Vedlegg 2
Jeg viser til brev fra familie- og kulturkomiteen av 16. november 2012 der komiteen stiller to spørsmål omkring at familieverntjenestene tildeles nye viktige oppgaver, parallelt med at eksisterende kjerneoppgaver skal videreføres. Spørsmålene er relatert til mitt svarbrev av 1. november 2012.
Spørsmålene er som følger:
1. Hva er den nominelle prosentvise økningen i bevilgningen til familievernet i perioden 2006 – 2013, og hva har vært gjennomsnittlig lønnsvekst i samme periode?
2. På bakgrunn av svar på spørsmål 1 og at familievernet de senere år er blitt tildelt nye viktige oppgaver, samtidig som eksisterende kjerneoppgaver skal videreføres, mener statsråden at familievernet tilføres tilstrekkelig med ressurser til også å styrke eksisterende kjerneoppgaver?
Den nominelle prosentvise økningen i bevilgninger til familieverntjenestene (kap. 842) i perioden 2006 – 2013 er på om lag 32 prosent. Det har i perioden fra 2006 til og med 2011 vært en lønnsvekst på gjennomsnittlig månedslønn for ansatte i staten på om lag 28 prosent.
Familieverntjenestenes viktigste arbeidsoppgaver er behandling og rådgivning i forhold til problemer og kriser i familien og lovpålagt mekling etter ekteskapsloven og barneloven.
Formålet med mekling er å få foreldrene til å komme fram til en avtale om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samværsrett. Familieverntjenestene har også en rolle i det å drive utadrettet virksomhet om familierelaterte tema. Dette kan bestå av veiledning, informasjon og undervisning rettet mot hjelpeapparatet og publikum.
Departementet har de siste årene økt sin prioritering av familieverntjenestenes arbeid med høykonfliktfamilier. Fokus er blitt rettet mot å få til en bedre utnyttelse av meklingsordningen og familieverntjenestenes tilbud i høykonfliktsaker.
Familievernets kjerneoppgaver er svært viktige. Jeg er opptatt av en forsterket satsing på familievern i tiden fremover. Dette vil være viktig for at tjenesten skal kunne være et sentralt element i en helhetlig politikk for foreldreskap og samliv.
Som jeg nevnte i brev sendt av 1. november har familieverntjenestene de siste årene møtt på utfordringer og kompetansekrav knyttet til nye brukere med annen etnisk bakgrunn enn norsk, nye familiekonstellasjoner, vold i nære relasjoner og konfliktfylte parforhold/familier i forbindelse med samlivsbrudd. I statsbudsjettet for 2013 er posten som dekker utgifter til forskning, utviklingsarbeid og kompetanseheving i familieverntjenestene styrket med 9 millioner for å ivareta disse utfordringene. Tilbud om samtalegrupper for barn, familieverntjenestenes arbeid med voldsutsatte barn og videre oppfølging av Regnbueprosjektet er sentrale tiltak på dette området. Regnbueprosjektet har hatt som mål å styrke familieverntjenestenes arbeid med minoritetsfamilier i Oslo, og evaluering av prosjektet har vist positive erfaringer.
Jeg mener som før nevnt at vi er på rett vei når det gjelder utviklingen av disse tjenestene og vurderer at vi har gode prioriteringer på området.