Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Anne Marit Bjørnflaten, Susanne Bratli, Freddy de Ruiter, Siri Hov Eggen, Magne Rommetveit og Tone Merete Sønsterud, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Ingebjørg Godskesen, Bård Hoksrud og Arne Sortevik, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Lars Myraune og Ingjerd Schou, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Janne Sjelmo Nordås, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Knut Arild Hareide, har merket seg at det har vært et sterkt fall i etterspørselen etter banktjenester over skranke de siste årene. Fra 2008 til 2010 falt omfanget av girobetalinger over skranke med 46 pst. Samtidig har bruken av telefon- og internettbank vært økende. Med bakgrunn i dette mener komiteen at det ikke vil være behov for å videreføre bankplikten i dagens form.
Komiteen vil vise til at i dag har alle tilgang til brevgiro for å få betalt regninger, og at utbredelsen av tilbud om kontantuttak fra minibanker eller butikker er svært stor. En videreføring av dagens bankplikt kan bli svært kostbar per transaksjon. Komiteen mener derfor at det vil være en uhensiktsmessig prio-ritering av samfunnets ressurser når det finnes så mange alternative tilbud. På bakgrunn av dette støtter komiteen regjeringens forslag om å begrense Postens plikt til å tilby grunnleggende banktjenester til bare å omfatte landspostnettet.
Komiteen vil peke på at en videreføring av banktjenestene i landpostrutene vil sikre bl.a. et banktilbud til de utsatte gruppene som noen høringsinstanser har identifisert. Komiteen mener at forslaget om å endre tilbudet i landpostnettet slik at uttak og utbetalinger må forhåndsavtales, er en god løsning. At størrelsen på kontantbeholdningen begrenses til det reelle behovet, har sikkerhetsmessige fordeler og er arbeids- og kostnadsbesparende.
Komiteen antar at det i framtiden vil skje endringer i etterspørselen etter manuelle banktjenester og mener derfor det er riktig at ordningen skal vurderes på nytt innen fem år.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiet allerede i 2002 gikk imot at Posten Norge AS måtte tilby grunnleggende banktjenester, jf. Fremskrittspartiets merknader i Innst. O. nr. 65 (2001–2002), jf. Ot.prp. nr. 82 (2001–2002), der komiteen behandlet lov om tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS’ ekspedisjonsnett. Disse medlemmer begrunnet i 2002 dette med økende bruk av minibanker og butikker til kontantuttak, og at nettbankene overtok en stadig større andel av banktjenestene. Disse medlemmer har senere fulgt opp dette ved å fremme forslag om å fjerne plikten til å opprettholde fullverdige banktjenester, blant annet i Innst. S. nr. 210 (2007–2008), jf. St.meld. nr. 12 (2007–2008) Verksemda til Posten Norge AS. Disse medlemmer er godt fornøyd med at samtlige andre partier i løpet av tiårsperioden fra 2002 til 2012 har adoptert Fremskrittspartiets politikk på dette området, og støtter regjeringens fremlegg.
Komiteens medlemmer fra Høyre har merket seg at regjeringen foreslår endringer i Postens bankplikt. Disse medlemmer vil understreke at regjeringen nå er i ferd med å gjennomføre et tiltak Høyre har foreslått ved flere tidligere anledninger, senest i Innst. 13 S (2011–2012). Disse medlemmer vil for øvrig vise til sine ytterligere merknader om virksomheten i Posten i komiteens innstilling til Meld. St. 18 (2011–2012) Virksomheten til Posten Norge AS.