Innstilling fra Stortingets presidentskap om representantforslag fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande om å endre Stortingets forretningsorden § 53 Spørretime

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I Representantforslag 84 S (2011–2012) fra Trine Skei Grande foreslås det at statsministeren skal møte i den muntlige spørretimen minst én gang i måneden, dersom ikke spesielle forhold tilsier at dette ikke er mulig. Forslaget lyder slik:

«I Stortingets forretningsorden, niende kapittel § 53, 2. ledd, gjøres det følgende endring:

I den muntlige spørretimen svarer medlemmer av regjeringen på spørsmål som stortingsrepresentantene stiller muntlig. Senest mandag kl. 11 meddeler statsministeren til stortingspresidenten hvilke regjeringsmedlemmer som vil delta i den muntlige spørretimen samme uke, og presidenten gjør representantene kjent med dette. Statsministeren skal, med mindre særlige hensyn tilsier noe annet, møte i den muntlige spørretimen minst én gang per måned.»

Forslagsstilleren viser til at deltakelse i den muntlige spørretimen i stor grad er opp til statsministeren selv. Hun påpeker at etter valget i 2009 har statsministeren møtt til muntlig spørretime i en frekvens som tilsier deltakelse om lag én gang hver måned i 6 av de 9 måneder hvor det er møtevirksomhet/muntlige spørretimer i Stortinget, eller om lag hver 4,5 spørretime. Forslagsstilleren viser dessuten til at statsministeren svært sjelden er til stede og/eller deltar i debatter i Stortinget, og at det er ønskelig med større forutsigbarhet for opposisjonen til å kunne debattere aktuelle politiske saker med statsministeren jevnlig. Forslagsstilleren mener derfor at statsministerens deltakelse bør fastsettes og reguleres i Stortingets forretningsorden, og at den må være hyppigere enn i dag.

Presidentskapets merknader

Presidentskapet har besluttet at det skal foretas en gjennomgang av det materielle innhold i Stortingets forretningsorden. Presidentskapet vil i nærmeste framtid nedsette en arbeidsgruppe som skal gjennomgå og eventuelt fremme forslag til innholdsmessige endringer i forretningsordenen. Det tas sikte på at arbeidet skal begynne i oktober 2012, slik at eventuelle endringer kan vedtas i inneværende valgperiode og tre i kraft ved begynnelsen av den neste. Presidentskapet mener at forslag om materielle endringer av forretningsordenen bør undergis en samlet vurdering av arbeidsgruppen.

Presidentskapet finner det derfor hensiktsmessig at representantforslaget om statsministerens deltakelse i spørretimen tas inn som en del av arbeidsgruppens mandat, slik at arbeidsgruppen kan vurdere forslaget nærmere. Stortinget vil dermed få anledning til å ta stilling til representantforslagets materielle innhold i forbindelse med behandlingen av arbeidsgruppens innstilling. På denne bakgrunn vil presidentskapet foreslå at representantforslaget vedlegges protokollen.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til merknadene ovenfor og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:84 S (2011–2012) – representantforslag fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande om å endre Stortingets forretningsorden § 53 Spørretime – vedlegges protokollen.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 10. mai 2012

Dag Terje Andersen

Øyvind Korsberg

Per-Kristian Foss

Marit Nybakk

Akhtar Chaudhry

Dagfinn Høybråten