Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det vil påløpe betydelige merutgifter i 2012 knyttet til gjennomføringen av rettssaken etter terrorangrepene 22. juli 2011. Det er også behov for å forberede etablering av ytterligere sikkerhetstiltak og legge til rette for mer egnede soningsforhold for den siktede ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. I 2011 fikk Politiets sikkerhetstjeneste fullmakt til å kunne foreta bestillinger av nytt materiell og utstyr for 30,4 mill. kroner som kommer til utbetaling i år. På bakgrunn av ovennevnte fremmer regjeringen forslag om nødvendige tilleggsbevilgninger i 2012. Det tas et generelt forbehold om usikkerhet ved forslagene.

Førsteinstansbehandlingen av straffesaken etter angrepene 22. juli 2011 vil ha store økonomiske konsekvenser. De største utgiftene påløper i forbindelse med lokalene som ombygning/tilpasninger i Oslo tinghus, anskaffelse av inventar, etablering av medie-senter og pårørendesenter samt leie av erstatningslokaler for domstolene. Det vil også påløpe utgifter i forbindelse med overføringen av lyd/bilde fra rettssaken til domstoler, mediesenter og pårørendesenter.

For å sikre at rettssaken kan forberedes og gjennomføres på en god måte, er det også behov for å øke bemanningen i Oslo tingrett. I tillegg er det behov for økt bemanning knyttet til sikkerhet.

Det foreslås på bakgrunn av ovennevnte å øke bevilgningen under kap. 410 post 1 med 97,7 mill. kroner.

Det er behov for å gjøre mindre bygningsmessige tilpasninger i det området der den terrorsiktede i dag sitter fengslet. På denne bakgrunn foreslås det å øke bevilgningen under kap. 430 post 1 med 3 mill. kroner i 2012.

På grunn av økt bemanning i livvakttjenesten og slitasje på utstyr og materiell, ga Stortinget i 2011 fullmakt til at Politiets sikkerhetstjeneste kunne foreta bestillinger av nytt materiell og utstyr for 30,4 mill. kroner som kommer til utbetaling i 2012. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 440 post 1 med 30,4 mill. kroner i 2012.

Oslo politidistrikt vil påføres ekstraordinære utgifter knyttet til gjennomføring av rettssaken etter terrorangrepene 22. juli 2011. Merutgiftene anslås til 7,1 mill. kroner og knytter seg i all hovedsak til sikring og vakthold i rettslokalet. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 441 post 1 med 7,1 mill. kroner i 2012.

Den rettsmedisinske kommisjons arbeid med de sakkyndige erklæringene etter 22. juli 2011 medfører et betydelig merarbeid for sekretariatet som gir kontorfaglig og juridisk bistand til kommisjonen. Det er behov for å styrke sekretariatet til det videre arbeidet med saken. Det foreslås derfor å øke bevilgningen under kap. 473 post 1 med 1 mill. kroner.