Sammendrag
Det fremmes i dokumentet følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen utarbeide en legemiddelmelding som foretar en grundig gjennomgang av hele legemiddelpolitikken og legge denne frem innen utgangen av 2013.»
Forslagsstillerne mener det er behov for forbedringer av norsk legemiddelpolitikk, og framholder at legemiddelfeltet er et politikkområde med rask utvikling der forskning og utvikling i perioder går fortere enn de politiske prosessene som legger føringer for sektoren. Forslagsstillerne mener dette medfører at nye behandlingsmetoder og ny medisin ikke blir gjort tilgjengelig for norske pasienter så raskt som det er ønskelig.
Forslagsstillerne viser til at helheten i legemiddelpolitikken ikke har vært behandlet i Stortinget siden St.meld. nr. 18 (2004–2005) Rett kurs mot riktigere legemiddelbruk, ble behandlet. Forslagsstillerne mener det er behov for en ny diskusjon om norsk legemiddelpolitikk for å sikre pasientene rask tilgang på god behandling og for å sikre en viktig industri gode vekstmuligheter i Norge.
Forslagsstillerne mener det er viktig at man foretar en grundig og uttømmende gjennomgang av viktige områder innen legemiddelpolitikken, og mener at en ny legemiddelmelding er den mest hensiktsmessige måten å sikre dette på.
Forslagsstillerne mener at kravet om at legemiddelgrossister må tilby fullsortiment for å få lov til å operere i Norge, må fjernes for å sikre økt konkurranse i legemiddelmarkedet.
Forslagsstillerne framhever at Internett-apotek vil kunne bidra til bedret tilgang og bedre faglig rådgivning for mange som bruker apotekene, og mener det er behov for at detaljer knyttet til dette blir nærmere omtalt i en legemiddelmelding.
Forslagsstillerne mener ordningen for nye legemidler på blåresept bør endres slik at inntak kan skje løpende gjennom året. Det er etter forslagsstillernes syn nødvendig å drøfte ulike måter å organisere dette hensiktsmessig på gjennom en ny legemiddelmelding.
Forslagsstillerne mener det er behov for å vurdere om organisering, mandat og sammensetning av Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering er hensiktsmessig.
Forslagsstillerne viser til at 14 prosent av skader som påføres pasientene i helsetjenesten, skyldes feil bruk av legemidler, og mener dette er en problemstilling som det er viktig å ta opp i en ny legemiddelmelding.
Forslagsstillerne mener det er nødvendig å revurdere beregningsmodellen for bagatellgrensen, og at det er behov for en kostnadsjustering av denne.
Forslagsstillerne mener det er grunnlag for å vurdere om ordningen for finansiering av legemidler kan forbedres. De ønsker seg en mer ensartet finansieringsmodell for legemidler og mener det bør utredes ulike modeller som kan bidra til forenklinger.
Forslagsstillerne understreker viktigheten av forskning, utvikling og innovasjon på legemiddelfeltet og mener det er behov for bedre samarbeid mellom forskning og næringsliv for at forskningsresultater skal bli omsatt til næringsutvikling og produksjon i Norge.
Forslagsstillerne mener at som en del av en helhetlig legemiddelstrategi bør samordningen av legemiddelpolitikken mellom departementene styrkes.
Forslagsstillerne mener det er nødvendig å åpne for bedre virkemidler og rammer for utprøving av innovative legemidler i Norge. De etterlyser såkornmidler fra det offentlige som kan bidra til risikoavlastning for den innovative legemiddelindustrien.
Det understrekes i dokumentet at det er behov for raskere innføring av nye, lovende legemidler i spesialisthelsetjenesten og bedre tilgang til utprøvende behandling.
Forslagsstillerne mener det er grunn til å vurdere endringer av regelverket knyttet til merverdiavgift på legemidler, som kan bidra til forenkling og effektivisering.