7. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet – IKT-politikk – Utdrag fra budsjettkapitler, samt komiteens merknader til disse
(i mill. kroner) | |||
Kap. | Saldert budsjett 2012 | Prop. 1 S (2012–2013) | Pst. endring 2012/13 |
1561 | 26,505 | 27,195 | 2,6 |
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet legger til rette for en samordnet gjennomføring av IKT-politikken. Departementet utarbeider også strategier, samfunnsanalyser, oversikter og statistikk for utvikling og bruk av IKT i Norge, samt koordinerer Norges internasjonale deltakelse på IKT-området.
Kap. 1561 post 22 Samordning av IKT-politikken foreslås bevilget med 13,027 mill. kroner. Bevilgningen skal nyttes til politikkutvikling samt tverrsektorielle tiltak på IKT-politikkens område. Bevilgningen skal dekke bl.a. arbeidet med digitalt førstevalg, samordning av IKT i kommunene og tiltak for å legge til rette for markedsbasert utbygging av bredbånd.
Post 71 Tilskudd til fri programvare foreslås bevilget med 4,5 mill. kroner. Post 72 Tilskudd til forebyggende informasjonssikring foreslås bevilget med 6,86 mill. kroner. Post 73 Tilskudd til digital kompetanse forslås bevilget med 2,108 mill. kroner.
Komiteen mener det er viktig at innbyggere og næringsliv skal kunne møte en effektiv og brukervennlig elektronisk forvaltning. Det er derfor viktig at myndighetene koordinerer innsatsen i utviklingen slik at fellesløsninger kan tas i bruk.
Komiteen er enig i departementets vektlegging av programutvikling basert på åpne standarder slik at bindingen til leverandører blir redusert.
Likeledes vil arbeidet med å ta i bruk fri programvare i offentlig sektor være til nytte for organisasjoner, bedrifter og innbyggerne. Komiteen ser positivt på det som gjøres innenfor dette området.
Komiteen vil peke på at den digitale informasjonsflyten i årene som kommer vil stille stadig sterkere krav til samordning og samvirke mellom myndigheter, tjenesteutøvere og andre interessenter. Hensynet til effektiv ressursbruk vil øke behovet for mer samordnende tilnærminger til utvikling, forvaltning og drift av nye systemløsninger. De kommende årene vil bruk av IKT potensielt være den største enkeltbidragsyteren til effektivisering og brukerretting av offentlig sektor.
Komiteen merker seg at departementet vil prioritere det videre arbeidet for digitalt førstevalg, slik at elektronisk kommunikasjon skal bli den foretrukne måten å kommunisere med offentlig sektor på.
Videre har komiteen forventninger til departementets arbeid med å fremme samordnet bruk av IKT i kommunene, samt bruk av felles løsninger som eID og e-signatur.
Komiteen vil peke på at Norge er blant de land i verden som har høyest digital deltakelse og kompetanse i befolkningen. Her går imidlertid utviklingen svært raskt, og det er viktig at vi ikke får et klasseskille mellom de som har tilegnet seg slik kompetanse og de som blir stående utenfor. Komiteen ser derfor positivt på departementets arbeid med å stimulere eldre til å øke sin kompetanse knyttet til den elektroniske hverdagen.
Komiteen mener fri programvare vil få stor betydning i utviklingen i bruk ev. elektroniske løsninger. Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare har her gjort et viktig arbeid. Komiteen er fornøyd med at departementet også for 2013 gir et driftstilskudd for senteret.
Komiteen mener at videre bruk av offentlige data har et stort potensial og merker seg at departementet vil videreføre arbeidet på dette området i 2013.
Komiteen merker seg at departementet har nedsatt en arbeidsgruppe for å styrke informasjonssikkerheten. Dette arbeidet mener komiteen bør tillegges stor vekt ikke bare for å sikre informasjon mot uautorisert tilgang, men også for å sikre samfunnskritisk IKT-infrastruktur.
Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, mener det haster med å få framdrift i arbeidet for å styrke informasjonssikkerheten, og ser fram til at regjeringen i løpet av 2013 legger fram en nasjonal strategi for informasjonssikkerhet.
Komiteen mener at bredbåndsutbygging er noe av det viktigste som gjøres for at vi skal kunne ha et variert næringsliv og bosetting i hele landet. Utviklingen i datatrafikken har i de senere årene nærmest eksplodert, og det ser ut til at denne trenden vil fortsette i årene framover. Det er særlig økningen i bildeoverføringer som er årsaken.
Dekningsgraden for bredbånd med hastigheter som departementet har lagt til grunn for definisjonen «bredbånd», er i dag tilnærmet 100 pst. Denne definisjonen ble satt i St.meld. nr. 49 (2002–2003).
Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, påpeker at mye har skjedd siden St.meld. nr. 49 (2002–2003) ble lagt frem, og at 640/128 kbit/s ikke lenger kan betraktes som fullverdig bredbånd. Både i EU og i våre naboland Sverige og Finland foreligger det klare planer om en storstilt utbygging av høyhastighetsbredbånd til innbyggerne. Flertallet mener det haster med å ta et offensivt skritt på dette området slik at vi ikke blir liggende etter.
Flertallet mener at det snarest bør utarbeides en ny standard for hva som kan betraktes som fullverdig bredbånd, og at en utbyggingsplan for dette utarbeides.
Flertallet mener at bredbåndsutbygging er noe av det viktigste som gjøres for at vi skal kunne ha et variert næringsliv og bosetting i hele landet og peker på at regjeringen i statsbudsjettet for 2012 ikke prioriterer midler til bredbånd over denne posten.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at bredbåndsutbygging er noe av det viktigste som gjøres for at vi skal kunne ha et variert næringsliv og bosetting i hele landet. Disse medlemmer peker på at regjeringen i statsbudsjettet for 2013 ikke prioriterer midler til bredbånd over denne posten. Disse medlemmer har derfor som ambisjon å øke kapasiteten til minst 100 mbit/s innen 2015 for å nå et mål om at Norge skal ha et av verdens beste bredbånd til sine innbyggere. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett, hvor det foreslås 60 mill. kroner ut over regjeringens forslag for 2013.
(i mill. kroner) | |||
Kap. | Saldert budsjett 2012 | Prop. 1 S (2012–2013) | Pst. endring 2012/13 |
1562 | 34,175 | 38,183 | 11,7 |
Kap. 1562 post 1 Driftsutgifter foreslås bevilget med 4,43 mill. kroner og dekker utgifter til lønn og drift for nasjonale eksperter til EU-kommisjonen som del av deltakelse i EU-programmene.
Post 70 Tilskudd til internasjonale program foreslås bevilget med 33,753 mill. kroner.
Komiteen er positiv til at Norge deltar i det omfattende europeiske samarbeidet på IKT-området, og at Norges innsats er særlig rettet mot EU og OECD. Komiteen påpeker at fremveksten av felleseuropeiske elektroniske løsninger i offentlig forvaltning er et viktig bidrag i moderniseringen (fornyingen) av offentlig sektor. Komiteen vil også peke på at EU legger sterk vekt på verdien av IKT som en driver for økonomisk vekst. Komiteen merker seg at bevilgningsforslaget legger opp til deltagelse i følgende EU-programmer:
CIP-IKT (rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon)
ISA (Elektroniske tjenester mellom forvaltning, næringsliv og innbyggere)
ENISA (Europeisk nettverks- og informasjonssikkerhetsbyrå).
Safer Internett Programme (program for trygg bruk av internett for barn og unge).