Vedlegg
Det vises til brev av 14. mai 2012 fra helse- og omsorgskomiteen vedrørende ovennevnte, der de bes om min uttalelse til følgende representantforslag:
I
Stortinget ber regjeringen snarest utarbeide og fremme forslag om en helhetlig strategi for utvidet bruk av velferdsteknologi.
II
Stortinget ber regjeringen nedsette et etikk- og lovutvalg som skal se på etiske og juridiske problemstillinger knyttet til en utvidet bruk av velferdsteknologi, og framlegge resultatet for Stortinget.
III
Stortinget ber regjeringen snarest femme de nødvendige lovendringsforslag for raskt å kunne ta i bruk sporings- og lokaliseringshjelpemidler for pasienter md ervervet mental svikt, som selv ikke motsetter seg dette
I St.meld. nr. 7 (2008–2009) Et nyskapende og bærekraftig Norge, valgte regjeringen ut helse- og omsorgstjenesten som satsingsområde for innovasjon og fornyelse. På denne bakgrunnen nedsatte regjeringen et utvalg for innovasjon og omsorg (Hagen-utvalget) som la fram sin innstilling NOU 2011:11 – Innovasjon i omsorg – 16. juni 2011.
Utredningen har vært på høring, og den har skapt stort engasjement. Utvalgets perspektiver og forslag har fått bred oppslutning på tvers av vanlige skillelinjer. På enkelte områder er det også betydelig utålmodighet. Det gjelder særlig spørsmålet om omlegging av omsorgstjenestene med større vekt på velferdsteknologi og rehabilitering, og behovet for nye virkemidler i kommunalt innovasjonsarbeid.
På denne bakgrunnen har jeg allerede bedt Helsedirektoratet om å utarbeide et faglig grunnlag for en ny delplan under Omsorgsplanen – Teknoplan 2105. Helsedirektoratet er bedt om å utforme et faglig grunnlag og et praktisk opplegg for implementering av velferdsteknologi i de kommunale omsorgstjenestene.
Omsorgssektoren må, på samme måte som de fleste andre sektorer, gjøre seg nytte av og forbedre kvaliteten på sine tjenester ved bruk av teknologi. Undersøkelser viser at mange ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, selv når de har behov for omsorgstjenester. Framover kan det tenkes at utviklingen i velferdsteknologi vil skape bedre forutsetninger for å understøtte utviklingen av hjemmebaserte tjenester og gi brukerne større uavhengighet av hjelpeapparatet. De kommunale omsorgstjenestene vil både i dag og i fremtiden være arbeidsintensive og avhengige av det konkrete møtet mellom mennesker. Teknologi vil aldri kunne erstatte menneskelig omsorg og fysisk nærhet. Velferdsteknologi kan imidlertid gi mennesker nye muligheter til selvstendighet og trygghet, og til å klare seg på egenhånd i dagliglivet. Ulike former for teknologi kan fungere som støtte både til brukere, pårørende og ansatte i helse- og omsorgstjenesten.
Bruk av velferdsteknologi, og spesielt sporings- og varslingsteknologi, reiser en rekke etiske og personvernmessige spørsmål, spesielt når den benyttes der det kanskje er mest bruk for den, overfor mennesker med demens eller alvorlig svikt i kognitive funksjoner. Jeg har derfor bedt Helsedirektoratet vurdere om det er behov for særskilt regulering av området og hvordan dagens regelverk i så fall bør endres. Helsedirektoratet er bedt om å komme med forslag til konkret utforming av eventuelle endringsforslag.
Jeg er opptatt av at vi skal kunne utnytte velferdsteknologi til beste for brukerne av helse- og omsorgstjenesten. Jeg vil derfor så raskt det er mulig sende på høring nødvendige lovendringsforslag for å sikre dette.
Regjeringen har besluttet å følge opp NOU 2011:11 Innovasjon i omsorg gjennom en egen stortingsmelding. I denne meldingen vil vi trekke opp perspektivene og utforme en politikk med nye løsninger for omsorgsfeltet for perioden fram mot de store demografiske utfordringene omsorgssektoren står overfor i tiårene fra 2025. Meldingen skal legge grunnlaget for fornyelse gjennom kommunalt innovasjons- og utviklingsarbeid på omsorgsfeltet og drøfte muligheter og løsninger på fremtidens omsorgsutfordringer, med vekt på teknologi, boformer, eier- og driftsformer, forskning og utvikling.