beskrivelse av risikomomenter knyttet mot mål, samt risikoreduserende tiltak, men inneholder i følge Riksrevisjonen ingen beskrivelse av hvordan risikostyringen er integrert i virksomhetens mål- og resultatstyring.

Kulturdepartementet har i brev av 17. august 2012 opplyst til Riksrevisjonen at departementet særskilt vil følge opp Medietilsynet, for å sikre at risikostyringen videreutvikles og integreres med virksomhetens mål- og resultatstyringssystem.

Hva er årsaken til at dette ikke er på plass?»

Svar:

Jeg viser til forklaringene i brev av 17. august 2012.

Det framgår av brevet at departementet er enig i at implementering av risikostyring i Medietilsynet har tatt for lang tid. Jeg vil bemerke at vurdering av risiko og vesentlighet har vært høyt prioritert, både i Medietilsynets planlegging av eget arbeid, og i den løpende styringsdialogen mellom departementet og virksomheten. Imidlertid har arbeidet med å systematisere og dokumentere risiko- og vesentlighetsvurderinger som en integrert del av virksomhetens mål- og resultatstyringssystem gått for sent og var ikke fullendt i 2011. Det har blant annet tatt tid å bygge opp nødvendig kompetanse i virksomheten.

Departementet har overfor Medietilsynet vært tydelige på at det er nødvendig at risikovurderingen systematiseres og dokumenteres, og at den brukes aktivt i styringsdialogen og i virksomhetens mål- og resultatstyringssystem.

I tildelingsbrevet til Medietilsynet for budsjettåret 2013 presiserer departementet at tilsynet må videreutvikle sin risikostyring, og at denne må bli en integrert del av virksomhetens mål- og resultatstyring. Departementet har bedt tilsynet om en særskilt dokumentasjon på hvordan dette blir gjort, og vil følge opp dette spesielt.

Departementet forutsetter nå at risikostyring blir en integrert del av Medietilsynets mål- og resultatstyring, i tråd med økonomiregelverkets krav og det som må forventes av virksomhetsstyring i staten.