2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Nina Mjøberg, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Siv Jensen, Tone Liljeroth, Sylvi Listhaug og Torkil Åmland, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, Olov Grøtting, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til at formålet med proposisjonen er å be om Stortingets samtykke til å starte opp et nytt investeringsprosjekt for anskaffelse av pansrede kjøretøy og annet mate-riell til Hæren og orientere Stortinget om status for etableringen av Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan (FOH).
Komiteen merker seg at hoveddelen av anskaffelsen er knyttet til oppgradering og nyanskaffelse av CV-90 panservogner til Hærens to mekaniserte manøverbataljoner for å tilføre avdelingene økt kapasitet og dekke opp for eksisterende mangler i strukturen, særlig knyttet til stridsoppklaring og støttekjøretøy. Komiteen ser at anskaffelsen er en forutsetning for å kunne sette opp to mekaniserte manøverbataljoner med identisk materiellstruktur.
Komiteen er samtidig kjent med at det i dag er betydelige mangler knyttet til Hærens hovedkampsystem, Leopard 2 stridsvogn, og forutsetter at dette også adresseres i arbeidet med å modernisere og oppgradere manøverbataljonenes struktur og materiell.
Komiteen merker seg videre at anskaffelsen av kjøretøyene gjennomføres som en direkteanskaffelse fra leverandøren BAE Systems Hägglunds, som også har levert de opprinnelige vognene, mens de andre delene av anskaffelsen, knyttet til ubemannede luftfartøy, våpenstasjoner og kommunikasjonssystemer, skal gjennomføres med konkurranse mellom leverandører. Komiteen legger til grunn at hele anskaffelsen gjennomføres på en kostnadseffektiv måte og at normal praksis for gjenkjøp og industrisamarbeid benyttes. Komiteen merker seg at prosjektet, med kontraktsinngåelse i 2012, vil løpe frem til 2018.
Komiteen mener at materiellikhet og interoperabilitet er sentrale forutsetninger for et vellykket flernasjonalt samarbeid, og forutsetter at man fra norsk side ved gjennomføringen av denne anskaffelsen bidrar til en felles kapabilitetsutvikling med allier-te og nordiske samarbeidsland.
Komiteen viser til Forsvarsdepartementets skriftlige svar av 4. mai 2012, knyttet til omfang og spesifikasjoner i forbindelse med anskaffelsen av andre systemer enn selve kjøretøyene, og forutsetter at Stortinget på egnet måte holdes rettidig informert også om disse delene av prosjektet.
Komiteen tar til informasjon redegjørelsen om etableringen av FOH på Reitan.